اندل تولوینگ (Endel Tulving)

از ویکیجو | دانشنامه آزاد پارسی
اندل تولوینگ (Endel Tulving)
زادروز 1927م
ملیت کانادایی زادۀ استونی
تحصیلات و محل تحصیل تحصیل پزشکی در هایدلبرگ - دریافت مدرک کارشناسی و کارشناسی ارشد از دانشگاه تورنتو و دکترا از دانشگاه هاروارد
شغل و تخصص اصلی روان شناس تجربی
شغل و تخصص های دیگر عصب شناس شناختی
فعالیت‌های مهم معرفی نظریۀ "حافظه دوره ای"
گروه مقاله روانشناسی و روانپزشکی
جوایز و افتخارات عضو انجمن سلطنتی کانادا- عضو آکادمی ملی علوم ایالات متحده- عضو انجمن سلطنتی لندن- عضو فرهنگستان سلطنتی علوم سوئد- برندۀ جایزه بین المللی بنیاد گاردنر- در رتبۀ 36 برترین و شاخص ترین روان شناسان قرن بیستم
اندل تولوینگ

اِندل تولوینگ (1927- ) (Endel Tulving)

روان‌شناس تجربی[۱] و عصب‌شناس شناختی[۲] کانادایی زادۀ استونی[۳]. تحقیقات بنیادی و پیشگامانه‌اش در خصوص حافظۀ انسان[۴] بر دانشمندان روان‌شناسی، دانشمندان علوم اعصاب و پزشکان تأثیر گذاشته است. او به تفکیک حافظۀ اخباری[۵] به دو بخش مجزا کمک کرد و پیشنهاد تمایز قائل شدن بین حافظۀ معنایی و دوره‌ای[۶] را ارائه داد. در 1972، او نظریۀ "حافظه دوره‌ای[۷]" را معرفی کرد. این نظریه که اکنون به طور کلی پذیرفته شده است، نقش مهمی در تکامل مفهوم "سیستم‌های حافظه چندگانه[۸]" بازی کرده است. در سال‌های اخیر، و با پیشرفت فناوری، او به بررسی ارتباطات عصبی فرآیندهای رمزگذاری و بازیابی در سیستم‌های مختلف حافظه پرداخته است. نظریه‌های او پایه و اساس کل زمینۀ تحقیق حافظه را فراهم کرده است. دکتر اندل تولوینگ بی شک بیشترین تأثیر هر دانشمندی را در درک حافظۀ انسان داشته است. کار او در حد نظریه و جزوه در قفسۀ کتابخانه‌ها باقی نمانده، بلکه منجر به درک بیشتر اختلالات عصبی همچون سکته مغزی و بیماری آلزایمر شده است.

تولوینگ در پتسری[۹]، استونی (در حال حاضر، پچوری[۱۰]، روسیه[۱۱]) متولد شد. در کودکی بیشتر به ورزش علاقه داشت و علاقۀ کمی به علم نشان می‌داد. در 17 سالگی، و در اواخر جنگ جهانی دوم و پیش از اشغال استونی به دست اتحاد جماهیر شوروی[۱۲]، از استونی گریخت. او به همراه برادر کوچک‌تر خود، هانس[۱۳]، از خانواده‌اش جدا شد و به آلمان رفت و آن‌جا دبیرستان را به پایان رساند و به عنوان معلم کار کرد. قبل از مهاجرت به کانادا[۱۴] در 1949، مدت کوتاهی در هایدلبرگ[۱۵] پزشکی خواند. در 1950، با روت میکلسار[۱۶] ازدواج کرد و از او صاحب سه دختر شد.

تولوینگ استاد برجسته در دانشگاه تورنتو[۱۷] و استاد ممتاز روان‌شناسی در دانشگاه واشینگتن[۱۸] در سنت لوئیس[۱۹] است. وی مدرک کارشناسی و کارشناسی ارشدش را از دانشگاه تورنتو و دکترای خود را از دانشگاه هاروارد[۲۰] دریافت کرد. در 1979، عضو انجمن سلطنتی کانادا[۲۱] شد. در 1988، برای عضویت در آکادمی ملی علوم ایالات متحده[۲۲] انتخاب شد. در 1992، به عضویت انجمن سلطنتی لندن[۲۳] درآمد. او همچنین عضو فرهنگستان سلطنتی علوم سوئد[۲۴] است. وی در سال 2005 برندۀ جایزه بین‌المللی بنیاد گاردنر [۲۵]  شد، که پیشرو در اهدای جوایز در زیست‌شناسی و پزشکی در كاناداست. در سال 2007، تولوینگ به سالن مشاهیر پزشکی کانادا[۲۶] راه یافت. او دست‌کم 200 مقاله و فصل پژوهشی را منتشر کرده است. طبق پژوهش منتشر شده در مجلۀ انجمن روان‌شناسی امریکا در سال 2002، او در رتبۀ 36 برترین و شاخص‌ترین روان‌شناسان قرن بیستم قرار دارد.



  1. experimental psychologist
  2. cognitive neuroscientist
  3. Estonia
  4. human memory
  5. declarative memory
  6. semantic and episodic memory
  7. episodic memory
  8. multiple memory systems
  9. Petseri
  10. Pechory
  11. Russia
  12. Soviet Union
  13. Hannes
  14. Canada
  15. Heidelberg
  16. Ruth Mikkelsaar
  17. University of Toronto
  18. Washington University
  19. St. Louis
  20. Harvard University
  21. Royal Society of Canada
  22. United States National Academy of Sciences
  23. Royal Society of London
  24. Royal Swedish Academy of Sciences
  25. Gairdner Foundation International Award
  26. Canadian Medical Hall of Fame