مهرتاش، اسماعیل ( تهران ۱۲۸۳ـ۱۳۵۹ش)

از ویکیجو | دانشنامه آزاد پارسی
اسماعیل مهرتاش
زادروز تهران ۱۲۸۳ش
درگذشت ۱۳۵۹ش
ملیت ایرانی
تحصیلات و محل تحصیل دارالفنون
شغل و تخصص اصلی ردیف‌دان
شغل و تخصص های دیگر نوازنده تار، آهنگ‌ساز، مدرس موسیقی
گروه مقاله موسیقی

اسماعیل مهرتاش (تهران ۱۲۸۳ـ ۱۳۵۹ش)

اسماعیل مهرتاش

ردیف‌دان، نوازندۀ ایرانی تار، آهنگ‌ساز و مدرّس موسیقی. از مهم‌ترین چهره‌های موسیقی و تئاتر ایران از آغاز سده‌ی اخیر تا اواخر دهۀ 1350ش بود. تارنوازی و ردیف را نزد داود شیرازی، درویش‌خان و علینقی وزیری فراگرفت و از نوجوانی، در برگزاری کنسرت و نمایش در محل تحصیل (دارالفنون) و محل سکونت خود، اهتمام داشت.

اسماعیل مهرتاش

در ۱۳۰۵ش جامعه باربد را تأسیس کرد و نزدیک به ۴۰ سال، کنسرت‌ها، اپرت‌ها و تئاترهای متعدد با مضمون موسیقایی در آن‌جا به ‌راه انداخت و همراه خوانندگان معروف (ادیب خوانساری و ملوک ضرابی) چندین صفحه گرامافون ضبط کرد. مهرتاش در کنار این فعالیت‌ها، ردیف نیز تدریس می‌کرد و عبدالوهاب شهیدی، محمدصفار منتشری و محمدرضا شجریان از شاگردان او بودند. از او یک دوره ردیف (ضبط شخصی) و تعدادی قطعه برای آهنگ ـ ترانه باقی مانده است. مانند «چه خوش صید دلم کردی»، «از عشقت ای نگارم»، «خسرو حُسن» و....

مهرتاش با تاسیس و مدیریت جامعۀ باربد، ضمن برگزاری نمایش‌ها و کنسرت‌های متعدد، شاگردان زیادی را (از بزرگان ایران در دهه‌های بعد) طی چندنسل در عرصه‌های بازیگری، فن بیان و گویندگی و خاصه موسیقی (خوانندگی و نوازندگی و آهنگ‌سازی) پرورش داد و از همین رو نقشی تاریخی و بی‌نظیر در هنر معاصر و ملی ایران دارد.