علی معلم

از ویکیجو | دانشنامه آزاد پارسی
نسخهٔ تاریخ ‏۲۳ فوریهٔ ۲۰۲۰، ساعت ۰۸:۰۰ توسط Nazanin (بحث | مشارکت‌ها)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)

علی معلم (تهران 19 آذر 1341ش-  تهران 23 اسفند 1395ش )

علی معلم
زادروز تهران 19 آذر 1341ش
درگذشت تهران 23 اسفند 1395ش
ملیت ایرانی
تحصیلات و محل تحصیل فارغ‌التحصیل دوره‌ی کارشناسی- دانشكده‌ی صدا و سیما، کارشناسی ارشد رشته‌ی پژوهش هنر - دانشگاه هنر
شغل و تخصص اصلی نویسنده
شغل و تخصص های دیگر تهیه‌كننده، كارگردان و مجری تلویزیون
آثار گاوخونی؛ تسخیرناپذیر: زندگی و آثار رابرت دونیرو؛ سلطان بازی‌سازان: آل پاچینو؛ دیكتاتورها و سینما؛ تهیه‌كنندگی فیلم شوكران
گروه مقاله سینما
خویشاوندان سرشناس آذر معماریان (همسر)، علی معلم دامغانی (پسر عمو)
علی معلم
علی معلم

نویسنده، تهیه‌كننده، كارگردان، مدیر فرهنگی، ناشر و مجری ایرانی تلویزیون. دوران كودكی را در شهر پدری‌اش (دامغان) گذراند و تحصیلا‌ت متوسطه را در تهران به پایان رساند. او فارغ‌التحصیل دوره‌ی کارشناسی دانشكده‌ی صدا و سیمای جمهوری اسلا‌می ایران در رشته‌ی كارگردانی فیلم بوده و همچنین دوره‌ی کارشناسی ارشد رشته‌ی پژوهش هنر را در دانشگاه هنر گذرانده است. معلم در مراكز آموزش فیلم‌سازی و دانشكده‌های سینمایی تدریس می‌کرد. همچنین در شوراهای مختلف تولید، پخش و پژوهش سینمایی، در مراكز سینمایی همچون سازمان توسعه‌ی سینمایی سوره، موزه‌ی سینما، خانه‌ی سینما و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلا‌می عضویت داشته است. معلم همكاری‌اش با مطبوعات را، به عنوان نویسنده و منتقد، از سال 1364 با نشریات سروش و كیهان فرهنگی آغاز كرد و عضو شورای تحریریه‌ی نخستین دوره‌ی مجله‌ی فرهنگ و سینما بود. از سال 1371 با تأسیس نشریه‌ی تخصصی و ماهانه‌ی دنیای تصویر به عنوان صاحب امتیاز، مدیر مسئول و سردبیر فعالیت در حوزه‌ی ادبیات سینمایی را وسعت بخشید. معلم همچنین مدیر مسئول انتشارات دنیای تصویر بوده كه آثار متعددی را با ویراستاری او منتشر کرده است. از جمله می‌توان به کتاب‌های زیر اشاره کرد:

آناستازیا؛ هركول؛ شاهزاده‌ی مصر؛ داستان اسباب‌بازی؛ عصر یخ؛ شركت هیولا‌ها؛ چارلی و كارخانه‌ی شكلا‌ت‌سازی؛ ئی.تی: موجودی از سیاره‌ای دیگر؛ جومانجی؛ هنر والت دیزنی؛ ارگونومی؛ بازیگری در سینما؛ یادداشت‌هایی از یك دوران سپری نشده؛ گاوخونی؛ تسخیرناپذیر: زندگی و آثار رابرت دونیرو؛ سلطان بازی‌سازان: آل پاچینو؛ دیكتاتورها و سینما.

علی معلم فعالیت در تلویزیون را در سمت تهیه‌كننده، كارگردان و مجری از سال 1368 آغاز كرد و برنامه‌های متعددی را برای شبكه‌های مختلف سیمای جمهوری اسلا‌می ساخت. همچنین او مدیر جشن سینمایی- تلویزیونی دنیای تصویر (تندیس حافظ) بوده. این جشن، نخستین جشنواره‌ی سینمایی بخش خصوصی در ایران است كه به معرفی سالیانه برگزیدگان سینما و تلویزیون اختصاص دارد. او فعالیتش در مقام تهیه‌كنندگی را با فیلم شوكران (بهروز افخمی- 1380) آغاز كرد. ازدواج به سبك ایرانی (حسن فتحی- 1384) دومین فیلم بلند سینمایی او در مقام مجری طرح و تهیه‌كننده بوده است. آخرین فیلم او نیز با عنوان آل (1388) به كارگردانی بهرام بهرامیان و نخستین محصول مشترك سینمای ایران و ارمنستان، در جشنواره‌ی بین‌المللی فیلم فجر نامزد دریافت هفت جایزه شد و در بهار سال 1389 به نمایش درآمد. معلم با بسیاری از جشنواره‌های سینمایی و تلویزیونی ایران (از جمله 7 دوره‌ی جشنواره‌ی فیلم فجر) به عنوان عضو هیات داوران و انتخاب همکاری داشته. او همچنین در دو فیلم سینمایی آل و آلما نیز بازی کرده است.

علی معلم به دلیل ایست قلبی در محل کارش درگذشت و پیکرش دو روز بعد، پس از تشییع در خانه‌ی سینما، در قطعه‌ی هنرمندان به خاک سپرده شد. علی معلم دامغانی (شاعر و مدیر فرهنگی) پسرعموی او و آذر معماریان (مدیر تبلیغات مجله‌ی دنیای تصویر و تهیه‌کننده‌ی جشن سینمایی و تلویزیونی حافظ) همسرش بوده‌اند.