باتیلار

از ویکیجو | دانشنامه آزاد پارسی

بایاتیلار

 

(یا: بایاتی) دوبیتی­‌های شفاهی آذربایجان و از رایج‌­ترین انواع ادبیات منظوم عامیانه در این سرزمین. بایاتی­‌ها از نظر انسجام، شکل، وسعت مضمون، ترنم موسیقی و تموج ذوق و احساس در ردیف جذاب‌­ترین و شورانگیزترین آثار بدیع ادبیات عامیانه جای می‌­گیرند. عنوان بایاتی به احتمال زیاد از نام «بیات» یا «بایات» اخذ شده است. بایات­‌ها (بیات­‌ها) از جمله قبائل متعدد ترک بوده­‌اند که در دوران­‌های مهاجرت به آذربایجان آمده و در آنجا یک‌جانشین شده‌­اند. دلیل دیگری که برای انتساب بایاتی به بایات­‌ها وجود دارد این است که در موسیقی عامیانه‌ی آذربایجان نیز به نواهایی از قبیل افشاری و گرایلی برمی­‌خوریم که عنوان آنها نیز از نام قبایل و اقوام ترک گرفته شده است. بنا بر دلایل و مستندات، این قوم از موسیقی و ادبیات غنی­‌ای  برخوردار  بوده­اند که پس از کوچ و اسکان در این ناحیه، به مقیاس وسیعی شیوع یافته و بر موسیقی و ادبیات عامیانه­‌ی نواحی هم­‌جوار تاثیر گذاشته است. ما نشانه‌­ی این تاثیر را در موارد زیاد و از آن جمله به­‌صورت ظهور و بروز کلمه‌ی بیات در نام برخی از دستگاه­‌های آواز ایرانی و نیز به­‌صورت دستگاه آواز مستقلی به نام بیاتی در ترکیه مشاهده می­‌کنیم.

نمون‌ه­های اولیه‌­ی بایاتی‌­ها در آغاز توسط سرایندگان و نوازندگانی که در ادبیات و موسیقی عامیانه‌­ی آذربایجان به «عاشیق» اشتهار دارند، سروده شده­اند. از قرن 10 تا 13 هجری، به شعرا و عاشیق­‌هایی مثل امانی، عزیزی، ساری عاشیق، صالح، مجروح، معصوم، بی­‌کس، واقف، سالک و ذاکر برمی­‌خوریم که نمونه­‌های دست اول بایاتی­‌های آنها در جُنگ­‌ها و دست­‌نویس­‌های مربوط به ادوار فوق به جای مانده است. از این میان به­‌خصوص بایاتی­‌های عزیزی و ساری عاشیق در میان مردم دهان به دهان گشته و رواج عامه یافته است.

بایاتی­‌هایی که اکنون به مقیاس وسیع در میان مردم رواج دارند حتی اگر سراینده­‌شان هم معلوم باشد آن­‌چنان در آنها دگرگونی رخ داده شده که به تملک گنجینه­‌ی ادبیات شفاهی عموم مردم آذربایجان درآمده‌­اند.

باباتی از چهار مصراع 7 هجایی تشکیل شده که مصرع­‌های اول و دوم و چهارم در آن هم­‌قافیه و مصرع سوم آزاد است.

 

منابع