بلخ (ولایت)

از ویکیجو | دانشنامه آزاد پارسی
بلخ (ولایت)
کشور افغانستان
نام لاتین Balkh
جمعیت 2 میلیون و چهارصد هزار نفر
مرکز مزارشریف
مساحت 16,840 کیلومتر مربع
تولیدات و صنایع مهم کشاورزی (محصولاتی نظیر انگور، گندم، برنج، جو، پنبه و پسته)، معادن گازی- نفتی، کوارتز و مواد ساختمانی، تولید گلیم و قالی‌بافی

بلخ (ولایت) Balkh

ولایتی در شمال افغانستان هم‌مرز با ترکمنستان و ازبکستان. از شرق با کندوز، از جنوب با سمنگان و از غرب با جوزجان همسایه است. وسعت این ولایت 16,840 کیلومتر مربع و نیمی از آن کوهستانی است. جمعیت بلخ 2 میلیون و چهارصد هزار نفر است که از قبایل و اقوام مختلفی تشکیل شده‌اند. شهر مزار_شریف مرکز این ولایت و زبان اصلی این منطقه دری است. فرودگاه مزارشریف و کمپ مارمال[۱] در این منطقه واقع شده‌اند. نام این ولایت از شهر تاریخی بلخ، که از قدیمی‌ترین شهرهای جهان است، گرفته شده. با این‌حال پس از گسترش شهر مزار شریف، این شهر به عنوان پایتخت ولایت در نظر گرفته شد. مسجد معروف آبی که بسیار مورد احترام مردم افغانستان است، در این ولایت قرار گرفته. بلخ از مراکز مهم تجارت بین افغانستان و آسیای_میانه است.

این ولایت شامل بخش‌های نهرشاهی، بلخ، دهدادی، دولت‌آباد، چمتال، چهاربولک، شولگر و است. بندر تجاری بزرگ حیرتان در این ولایت واقع شده است. مردم بلخ شامل اقوام تاجیک، ازبک، پشتون، هزاره، عرب و ترکمن می‌شود و مردم به ورزش‌های سنتی نظیر بزکشی و پهلوانی علاقه دارند. با این وجود ورزش فوتبال، پرطرفدارترین ورزش در این ولایت است. تیم فوتبال سیمرغ البرز نماینده این ولایت در لیگ برتر افغانستان است.

بلخ از نظر منابع بسیار غنی است. علاوه بر معادن گازی- نفتی، معادن کوارتز و مواد ساختمانی نیز در این ولایت کشف شده‌اند. کشاورزی از مشاغل اصلی در این ولایت است و محصولاتی نظیر انگور، گندم، برنج، جو، پنبه و پسته در آنجا کشت می‌شوند. علاوه بر کشاورزی مردان این ولایت به مشاغلی چون مسگری، زرگری و نجاری؛ و زنان به گلیم و قالی‌بافی مشغول‌اند.

 


  1. Marmal camp