استعلامی، محمد (اراک ۱۳۱۵ش )

از ویکیجو | دانشنامه آزاد پارسی

محمّد استعلامی (اراک ۱۳۱۵ش- ‌)

محمد استعلامی
زادروز اراک ۱۳۱۵ش
ملیت ایرانی
تحصیلات و محل تحصیل دکترای زبان و ادبیات فارسی- دانشگاه تهران
شغل و تخصص اصلی پژوهشگر ادبی
آثار تصحیح مثنوی جلال الدین محمد بلخی (۶ جلد و ۱ مجلد فهرست ها و کشف الابیات)
گروه مقاله ادبیات فارسی
محمد استعلامی

پژوهشگر و مصحح ایرانی. در ۱۳۳۷ش از دانشسرای عالی در رشتۀ زبان و ادبیات فارسی دانشنامۀ کارشناسی گرفت و ضمن آن دورۀ کارشناسی تعلیم و تربیت را نیز گذراند. سپس، تا ۱۳۴۴ در دبیرستان‌های بندر پهلوی و کرج به‌تدریس پرداخت. از ۱۳۴۰ تا ۱۳۴۵ در تألیف لغت‌نامۀ دهخدا همکاری کرد. در ۱۳۴۵ از دانشگاه تهران در رشتۀ زبان و ادبیات فارسی دانشنامۀ دکتری گرفت و از ۱۳۴۶ با سمت استادیار در دانشسرای عالی و دانشگاه تربیت معلم تدریس کرد و تا مرحلۀ استادی پیش رفت. شرح هفت جلدی وی بر مثنوی معنوی در سال 1364 حایزه کتاب سال را از آن وی کرد و نسخۀ تصحیح وی از تذکره‌الاولیاء تا پیش از تصحیح محمدرضا شفیعی کدکنی بهترین کار در زمینۀ این اثر عطار بوده است.

استعلامی از ۱۳۴۶ تا ۱۳۴۹، مدیریت بخش فارسی و ریاست ادارۀ آموزش دانشکدۀ علوم ارتباطات اجتماعی را به‌عهده گرفت. از ۱۳۴۹ تا ۱۳۵۰ به ریاست امور آموزشی و ریاست دورۀ شبانه‌روزی دانشسرای عالی تهران منصوب شد. بعدها سمت‌هایی نیز چون معاونت مؤسسۀ تحقیقات تربیتی در دانشگاه تربیت معلم، ریاست انتشارات و روابط دانشگاهی و مدیریت گروه آموزشی زبان و ادبیات فارسی آن دانشگاه، معاونت طرح و برنامه‌ریزی مدرسه عالی پارس، و معاونت آموزشی و پژوهشی دانشگاه الزهرا را عهده‌دار شد.

از دیگر سمت‌های پژوهشی و آموزشی وی می‌توان به‌تدریس در مرکز مطالعات خاورمیانۀ دانشگاه نیویورک از ۱۳۵۵ تا ۱۳۵۶، محقق وابستۀ دانشگاه دهلی و دانشگاه جواهر لعل نهرو هندوستان از ۱۳۶۱ تا ۱۳۶۲، محقق وابستۀ دانشگاه پنسیلوانیا از ۱۳۶۴ تا ۱۳۶۵، استاد زبان و ادبیات فارسی در مؤسسۀ مطالعات اسلامی دانشگاه مک گیل کانادا از ۱۳۶۵ تا ۱۳۸۰، استاد زبان و ادبیات فارسی در دانشگاه مطالعات خارجی توکیو از ۱۳۷۳ تا ۱۳۷۵، و استاد زبان و ادبیات فارسی در دانشگاه کالیفرنیا اشاره کرد.

از آثار اوست: تصحیح مثنوی جلال‌الدین محمد بلخی (۶ جلد و ۱ مجلد فهرست‌ها و کشف‌الابیات)؛ تصحیح تذکرة‌الاولیای عطار نیشابوری؛ بررسی ادبیات امروز ایران؛ ادبیات دورۀ بیداری و معاصر.