آرخیپنکو، الکساندر (۱۸۸۷ـ۱۹۶۴): تفاوت میان نسخه‌ها

از ویکیجو | دانشنامه آزاد پارسی
بدون خلاصۀ ویرایش
 
بدون خلاصۀ ویرایش
 
خط ۲۹: خط ۲۹:
}}
}}
[[پرونده:10084600-2.jpg|بندانگشتی|الکساندر آرخیپنکو]]
[[پرونده:10084600-2.jpg|بندانگشتی|الکساندر آرخیپنکو]]
آرخیپِنْکو، اَلِکْسانْدْر (۱۸۸۷ـ۱۹۶۴)(Archipenko, Alexandr)<br /> [[File:10084600.jpg|thumb|از اثار آرخیپنکو]] مجسمه‌ساز انتزاع‌گرا، زادۀ اوکراین. از پیش‌گامان مجسمه‌سازی کوبیستی<ref>cubist sculpture</ref>&nbsp;بود. مجسمه‌هایش را، که بیشتر پیکر آدمی بودند، به فرم‌های ساده و هندسیِ چکیده‌نما<ref>stylized</ref>&nbsp;خلاصه می‌کرد، همچون مجسمۀ ''زنی درحال شانه‌زدن مویش''<ref>Woman Combing Her Hair</ref>&nbsp;(۱۹۱۵، نگارخانۀ تیت<ref>Tate Gallery</ref>، لندن). نیز با نقش‌برجسته‌های رنگین طبع‌آزمایی کرد و آن‌ها را مجسمه ـ نقاشی<ref>sculpto-painting</ref>&nbsp;نامید؛ این آثار را از پلاستیک شفاف و مواد ترکیبی دیگر ساخت، و در برخی از مجسمه‌هایش از روشنایی برق بهره گرفت. این زمره آثارش به‌سبب شکل، رنگ، و مواد گوناگونی که در ساخت آن‌ها به‌کار برده است، در تحول مجسمه‌سازی قرن ۲۰ تأثیر عمیقی برجا گذاشتند. آثار آغازینش از توجه و گرایش او به «فرم منفی<ref>negative form</ref>» (سوراخ‌ها و خلأ‌ها) حکایت دارند. در اوایل دهۀ ۱۹۲۰، به‌تدریج به گویش‌های سنّتی روآورد و پیکره‌هایی آفرید که از لحاظ صیقل‌یافتگی و پیچ‌وتاب‌های کلاسیک، ستایش‌برانگیز بودند؛ ''تندیس نقره‌ای''<ref>Silver Torso</ref>&nbsp;(۱۹۳۱ لندس گالری<ref>Landesgalerie</ref>، هانوور<ref>Hannover</ref>) از آن جمله است. آرخیپنکو در کیِف<ref>Kiev</ref>&nbsp;به‌دنیا آمد، و نقاشی و مجسمه‌سازی را در آن‌جا و نیز در مسکو فراگرفت. در ۱۹۱۰ آموزشگاهی هنری در پاریس دایر کرد. سرانجام در ۱۹۲۳ به نیویورک رفت و آموزشگاه مجسمه‌سازی خویش را در شیکاگو برپا کرد (۱۹۳۷).
آرخیپِنْکو، اَلِکْسانْدْر (۱۸۸۷ـ۱۹۶۴)(Archipenko, Alexandr)<br /> [[File:10084600.jpg|thumb|از اثار آرخیپنکو]] مجسمه‌ساز انتزاع‌گرا، زادۀ اوکراین. از پیش‌گامان مجسمه‌سازی [[کوبیسم|کوبیستی]]<ref>cubist sculpture</ref>&nbsp;بود. مجسمه‌هایش را، که بیشتر پیکر آدمی بودند، به فرم‌های ساده و هندسیِ چکیده‌نما<ref>stylized</ref>&nbsp;خلاصه می‌کرد، همچون مجسمۀ ''زنی درحال شانه‌زدن مویش''<ref>Woman Combing Her Hair</ref>&nbsp;(۱۹۱۵، نگارخانۀ تیت<ref>Tate Gallery</ref>، لندن). نیز با نقش‌برجسته‌های رنگین طبع‌آزمایی کرد و آن‌ها را مجسمه ـ نقاشی<ref>sculpto-painting</ref>&nbsp;نامید؛ این آثار را از پلاستیک شفاف و مواد ترکیبی دیگر ساخت، و در برخی از مجسمه‌هایش از روشنایی برق بهره گرفت. این زمره آثارش به‌سبب شکل، رنگ، و مواد گوناگونی که در ساخت آن‌ها به‌کار برده است، در تحول مجسمه‌سازی قرن ۲۰ تأثیر عمیقی برجا گذاشتند.  
 
آثار آغازینش از توجه و گرایش او به «فرم منفی<ref>negative form</ref>» (سوراخ‌ها و خلأ‌ها) حکایت دارند. در اوایل دهۀ ۱۹۲۰، به‌تدریج به گویش‌های سنّتی روآورد و پیکره‌هایی آفرید که از لحاظ صیقل‌یافتگی و پیچ‌وتاب‌های کلاسیک، ستایش‌برانگیز بودند؛ ''تندیس نقره‌ای''<ref>Silver Torso</ref>&nbsp;(۱۹۳۱ لندس گالری<ref>Landesgalerie</ref>، هانوور<ref>Hannover</ref>) از آن جمله است. آرخیپنکو در کیِف<ref>Kiev</ref>&nbsp;به‌دنیا آمد، و نقاشی و مجسمه‌سازی را در آن‌جا و نیز در مسکو فراگرفت. در ۱۹۱۰ آموزشگاهی هنری در پاریس دایر کرد. سرانجام در ۱۹۲۳ به نیویورک رفت و آموزشگاه مجسمه‌سازی خویش را در شیکاگو برپا کرد (۱۹۳۷).


&nbsp;
&nbsp;

نسخهٔ کنونی تا ‏۲۷ آوریل ۲۰۲۲، ساعت ۰۹:۱۴

الکساندر آرخیپنکو
Alexandr Archipenko
زادروز کیف ۱۸۸۷م
درگذشت ۱۹۶۴م
محل زندگی اوکراین، فرانسه، امریکا
ملیت اوکراینی
شغل و تخصص اصلی مجسمه ساز
سبک کوبیسم
آثار مجسمه زنی درحال شانه زدن مویش (۱۹۱۵)؛ نقره ای (۱۹۳۱)
گروه مقاله نگارگری و مجسمه سازی جهان
الکساندر آرخیپنکو

آرخیپِنْکو، اَلِکْسانْدْر (۱۸۸۷ـ۱۹۶۴)(Archipenko, Alexandr)

از اثار آرخیپنکو

مجسمه‌ساز انتزاع‌گرا، زادۀ اوکراین. از پیش‌گامان مجسمه‌سازی کوبیستی[۱] بود. مجسمه‌هایش را، که بیشتر پیکر آدمی بودند، به فرم‌های ساده و هندسیِ چکیده‌نما[۲] خلاصه می‌کرد، همچون مجسمۀ زنی درحال شانه‌زدن مویش[۳] (۱۹۱۵، نگارخانۀ تیت[۴]، لندن). نیز با نقش‌برجسته‌های رنگین طبع‌آزمایی کرد و آن‌ها را مجسمه ـ نقاشی[۵] نامید؛ این آثار را از پلاستیک شفاف و مواد ترکیبی دیگر ساخت، و در برخی از مجسمه‌هایش از روشنایی برق بهره گرفت. این زمره آثارش به‌سبب شکل، رنگ، و مواد گوناگونی که در ساخت آن‌ها به‌کار برده است، در تحول مجسمه‌سازی قرن ۲۰ تأثیر عمیقی برجا گذاشتند.

آثار آغازینش از توجه و گرایش او به «فرم منفی[۶]» (سوراخ‌ها و خلأ‌ها) حکایت دارند. در اوایل دهۀ ۱۹۲۰، به‌تدریج به گویش‌های سنّتی روآورد و پیکره‌هایی آفرید که از لحاظ صیقل‌یافتگی و پیچ‌وتاب‌های کلاسیک، ستایش‌برانگیز بودند؛ تندیس نقره‌ای[۷] (۱۹۳۱ لندس گالری[۸]، هانوور[۹]) از آن جمله است. آرخیپنکو در کیِف[۱۰] به‌دنیا آمد، و نقاشی و مجسمه‌سازی را در آن‌جا و نیز در مسکو فراگرفت. در ۱۹۱۰ آموزشگاهی هنری در پاریس دایر کرد. سرانجام در ۱۹۲۳ به نیویورک رفت و آموزشگاه مجسمه‌سازی خویش را در شیکاگو برپا کرد (۱۹۳۷).

 


  1. cubist sculpture
  2. stylized
  3. Woman Combing Her Hair
  4. Tate Gallery
  5. sculpto-painting
  6. negative form
  7. Silver Torso
  8. Landesgalerie
  9. Hannover
  10. Kiev