حسگر

از ویکیجو | دانشنامه آزاد پارسی
نسخهٔ تاریخ ‏۱۳ سپتامبر ۲۰۲۰، ساعت ۰۵:۰۷ توسط Amir (بحث | مشارکت‌ها)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)
نسخهٔ قابل چاپ دیگر پشتیبانی نمی‌شود و ممکن است در زمان رندر کردن با خطا مواجه شوید. لطفاً بوکمارک‌های مرورگر خود را به‌روزرسانی کنید و در عوض از عمبکرد چاپ پیش‌فرض مرورگر خود استفاده کنید.

حسگر یا سنسور[۱]

ابزاری است که نسبت به وقایع و یا تغییرات به وقوع پیوسته در محیط اطراف خود حساسیت نشان می‌دهد و اطلاعات مربوط به آن را به صورت فیزیکی و سخت‌افزاری (مانند دماسنج جیوه‌­ای) نمایش می‌­دهد. البته در حسگرهای پیشرفته امروزی، اطلاعات مربوط به متغیّر اندازه‌گیری‌شده به صورت یک سیگنال الکتریکی به عنوان خروجی دریافت می‌­شود که در بخش­‌هایی دیگر می­‌توان این داده را نمایش داد و یا پردازش نمود.

امروزه حسگرها را در اغلب دستگاه‌­ها و سیستم‌­هایی که به طور روزمره از آنها استفاده می­‌کنیم می‌توان مشاهده نمود.به طور مثال، حسگر لمسی به کار رفته در صفحه تلفن‌­های همراه هوشمند؛ حسگر­های به کار گرفته‌شده در درب‌­های ورودی که با نزدیک و دور شدن اشخاص به صورت خودکار باز یا بسته می‌­شوند؛ حسگرهای موجود در خودروها که اطلاعات مربوط به میزان بنزین، دمای آب، مسافت طی‌شده و ... را نمایش می­‌دهند؛ همگی از جمله این موارد هستند. همچنین، یک حسگر نوری نیز شدت نور را به‌وسیلۀ تبدیل آن به انرژی الکتریکی، اندازه‌گیری یا آشکار می‌‌کند. گاهی حسگرها می‌­توانند بر روی آنچه که اندازه‌گیری می‌­کنند تاثیر بگذارند که با کوچکتر شدن ابعاد حسگرْ این معضل نیز رفع خواهد شد. لذا، امروزه به کمک فناوری MEMS میکروسنسورهایی طراحی و تولید شده‌اند که در مدت‌زمانی کوتاه‌تر و با حساسیت بیشتر قادر به اندازه‌گیری هستند.

یک سنسور خوب تنها نسبت به متغیر مورد هدف حساس خواهد بود و به گونه‌­ای عمل می‌کند که سایر متغیرها در خروجی آن هیچ‌گونه تاثیری نداشته باشند. در اغلب حسگرها، میان ورودی و خروجیْ یک رابطه‌ی (تابعِ) خطی برقرار است.

اگر در یک سیستم، حسگر آنالوگ داشته باشیم، می­‌توان به کمک یک مبدلْ اطلاعات آن را به یک سیگنال دیجیتالی تبدیل نمود تا بتوان از این داده در بخش­‌های دیجیتالی عمل سیستم استفاده نمود.


 


  1. sensor