شاگال، مارک (۱۸۸۷ـ۱۹۸۵): تفاوت میان نسخه‌ها

از ویکیجو | دانشنامه آزاد پارسی
بدون خلاصۀ ویرایش
 
بدون خلاصۀ ویرایش
 
(۲ نسخهٔ میانیِ ایجادشده توسط همین کاربر نشان داده نشد)
خط ۱: خط ۱:


شاگال، مارْک (۱۸۸۷ـ۱۹۸۵)(Chagall, Marc)<br/> [[File:26021000.jpg|thumb|تابلوي من و دهکده، اثر مارک شاگال]]
شاگال، مارْک (۱۸۸۷ـ۱۹۸۵)(Chagall, Marc)<br /> {{جعبه زندگینامه
 
{{جعبه زندگینامه
|عنوان =مارْک شاگال  
|عنوان =مارْک شاگال  
|نام =Marc Chagall  
|نام =Marc Chagall  
خط ۳۱: خط ۲۹:
}}
}}


نقاش و طراح فرانسوی، زادۀ روسیۀ سفید (بلاروس). بخش عمده‌ای از تصویرگری‌های تخیّلی و رنگینش، از زندگی روستاییِ دوران کودکی و سنّت‌های یهودی و روسی خانواده‌اش مایه می‌گیرد. شخصیتی نوآور بود و اغلب پیش گام سوررئالیسم<ref>surrealism</ref> شناخته شده است. تابلوی ''من و دهکده''<ref>''I and the Village''</ref> (۱۹۱۱؛ موزۀ هنر مدرن نیویورک<ref>Museum of Modern Art, New York</ref>) نمونۀ شاخصی از شیوۀ فردی او، و از نخستین آثار هنر مدرن<ref>modern art</ref> است که واقعیت‌های روانی را بیان می‌کند. چاپنقش سنگی<ref>lithograph</ref> هم پدید آورد ازجمله ''خانواده با خروس''<ref>''Family with Cock''</ref> (۱۹۶۲، موزۀ هنرهای معاصر تهران<ref>Tehran Museum of Contemporary Art</ref>). شاگال در لیوسنو<ref>Liosno</ref>، ویتبسک<ref>Vitebsk</ref> (بلاروس کنونی)، به‌دنیا آمد. نقاشی را نزد لئون باکست<ref>Leon Bakst</ref> در سن‌پترزبورگ، و سپس از ۱۹۱۰ تا ۱۹۱۴ در پاریس آموخت. در پاریس نسبت به جنبش‌های پیشتاز، کاملاً بی‌اعتنا ماند و بر تخیّل فردی خود تمرکز کرد. در دوران جنگ جهانی اول در روسیه فعال بود، لیکن در ۱۹۲۲ به پاریس بازگشت و از آن پس بیشتر در فرانسه به‌سر برد. با شروع جنگ جهانی دوم و تحقق‌یافتن تهدید نازی‌ها دربارۀ یهودیانِ اروپا، در ۱۹۴۱ همراه خانواده‌اش به امریکا پناهنده شد. در ۱۹۴۴ همسرش را ازدست داد و خاطرۀ او درون‌مایۀ ‌مکرر مجموعۀ ویتبسک شد؛ ازجمله در تابلوهای''اطراف او''<ref>Around Her</ref> (۱۹۴۵)، ''شمع‌های عروسی''<ref>''The Wedding Candles''</ref> (۱۹۴۵) و ''منظرۀ شب''<ref>''Nocturne''</ref> (۱۹۴۷). از کارهای هنری اوست: تزیینِ سقفِ تالار اُپرای پاریس<ref>Paris Opéra House</ref> در ۱۹۶۴، طراحی پرده‌های نقشبافت<ref>tapestries</ref>، و صحنه‌آرایی نمایش، نیز شیشه‌های منقوش<ref>stained glass</ref> نمازخانه‌ای در وانس<ref>Vence</ref>، در جنوب فرانسه، و کلیساهای شارتر<ref>Chartres</ref>، متس<ref>Metz</ref> و رَنس<ref>Reims</ref> و کنیسه‌ای نزدیک بیت‌المقدس (اورشلیم). کتاب‌هایی را نیز مصور ساخت که تصویرگری کتاب مقدس و کتاب ''حکایت‌ها''<ref>''Fables''</ref> اثر لافونتن<ref>La Fontaine</ref> نمونه‌های شاخص آن است. زندگی‌نامۀ خودنوشتِ او با نام ''زندگی من''<ref>''Ma Vie/My Life''</ref> در ۱۹۳۳ منتشر شد.
نقاش و طراح فرانسوی، زادۀ روسیۀ سفید (بلاروس). بخش عمده‌ای از تصویرگری‌های تخیّلی و رنگینش، از زندگی روستاییِ دوران کودکی و سنّت‌های یهودی و روسی خانواده‌اش مایه می‌گیرد. شخصیتی نوآور بود و اغلب پیش گام [[سورریالیسم|سوررئالیسم]]<ref>surrealism</ref> شناخته شده است. تابلوی ''من و دهکده''<ref>''I and the Village''</ref> (۱۹۱۱؛ موزۀ هنر مدرن نیویورک<ref>Museum of Modern Art, New York</ref>) نمونۀ شاخصی از شیوۀ فردی او، و از نخستین آثار هنر مدرن<ref>modern art</ref> است که واقعیت‌های روانی را بیان می‌کند. چاپنقش سنگی<ref>lithograph</ref> هم پدید آورد ازجمله ''خانواده با خروس''<ref>''Family with Cock''</ref> (۱۹۶۲، موزۀ هنرهای معاصر تهران<ref>Tehran Museum of Contemporary Art</ref>).  
 
شاگال در لیوسنو<ref>Liosno</ref>، ویتبسک<ref>Vitebsk</ref> (بلاروس کنونی)، به‌دنیا آمد. نقاشی را نزد لئون باکست<ref>Leon Bakst</ref> در سن‌پترزبورگ، و سپس از ۱۹۱۰ تا ۱۹۱۴ در پاریس آموخت. در پاریس نسبت به جنبش‌های پیشتاز، کاملاً بی‌اعتنا ماند و بر تخیّل فردی خود تمرکز کرد. در دوران جنگ جهانی اول در روسیه فعال بود، لیکن در ۱۹۲۲ به پاریس بازگشت و از آن پس بیشتر در فرانسه به‌سر برد. با شروع جنگ جهانی دوم و تحقق‌یافتن تهدید [[نازی، دولت|نازی‌ها]] دربارۀ یهودیانِ اروپا، در ۱۹۴۱ همراه خانواده‌اش به امریکا پناهنده شد.  


در ۱۹۴۴ همسرش را ازدست داد و خاطرۀ او درون‌مایۀ ‌مکرر مجموعۀ ویتبسک شد؛ ازجمله در تابلوهای ''اطراف او''<ref>Around Her</ref> (۱۹۴۵)، ''شمع‌های عروسی''<ref>''The Wedding Candles''</ref> (۱۹۴۵) و ''منظرۀ شب''<ref>''Nocturne''</ref> (۱۹۴۷). از کارهای هنری اوست: تزیینِ سقفِ تالار اُپرای پاریس<ref>Paris Opéra House</ref> در ۱۹۶۴، طراحی پرده‌های نقشبافت<ref>tapestries</ref>، و صحنه‌آرایی نمایش، نیز شیشه‌های منقوش<ref>stained glass</ref> نمازخانه‌ای در وانس<ref>Vence</ref>، در جنوب فرانسه، و کلیساهای شارتر<ref>Chartres</ref>، متس<ref>Metz</ref> و رَنس<ref>Reims</ref> و کنیسه‌ای نزدیک بیت‌المقدس (اورشلیم). کتاب‌هایی را نیز مصور ساخت که تصویرگری کتاب مقدس و کتاب ''حکایت‌ها''<ref>''Fables''</ref> اثر [[لافونتن، سرلوییس هیپولیت (۱۸۰۷ـ۱۸۶۴)|لافونتن]]<ref>La Fontaine</ref> نمونه‌های شاخص آن است. زندگی‌نامۀ خودنوشتِ او با نام ''زندگی من''<ref>''Ma Vie/My Life''</ref> در ۱۹۳۳ منتشر شد.
[[پرونده:26021000-2.jpg|بندانگشتی|مارک شاگال]]
&nbsp;
&nbsp;


----
----


[[Category:نگارگری و مجسمه سازی جهان]] [[Category:قرن 20 - اشخاص]]
[[Category:نگارگری و مجسمه سازی جهان]]  
[[Category:قرن 20 - اشخاص]]
[[File:26021000.jpg|thumb|تابلوي من و دهکده، اثر مارک شاگال]]<references />

نسخهٔ کنونی تا ‏۲۵ دسامبر ۲۰۲۱، ساعت ۰۷:۲۲

شاگال، مارْک (۱۸۸۷ـ۱۹۸۵)(Chagall, Marc)

مارْک شاگال
Marc Chagall
زادروز 1887م
درگذشت 1985م
محل زندگی روسیه، فرانسه، امریکا
ملیت فرانسوی
شغل و تخصص اصلی نقاش
شغل و تخصص های دیگر طراح
آثار خانواده با خروس (1962، موزۀ هنرهای معاصر تهران)
گروه مقاله نگارگری و مجسمه‌سازی جهان

نقاش و طراح فرانسوی، زادۀ روسیۀ سفید (بلاروس). بخش عمده‌ای از تصویرگری‌های تخیّلی و رنگینش، از زندگی روستاییِ دوران کودکی و سنّت‌های یهودی و روسی خانواده‌اش مایه می‌گیرد. شخصیتی نوآور بود و اغلب پیش گام سوررئالیسم[۱] شناخته شده است. تابلوی من و دهکده[۲] (۱۹۱۱؛ موزۀ هنر مدرن نیویورک[۳]) نمونۀ شاخصی از شیوۀ فردی او، و از نخستین آثار هنر مدرن[۴] است که واقعیت‌های روانی را بیان می‌کند. چاپنقش سنگی[۵] هم پدید آورد ازجمله خانواده با خروس[۶] (۱۹۶۲، موزۀ هنرهای معاصر تهران[۷]).

شاگال در لیوسنو[۸]، ویتبسک[۹] (بلاروس کنونی)، به‌دنیا آمد. نقاشی را نزد لئون باکست[۱۰] در سن‌پترزبورگ، و سپس از ۱۹۱۰ تا ۱۹۱۴ در پاریس آموخت. در پاریس نسبت به جنبش‌های پیشتاز، کاملاً بی‌اعتنا ماند و بر تخیّل فردی خود تمرکز کرد. در دوران جنگ جهانی اول در روسیه فعال بود، لیکن در ۱۹۲۲ به پاریس بازگشت و از آن پس بیشتر در فرانسه به‌سر برد. با شروع جنگ جهانی دوم و تحقق‌یافتن تهدید نازی‌ها دربارۀ یهودیانِ اروپا، در ۱۹۴۱ همراه خانواده‌اش به امریکا پناهنده شد.

در ۱۹۴۴ همسرش را ازدست داد و خاطرۀ او درون‌مایۀ ‌مکرر مجموعۀ ویتبسک شد؛ ازجمله در تابلوهای اطراف او[۱۱] (۱۹۴۵)، شمع‌های عروسی[۱۲] (۱۹۴۵) و منظرۀ شب[۱۳] (۱۹۴۷). از کارهای هنری اوست: تزیینِ سقفِ تالار اُپرای پاریس[۱۴] در ۱۹۶۴، طراحی پرده‌های نقشبافت[۱۵]، و صحنه‌آرایی نمایش، نیز شیشه‌های منقوش[۱۶] نمازخانه‌ای در وانس[۱۷]، در جنوب فرانسه، و کلیساهای شارتر[۱۸]، متس[۱۹] و رَنس[۲۰] و کنیسه‌ای نزدیک بیت‌المقدس (اورشلیم). کتاب‌هایی را نیز مصور ساخت که تصویرگری کتاب مقدس و کتاب حکایت‌ها[۲۱] اثر لافونتن[۲۲] نمونه‌های شاخص آن است. زندگی‌نامۀ خودنوشتِ او با نام زندگی من[۲۳] در ۱۹۳۳ منتشر شد.

مارک شاگال

 


تابلوي من و دهکده، اثر مارک شاگال
  1. surrealism
  2. I and the Village
  3. Museum of Modern Art, New York
  4. modern art
  5. lithograph
  6. Family with Cock
  7. Tehran Museum of Contemporary Art
  8. Liosno
  9. Vitebsk
  10. Leon Bakst
  11. Around Her
  12. The Wedding Candles
  13. Nocturne
  14. Paris Opéra House
  15. tapestries
  16. stained glass
  17. Vence
  18. Chartres
  19. Metz
  20. Reims
  21. Fables
  22. La Fontaine
  23. Ma Vie/My Life