ادبیات عامیانه ایران (کتاب)

از ویکیجو | دانشنامه آزاد پارسی

ادبیات عامیانه ایران (کتاب)

مجموعه‌­ای از‌ مقالات محمدجعفر_محجوب درباره­‌ی فرهنگ و ادبیات عامیانه‌­ی ایران، با گردآوری حسن ذوالفقاری. این کتاب شامل مقالات و مباحثی از محجوب درباره‌­ی افسانه‌ها، داستان­ه‌ای عامیانه و آداب و رسوم مردم ایران (با ذکر نمونه‌هایی) است که پیش­تر طی ۵۰ سال در مطبوعات و مجلات فرهنگی و ادبی­ای مثل سخن، ایران‌نامه، ایران‌شناسی، فرهنگ، کتاب هفته، راهنمای کتاب، یغما، کاوش، هفت هنر، هنر و مردم، صدف، نگین و ایران‌­آباد در ایران و خارج از ایران چاپ شده‌­اند.

مجموع 150 مقاله‌­ی این کتاب در ۳ بخش کلیات، داستان­‌ها، و آداب و رسوم و آیین­‌ها تنظیم شده‌­اند. در ابتدای کتاب کارنامه­‌ی دکتر محجوب و پس از آن فهرست مطالب کتاب، بعد متن اصلی و در انتها فهرست و نمایه‌­های اسامی اشخاص، اماکن، کتاب­‌ها و داستان‌­ها آمده است.

بخش نخست کتاب شامل گفتارهایی است درباره‌­ی "فرهنگ عوام"، "فرهنگ عامه و زندگی" و "شاهنامه و فرهنگ عامه".

بخش دوم در سه فصل تدوین شده است: فصل اول درباره‌ی داستان­ه‌ای عامیانه و شامل بررسی انواع داستان از نظر موضوع، محتوا، ساخت، ارزش و اهمیت آنهاست. فصل دوم به معرفی ۳۵ داستان عامیانه و شرح، بسط، معرفی و تبیین ویژگی‌­های زبانی، ادبی، محتوایی و ریخت‌شناسی هر یک پرداخته است. این بخش که جنبه‌ی کتاب‌­شناختی دارد، خواننده را با بخشی از حوزه‌ی ادبیات داستانی عامیانه آشنا می‌کند و از این نظر، کاری تازه است. از داستان­‌هایی که در این بخش معرفی ‌شده­اند می­‌توان به این موارد اشاره کرد: سمک_عیار، ابومسلم‌­نامه، امیر ارسلان رومی، اخترنامه، داراب‌­نامه، داستان فیروزشاه، و بهرام و گل‌اندام. معرفی این آثار داستانی در دهه‌­های گذشته که گاه برای اولین ‌بار صورت می‌گرفت، باعث شد بعدها محققان آنها را به‌ صورت مستقل چاپ یا درباره‌شان تحقیق کنند. فصل سوم این بخش نیز منتخبی است از آثار داستانی عامیانه با شرح توضیح داستان‌­ها. از جمله: ابومسلم‌­نامه، بوستان خیال، حمزه‌­نامه، داستان فیروزشاه، الف لیله و لیله، افسانه­‌ی گلریز، آذربرزین‌نامه، کلثوم_ننه و فتوت­نامه­‌ی امیر المومنین علی بن ابیطالب.

بخش سوم کتاب شامل معرفی مقالات مربوط به آداب و رسوم و موضوعاتی چون سخنوری، کبوتر و کبوتربازی، نقالی، قصه‌­خوانی، آیین عیاری، افسانه‌­های مرغان، تاریخ زورخانه، حماسه­‌های دینی و تاثیر تئاتر اروپا بر تعزیه است.

این کتاب در سیر مطالعه‌ی ادبیات عامیانه‌ی ایران، به دلیل پیشتاز بودن دکتر محجوب در کار پژوهش در چنین حوزه­‌هایی، از منابع مهم و دست اول به ‌شمار می‌آید. از مجموع ۱۵۰ مقاله‌ی این کتاب، ۵۷ مقاله‌ی آن در حوزه‌ی ادبیات عامه است. کتاب ادبیات عامیانه ایران مشتمل بر 1338 صفحه می­‌شود و نخستین بار در سال 1382 توسط نشر چشمه منتشر شده که نوبت‌های چاپش تاکنون به پنجم رسیده است.