بیهقی، ابوالفضل محمد بن حسین (۳۸۵ـ۴۷۰ق): تفاوت میان نسخه‌ها

از ویکیجو | دانشنامه آزاد پارسی
(جایگزینی متن - '\\1' به '<!--1')
 
بدون خلاصۀ ویرایش
 
خط ۱: خط ۱:


بِیهَقی، ابوالفضل محمد بن حسین (۳۸۵ـ۴۷۰ق)<br>
بِیهَقی، ابوالفضل محمد بن حسین (۳۸۵ـ۴۷۰ق)<br>
مورخ نامدار عصر غزنوی. بیهقی در حارث آباد بیهق (سبزوار کنونی) به‌دنیا آمد و مقدمات علوم رایج روزگار خود را در نیشابور فراگرفت و در غزنه به شغل دیوانی و دبیری روی آورد و بیشتر عمر خود را در همین شهر سپری کرد. در دوران سلطان محمود غزنوی دبیر دیوان رسالت بود (۳۸۹ـ۴۲۱ق) و تحت نظر ابونصر مشکان خدمت می‌کرد. به روزگار سلطنت مسعود غزنوی (حک: ۴۲۱ـ۴۳۳) ابوسهل زوزنی پس از ابونصر مشکان رئیس دیوان رسالت شد و با بیهقی به دشمنی رفتار کرد. در دوران سلطنت عبدالرشید غزنوی (حک: ۴۴۰ـ۴۴۳) وی چندی به ریاست دیوان رسائل رسید اما مدتی بعد معزول و محبوس و اموالش مصادره شد. پس از رهایی از حبس بیهقی ظاهراً هرگز به هیچ کار دولتی رغبت نکرده و روزگار خود را به تألیف و نگارش آثار تاریخی گذرانده است. ''تاریخ بیهقی ''(یا ''تاریخ مسعودی'') مهم‌ترین اثر اوست هرچند کتاب‌های ''مقدمات'' ''ابونصر مشکان'' و ''زینة‌الکتاب'' را نیز بدو منتسب دانسته‌اند.
مورخ نامدار عصر [[غزنویان|غزنوی]]. بیهقی در حارث آباد بیهق (سبزوار کنونی) به‌دنیا آمد و مقدمات علوم رایج روزگار خود را در نیشابور فراگرفت و در [[غزنه]] به شغل دیوانی و دبیری روی آورد و بیشتر عمر خود را در همین شهر سپری کرد. در دوران سلطان [[محمود غزنوی (۳۶۰ـ۴۲۱ق)|محمود غزنوی]] دبیر دیوان رسالت بود (۳۸۹ـ۴۲۱ق) و تحت نظر [[ابونصر مشکان، احمد ( ـ غزنین ۴۳۱ق)|ابونصر مشکان]] خدمت می‌کرد. به روزگار سلطنت [[مسعود غزنوی اول|مسعود غزنوی]] (حک: ۴۲۱ـ۴۳۳) [[ابوسهل زوزنی]] پس از ابونصر مشکان رئیس دیوان رسالت شد و با بیهقی به دشمنی رفتار کرد. در دوران سلطنت [[عبدالرشید غزنوی]] (حک: ۴۴۰ـ۴۴۳) وی چندی به ریاست دیوان رسائل رسید اما مدتی بعد معزول و محبوس و اموالش مصادره شد. پس از رهایی از حبس بیهقی ظاهراً هرگز به هیچ کار دولتی رغبت نکرده و روزگار خود را به تألیف و نگارش آثار تاریخی گذرانده است. ''تاریخ بیهقی ''(یا ''تاریخ مسعودی'') مهم‌ترین اثر اوست هرچند کتاب‌های ''مقدمات'' ''ابونصر مشکان'' و ''زینة‌الکتاب'' را نیز بدو منتسب دانسته‌اند.
<br><!--12497200-->
<br><!--12497200-->
[[رده:تاریخ ایران]]
[[رده:تاریخ ایران]]
[[رده:مورخان و کتابهای تاریخ]]
[[رده:مورخان و کتابهای تاریخ]]

نسخهٔ کنونی تا ‏۲۶ ژوئن ۲۰۲۲، ساعت ۰۸:۲۲

بِیهَقی، ابوالفضل محمد بن حسین (۳۸۵ـ۴۷۰ق)
مورخ نامدار عصر غزنوی. بیهقی در حارث آباد بیهق (سبزوار کنونی) به‌دنیا آمد و مقدمات علوم رایج روزگار خود را در نیشابور فراگرفت و در غزنه به شغل دیوانی و دبیری روی آورد و بیشتر عمر خود را در همین شهر سپری کرد. در دوران سلطان محمود غزنوی دبیر دیوان رسالت بود (۳۸۹ـ۴۲۱ق) و تحت نظر ابونصر مشکان خدمت می‌کرد. به روزگار سلطنت مسعود غزنوی (حک: ۴۲۱ـ۴۳۳) ابوسهل زوزنی پس از ابونصر مشکان رئیس دیوان رسالت شد و با بیهقی به دشمنی رفتار کرد. در دوران سلطنت عبدالرشید غزنوی (حک: ۴۴۰ـ۴۴۳) وی چندی به ریاست دیوان رسائل رسید اما مدتی بعد معزول و محبوس و اموالش مصادره شد. پس از رهایی از حبس بیهقی ظاهراً هرگز به هیچ کار دولتی رغبت نکرده و روزگار خود را به تألیف و نگارش آثار تاریخی گذرانده است. تاریخ بیهقی (یا تاریخ مسعودی) مهم‌ترین اثر اوست هرچند کتاب‌های مقدمات ابونصر مشکان و زینة‌الکتاب را نیز بدو منتسب دانسته‌اند.