ارومیه، شهرستان: تفاوت میان نسخه‌ها

از ویکیجو | دانشنامه آزاد پارسی
بدون خلاصۀ ویرایش
 
بدون خلاصۀ ویرایش
خط ۱۶: خط ۱۶:
}}اُرومیه، شهرستان
}}اُرومیه، شهرستان


واقع در استان آذربایجان غربی، مشتمل بر بخش‌های انزل، صومای‌برادوست، نازلو، مرکزی، و سیلوانه، با مرکزیت اداری شهر ارومیه. از شمال به شهرستان سلماس، از شرق به دریاچۀ ارومیه، از جنوب به شهرستان اشنویه، و از غرب به کشور ترکیه محدود است. طول آن از شمال به جنوب حدود ۸۸ کیلومتر و عرض متوسط آن از شرق به غرب حدود ۵۵ کیلومتر است. نواحی غربی و مرکزی آن عمدتاً کوهستانی است، که روبه غرب و نواحی مرزی بر ارتفاع آن افزوده می‌شود و نواحی شرقی آن را دشت آبرفتی همواری تشکیل می‌دهد که به دریاچۀ ارومیه منتهی می‌شود. ارتفاع بلندترین کوه آن، با نام برده‌رش، ۳,۶۰۸ متر است که در ۳۴کیلومتری شهر ارومیه قرار دارد و ارتفاع دیگر کوه‌های آن، ازجمله بزسینا (۳,۴۸۰ متر)، خلیل (۳,۱۹۷ متر)، بریزده (۳,۴۷۹ متر) و سیت‌آور (۳,۱۲۲ متر)، اکثراً بالاتر از ۲,۵۰۰ متر است. رودخانه‌های چندی در این شهرستان جریان دارند که همگی از ارتفاعات غربی سرچشمه گرفته‌اند و به دریاچۀ ارومیه می‌ریزند؛ برخی از مهم‌ترین آن‌ها عبارت‌اند از باراندوزچای، روضه‌چای، و نازلوچای. دشت آبرفتی ارومیه به‌سبب فراوانی آب و حاصل‌خیزی خاک و طبیعت مساعد، از بارورترین نواحی ایران است. برخی از فرآورده‌های کشاورزی این شهرستان عبارت‌اند از غلات، برنج، ذرت، حبوبات، سبزیجات، انواع میوه، به‌ویژه سیب و انگور، چغندرقند، توتون، دانه‌های روغنی، و علوفه. برخی از فعالیت‌های صنعتی آن عبارت‌اند از تولید مواد غذایی، مصنوعات چرمی و چوبی، کاغذ، صنایع شیمیایی، و نوشابه‌های غیرالکلی. اقلیم این شهرستان در دشت شرقی معتدل و در ارتفاعات غربی معتدل مایل به سرد و نیمه‌خشک و جمعیت آن ۸۷۱,۲۰۴ نفر است (۱۳۸۵). مهم‌‌ترین آبادی‌های آن عبارت‌اند از قوشچی، سِرو، نوشین، و سیلوانه.
واقع در استان [[آذربایجان غربی]]، مشتمل بر بخش‌های انزل، صومای‌برادوست، نازلو، مرکزی، و سیلوانه، با مرکزیت اداری [[ارومیه، شهر|شهر ارومیه]]. از شمال به [[سلماس، شهرستان|شهرستان سلماس]]، از شرق به [[ارومیه، دریاچه|دریاچۀ ارومیه]]، از جنوب به [[اشنویه، شهرستان|شهرستان اشنویه]]، و از غرب به کشور [[ترکیه]] محدود است. طول آن از شمال به جنوب حدود ۸۸ کیلومتر و عرض متوسط آن از شرق به غرب حدود ۵۵ کیلومتر است. نواحی غربی و مرکزی آن عمدتاً کوهستانی است، که روبه غرب و نواحی مرزی بر ارتفاع آن افزوده می‌شود و نواحی شرقی آن را دشت آبرفتی همواری تشکیل می‌دهد که به دریاچۀ ارومیه منتهی می‌شود. ارتفاع بلندترین کوه آن، با نام برده‌رش، ۳,۶۰۸ متر است که در ۳۴کیلومتری شهر ارومیه قرار دارد و ارتفاع دیگر کوه‌های آن، ازجمله [[بزسینا، کوه|بزسینا]] (۳,۴۸۰ متر)، خلیل (۳,۱۹۷ متر)، بریزده (۳,۴۷۹ متر) و سیت‌آور (۳,۱۲۲ متر)، اکثراً بالاتر از ۲,۵۰۰ متر است. رودخانه‌های چندی در این شهرستان جریان دارند که همگی از ارتفاعات غربی سرچشمه گرفته‌اند و به دریاچۀ ارومیه می‌ریزند؛ برخی از مهم‌ترین آن‌ها عبارت‌اند از [[باراندوزچای]]، [[روضه چای|روضه‌چای]]، و [[نازلوچای]]. دشت آبرفتی ارومیه به سبب فراوانی آب و حاصل‌خیزی خاک و طبیعت مساعد، از بارورترین نواحی ایران است. برخی از فرآورده‌های کشاورزی این شهرستان عبارت‌اند از غلات، برنج، ذرت، حبوبات، سبزیجات، انواع میوه، به‌ویژه سیب و انگور، چغندرقند، توتون، دانه‌های روغنی، و علوفه. برخی از فعالیت‌های صنعتی آن عبارت‌اند از تولید مواد غذایی، مصنوعات چرمی و چوبی، کاغذ، صنایع شیمیایی، و نوشابه‌های غیرالکلی. اقلیم این شهرستان در دشت شرقی معتدل و در ارتفاعات غربی معتدل مایل به سرد و نیمه‌خشک و جمعیت آن ۸۷۱,۲۰۴ نفر است (۱۳۸۵). مهم‌‌ترین آبادی‌های آن عبارت‌اند از [[قوشچی، شهر|قوشچی]]، [[سرو، شهر|سِرو]]، [[نوشین]]، و [[سیلوانه، شهر|سیلوانه]].


<br/> <!--11212000-->
<br /> <!--11212000-->


[[Category:جغرافیای ایران]] [[Category:آذربایجان غربی]]
[[Category:جغرافیای ایران]]  
[[Category:آذربایجان غربی]]

نسخهٔ ‏۱۷ ژانویهٔ ۲۰۲۲، ساعت ۲۰:۵۸

ارومیه، شهرستان
کشور پرونده:Flag of Iran.svg ایران
استان آذربایجان غربی
بخش انزل، صومای‌برادوست، نازلو، مرکزی، و سیلوانه
جمعیت ۸۷۱,۲۰۴ نفر (۱۳۸۵ش)
موقعیت جنوب شهرستان سلماس، غرب دریاچۀ ارومیه، شمال شهرستان اشنویه، و شرق کشور ترکیه
نوع اقلیم در دشت شرقی معتدل - در ارتفاعات غربی معتدل مایل به سرد و نیمه‌خشک
تولیدات و صنایع مهم فرآورده‌های کشاورزی: غلات، برنج، ذرت، حبوبات، سبزیجات، انواع میوه، به‌ویژه سیب و انگور، چغندرقند، توتون، دانه‌های روغنی، و علوفه - فعالیت‌های صنعتی: تولید مواد غذایی، مصنوعات چرمی و چوبی، کاغذ، صنایع شیمیایی، و نوشابه‌های غیرالکلی
شهر ها و آبادی های مهم قوشچی، سِرو، نوشین، و سیلوانه

اُرومیه، شهرستان

واقع در استان آذربایجان غربی، مشتمل بر بخش‌های انزل، صومای‌برادوست، نازلو، مرکزی، و سیلوانه، با مرکزیت اداری شهر ارومیه. از شمال به شهرستان سلماس، از شرق به دریاچۀ ارومیه، از جنوب به شهرستان اشنویه، و از غرب به کشور ترکیه محدود است. طول آن از شمال به جنوب حدود ۸۸ کیلومتر و عرض متوسط آن از شرق به غرب حدود ۵۵ کیلومتر است. نواحی غربی و مرکزی آن عمدتاً کوهستانی است، که روبه غرب و نواحی مرزی بر ارتفاع آن افزوده می‌شود و نواحی شرقی آن را دشت آبرفتی همواری تشکیل می‌دهد که به دریاچۀ ارومیه منتهی می‌شود. ارتفاع بلندترین کوه آن، با نام برده‌رش، ۳,۶۰۸ متر است که در ۳۴کیلومتری شهر ارومیه قرار دارد و ارتفاع دیگر کوه‌های آن، ازجمله بزسینا (۳,۴۸۰ متر)، خلیل (۳,۱۹۷ متر)، بریزده (۳,۴۷۹ متر) و سیت‌آور (۳,۱۲۲ متر)، اکثراً بالاتر از ۲,۵۰۰ متر است. رودخانه‌های چندی در این شهرستان جریان دارند که همگی از ارتفاعات غربی سرچشمه گرفته‌اند و به دریاچۀ ارومیه می‌ریزند؛ برخی از مهم‌ترین آن‌ها عبارت‌اند از باراندوزچای، روضه‌چای، و نازلوچای. دشت آبرفتی ارومیه به سبب فراوانی آب و حاصل‌خیزی خاک و طبیعت مساعد، از بارورترین نواحی ایران است. برخی از فرآورده‌های کشاورزی این شهرستان عبارت‌اند از غلات، برنج، ذرت، حبوبات، سبزیجات، انواع میوه، به‌ویژه سیب و انگور، چغندرقند، توتون، دانه‌های روغنی، و علوفه. برخی از فعالیت‌های صنعتی آن عبارت‌اند از تولید مواد غذایی، مصنوعات چرمی و چوبی، کاغذ، صنایع شیمیایی، و نوشابه‌های غیرالکلی. اقلیم این شهرستان در دشت شرقی معتدل و در ارتفاعات غربی معتدل مایل به سرد و نیمه‌خشک و جمعیت آن ۸۷۱,۲۰۴ نفر است (۱۳۸۵). مهم‌‌ترین آبادی‌های آن عبارت‌اند از قوشچی، سِرو، نوشین، و سیلوانه.