سربداران (تلویزیون)

از ویکیجو | دانشنامه آزاد پارسی
علی نصیریان و افسانه بایگان در صحنه‌ای از سریال
علی نصیریان و افسانه بایگان در صحنه‌ای از سریال

سَربِداران (تلویزیون)

نخستین مجموعه تلویزیونی تاریخی ایران بعد از انقلاب. در ۱۳۶۲ش، محمدعلی نجفی این مجموعه را با فیلم‌نامه‌ای از کیهان رهگذار ساخت. موضوع این مجموعه دربارۀ شیخ حسن جوری، شاگرد باوفای شیخ خلیفه مازندرانی است، که در قرن ۸ق، زندگی می‌کرد. از بازیگران این مجموعه می‌توان امین تارخ، سوسن تسلیمی، محمدعلی کشاورز، چنگیز وثوقی، افسانه بایگان، علی‌رضا مجلل، و فیروز بهجت‌محمدی را نام برد.

ماجرای این سریال تاریخی بر پایه‌ی قیام گروهی از مردم در مناطق شمال شرقی ایران بر عیله ظلم، ستم و تعدی ایلخانان مغول و تقابل دو طرف با یکدیگر می­‌پردازد. مردمان خراسان که از جور حاکمان بیگانه به تنگ آمده‌اند با شعار «سر به دار می‌دهیم ولی تن به ذلت نمی­‌دهیم» تحت رهبری شیخ حسن جوری با یکدیگر متحد شده و برای رسیدن به آزادی مبارزه می­‌کنند.  

در این سریال پرستاره امین تارخ در نقش شیخ حسن جوری، علی نصیریان در نقش قاضی شارح، سوسن تسلیمی در نقش فاطمه، محمدعلی کشاورز در نقش خواجه قشیری و جمشید لایق در نقش ارغون شاه ظاهر شده‌­اند. از دیگر هنرمندان این مجموعه می­‌توان به آتش تقی‌پور، فتحعلی اویسی و بهروز بقایی اشاره کرد. مدیریت فیلم‌برداری این اثر تاریخی برعهده‌ی محمد زرفام قرار داشت. یکی از نکات ماندگار سربداران موسیقی متن زیبای اثر است که توسط فرهاد فخرالدینی با الهام از موسیقی محلی خراسانی ساخته شده است.