قاسمی، رضا (اصفهان ۱۳۲۸ش)

From ویکیجو | دانشنامه آزاد پارسی

رضا قاسمی (اصفهان ۱۳۲۸ش- )

رضا قاسمی
زادروز اصفهان ۱۳۲۸ش
ملیت ایرانی
شغل و تخصص اصلی رمان‌نویس
شغل و تخصص های دیگر نمایش‌نامه‌نویس، محقق، کارگردان، آهنگ‌ساز و شاعر 
آثار همنوایی شبانۀ ارکستر چوب‌ها (امریکا 1996؛ ایران 1381)
گروه مقاله ادبیات فارسی، تئاتر
جوایز و افتخارات جایزۀ اول «تلویزیون ملی ایران» برای نمایش‌نامۀ «چو ضحاک شد بر جهان شهریار» (1355)
رضا قاسمی
رضا قاسمی

رمان‌نویس، نمایش‌نامه‌نویس، محقق، کارگردان، آهنگ‌ساز و شاعر ایرانی. نخستین اثرش، نمایش‌نامه‌ای با نام کسوف، در ۱۳۴۸ش در دانشگاه تهران به روی صحنه رفت. نمایش‌نامۀ دیگر او با نام چو ضحاک شد بر جهان شهریار در ۱۳۵۵ جایزۀ اول «تلویزیون ملی ایران» را دریافت کرد.

وی پس از پیروزی انقلاب اسلامی به کارگردانی نمایش‌نامه‌هایش پرداخت. در ۱۳۶۵ ایران را ترک کرد و در فرانسه اقامت گزید. فعالیت در زمینۀ موسیقی ایرانی و آهنگ‌سازی (گل صدبرگ با صدای شهرام ناظری) و بداهه‌نوازی از دیگر کارهای اوست.

قاسمی در ۲۰۰۱ سایت ادبی دوات را تأسیس کرد و سردبیری آن را به‌عهده گرفت. برخی از آثارش به زبان فرانسوی ترجمه و چاپ شده است.

از دیگر آثار اوست:

رمان‌های همنوایی شبانۀ ارکستر چوب‌ها (امریکا ۱۹۹۶؛ ایران ۱۳۸۱)، چاه بابل (۱۹۹۴ـ ۱۹۹۸)، دیوانه و برج موناپارس‌ (۲۰۰۲)، وردی که برده‌ها می‌خوانند (پاریس- 2008)

مجموعه داستان نارون کوچک، نارون تنها (۱۳۴۹)، پرتگاه ۱۹۹۶ (1996)، چتر و گربه و دیوار باریک (۱۹۹۷)

نمایش‌نامه‌های صفیه موعود (۱۳۵۰)، نامه‌هایی بدون تاریخ از من به خانواده‌ام و بالعکس (۱۳۵۳)، اتاق تمشیت (۱۳۵۸)، خوابگردها (۱۳۶۰)، ماهان کوشیار (۱۳۶۲)، معمای مهیار معمار (۱۳۶۴)، حرکت با شماست مرکوشیو (۱۹۹۰)، تمثال (۱۹۹۱)

موسیقی در تعزیه (۱۳۵۴)؛ تأملاتی در باب موسیقی ایرانی (۱۹۸۶ـ ۱۹۹۰)؛ حلقۀ گمشدۀ آمارا (۱۹۹۵ـ ۲۰۰۱)

مجموعه شعر لکنت (۱۹۹۰ـ ۲۰۰۱).

قاسمی برای رمان همنوایی شبانۀ ارکستر چوب‌ها برندۀ جوایزی از قبیل تندیس ویژهٔ رمان تحسین شدۀ جایزۀ مهرگان ادب (۱۳۸۱)، جایزۀ رمان اول جایزۀ ادبی گلشیری و جایزۀ بهترین رمان سال نویسندگان و منتقدان مطبوعات ۱۳۸۱ شده است.