شیخ محمدمهدی فتونی عاملی

از ویکیجو | دانشنامه آزاد پارسی
شیخ محمدمهدی فتونی عاملی
زادروز نبطیه
درگذشت نجف ۱۱۸۳ق
ملیت ایرانی
نام‌های دیگر شیخ محمدمهدی فتونی کبیر
شغل و تخصص اصلی از علمای قرن 12ق
آثار ارجوزة فی تاریخ المعصومین؛ الانساب المشجر؛ دیوان شعر
گروه مقاله تاریخ ایران
خویشاوندان سرشناس شیخ احمد فتونی (پسر)

شیخ محمدمهدی فتونی عاملی ( - ۱۱۸۳ق)

(نیز با نام: شیخ محمدمهدی فتونی کبیر) از علمای قرن 12ق و از نواده‌های ابوالحسن شریف فتونی عاملی. او استاد شیخ جعفر کاشِف‌الغِطاء بود.

آل فتونی یکی از خاندان‌های بزرگ در جبل عامل جنوب لبنان اند. از این خانواده، عالمان بزرگی برخاسته‌اند، از جمله شیخ موسی فتونی جد اعلای ابوالحسن فتونی و ابوالحسن فتونی و ملا ابوطالب بن ابوالحسن فتونی. شیخ محمدمهدی فتونی معروف به فتونی کبیر، یکی دیگر از عالمان بزرگ این خاندان است. (هم نام دیگر او شیخ مهدی فتونی معروف به فتونی صغیر است که از نواده‌های ابوالحسن شریف فتونی عاملی استاد فتونی کبیر است و در ۱۲۹۷ق درگذشته است.)

شیخ محمدمهدی در نبطیه متولد شد. او برای تحصیل علوم دینی، عازم حوزه‌های علمیه شد. در اصفهان از محضر جمعی از بزرگان استفاده کرد. میر محمد صالح خاتون آبادی اصفهانی و ابوالحسن شریف بن محمد طاهر فتونی عاملی نباطی نجفی، دو تن از اساتید فتونی در اصفهان بودند. شیخ محمدمهدی فتونی پس از اقامت در نجف، به تدریس و تربیت شاگرد پرداخت. اکثر طلابی که آن زمان در نجف به تحصیل مشغول بودند، در درس او حاضر می‌شدند. مهم‌ترین شاگردانش عبارت بودند از: محمدمهدی بحرالعلوم معروف به علامه بحرالعلوم، شیخ جعفر کاشف الغطاء که عمده دوران تحصیل اش نزد شیخ مهدی فتونی بوده است، ملا محمدمهدی نراقی، و میرزای قمی. شیخ محمدمهدی فتونی علاوه بر تدریس، به تألیف نیز می‌پرداخت. از جمله آثار اوست: ارجوزة فی تاریخ المعصومین؛ نتائج الاخبار و نوافج الازهار فی الاحکام المنصوصة بالعموم و الخصوص من الکتاب و الماثور عن الائمة الاطیاب فی الکتب الاربعة و غیرها من کتب الاصحاب؛ الانساب المشجر. فتونی در علم نسب شناسی تبحر زیادی داشته و این کتابش نشان از تلاش او در این علم دارد. فتونی دیوان شعری نیز داشته است.

شیخ محمدمهدی فتونی در شعبان ۱۱۸۳ق در نجف درگذشت و پیکرش را در همان شهر به خاک سپرده اند. طبق گفتۀ شیخ محمد حرزالدین، شیخ احمد فتونی پسر او بوده است.