کوستاریکا

از ویکیجو | دانشنامه آزاد پارسی
کوستاریکا
نام فارسی کوسْتاریکا
نام لاتین Costa Rica
نظام سیاسی جمهوری چندحزبی با یک نهاد قانون‌گذاری
جمعیت ۴,۵۶۳,۵۳۸ نفر 
موقعیت امریکای مرکزی
پایتخت سان ‌خوزه
تراکم نسبی (نفر در کیلومتر مربع)  ۸۹.۳
رشد سالانه (درصد)  ۱.۴
شهرهای اصلی  سان خوزه، کارتاگو، آلاخوئلا، گواناکاستِه، اِرِدیا، پوئِرتو لیمون، پونتارِناس
زبان اسپانیایی
دین مسیحیت
مساحت (کیلومتر مربع) ۵۱,۱۰۰

کوسْتاریکا (Costa Rica)

آتشفشان پوآس، پارک ملي کوستاريکا
نقشۀ کوستاريکا

موقعیت. جمهوری کوستاریکا در امریکای مرکزی، میان کشور نیکاراگوآ در شمال، دریای کارائیب در شمال شرقی، پاناما در شرق، و اقیانوس آرام در جنوب و غرب جا دارد. مساحت این کشور ۵۱,۱۰۰ کیلومتر مربع است و شهر سان ‌خوزه[۱] پایتخت آن است.

سیمای طبیعی. کوستاریکا سرزمینی ناهموار و کوهستانی است و ارتفاع آن بین ۹۰۰ تا ۱,۸۰۰ متر است. رشته‌کوه‌های کوردیرا دِ تالامانکا[۲]، کوردیرا سانترال (کوردیرای مرکزی)[۳]، و کوردیرا گوانا کاسته[۴]، که سراسر این کشور را از شمال غربی تا جنوب شرقی دربرگرفته‌اند، اسکلت ارتفاعی این سرزمین را تشکیل می‌دهند. بلندترین نقطۀ آن به نام کوه چیریپو گرانده[۵] با ارتفاع ۳,۸۱۹ متر، و نیز آتشفشان فعّال ایراسو[۶] با بلندی ۳,۴۳۲ متر در همین ارتفاعات قرار دارند. جلگۀ مرتفع مِسِتا سنترال[۷] که در میان کوه‌های بالا واقع است بیشتر آبادی‌ها و جمعیت کوستاریکا را در خود جای داده است. کرانه‌های دریای کارائیب[۸] را ساحل باریکی تشکیل داده و خط ساحلی اقیانوس آرام را بریدگی‌ها و خلیج‌های چندی، مانند خلیج‌های کوچک سالیناس[۹]، نیکویا[۱۰]، کورونادو[۱۱]، و گولفو دولسه[۱۲] و نیز شبه‌جزیره‌های نیکویا و اوسا[۱۳] ـ پدید آورده‌اند. رودخانه‌های متعددی در این کشور کوچک جریان دارند که مهم‌ترین آن‌ها رود سان خوان[۱۴] است که در شمال این کشور جاری است و بخشی از مرز آن با نیکاراگوآ را تشکیل می‌دهد. کشور کوستاریکا به هفت استان تقسیم می‌شود و شهرهای مهم آن عبارت‌اند از سان خوزه، کارتاگو[۱۵]، آلاخوئلا[۱۶]، گواناکاستِه[۱۷]، اِرِدیا[۱۸]، پوئِرتو لیمون[۱۹]، و پونتارِناس[۲۰]. اقلیم کوستاریکا بسیار گرم و پرباران است. نواحی ساحلی اقیانوس آرام استثنائاً یک فصل خشک دارد که از آذر تا فروردین به درازا می‌کشد و برعکس، سواحل دریای کارائیب در سراسر سال بارانی است. میانگین دمای شهر سان خوزه در دی‌ماه ۱۹ درجۀ سانتی‌گراد و در تیرماه ۲۰.۶ درجۀ سانتی‌گراد است و میانگین بارندگی سالانۀ آن به ۱,۷۹۳ میلی‌متر می‌رسد. نواحی ساحلی پوشش جنگلی انبوهی دارد که ۲۵ درصد از مساحت کشور را شامل می‌شود و انواع پرنده و ترکیبی از پستان‌داران امریکای شمالی و جنوبی، حیات وحش آن را تشکیل می‌دهند.

اقتصاد. تقریباً ۲.۵میلیون هکتار از اراضی این کشور به کشاورزی اختصاص یافته و ۲۱ درصد از نیروی کار کشور مذکور در این بخش مشغول‌اند. قهوه، موز، نیشکر، مرکبات، برنج، آناناس، صیفی‌جات، سیب‌زمینی، و ذرت مهم‌ترین فرآورده‌های کشاورزی آن به‌شمار می‌آیند و تولید کفش، روغن نخل، منسوجات، کود شیمیایی، دارو، اثاث منزل، سیمان، تایر خودرو، مواد غذایی کنسرو شده، پوشاک، مصنوعات پلاستیکی، و ابزارهای الکتریکی از‌جمله فعالیت‌های صنعتی این کشور است.حکومت و سیاست. کوستاریکا دارای نظام حکومتی جمهوری چندحزبی با یک نهاد قانون‌گذاری است. مجلس شورای ملی این کشور ۵۷ نماینده دارد که برای چهار سال انتخاب می‌شوند و رئیس‌جمهور و دو معاون او را، که دارای مسئولیت اجرایی‌اند، مردم برای یک دورۀ چهارساله برمی‌گزینند.مردم و تاریخ. جمعیت کوستاریکا حدود ۴,۵۶۳,۵۳۸ نفر است (۲۰۱۰) و تراکم نسبی آن به ۸۹.۳ نفر در کیلومتر مربع می‌رسد. رشد سالانۀ جمعیت این کشور ۱.۴ درصد است و ۸۷ درصد از ساکنان آن را اسپانیایی‌ها و اروپاییان دیگر تشکیل می‌دهند. ۹۵ درصد آنان مسیحی کاتولیک‌اند و ۵۲.۵ درصدشان در روستاها به‌سر می‌برند و زبان رسمی آنان اسپانیایی است. میانگین امید به زندگی در کوستاریکا ۷۷ سال است و ۹۶ درصد از بزرگ‌سالان آن باسوادند. کریستف کلمب در آخرین سفر خود (۱۵۰۲) سرزمین کوستاریکا را کشف کرد و اسپانیایی‌ها در ۱۵۴۰ آن را به تصرف کامل خود درآوردند و در ۱۵۶۰ نخستین ماندگاه اسپانیایی را‌، به نام کارتاگو، در آن‌جا تأسیس کردند. این سرزمین از ۱۵۴۰ تا ۱۸۲۱ در تابعیت نایب‌السلطنۀ اسپانیا قرار داشت و در ۱۵ سپتامبر ۱۸۲۱ به استقلال رسید. کوستاریکا از ۱۸۲۱ تا ۱۸۳۸ به فدراسیون امریکای مرکزی پیوست، و در ۱۸۳۸ از آن جدا شد و استقلال کامل خود را اعلام داشت.

 


  1. San Jose
  2. Cordillera de Talamanca
  3. Cordillera Central
  4. Cordillera Guanacaste
  5. Chirripo Grande
  6. Irazú
  7. Meseta Central
  8. Caribbean Sea
  9. Salinas
  10. Nicoya
  11. Coronado
  12. Golfo Dulce
  13. Osa
  14. San Juan
  15. Cartago
  16. Alajuela
  17. Guanacaste
  18. Heredia
  19. Puerto Limon
  20. Puntarenas