داودنژاد، علیرضا (تهران ۱۳۳۲ش)

از ویکیجو | دانشنامه آزاد پارسی
نسخهٔ تاریخ ‏۳ آوریل ۲۰۲۲، ساعت ۰۵:۵۸ توسط Nazanin (بحث | مشارکت‌ها)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)
علیرضا داوودنژاد
زادروز تهران 17 اردی‌بهشت ۱۳۳۲ش
ملیت ایرانی
تحصیلات و محل تحصیل دیپلم‌
شغل و تخصص اصلی فیلم‌نامه‌نویس و کارگردان سینما
آثار فیلم‌های خانۀ‌ عنکبوت‌ (۱۳۶۲)، خلع‌سلاح‌ (۱۳۷۳)، عاشقانه‌ (۱۳۷۴)، بچه‌های‌ بد (۱۳۷۹)، ملاقات‌ با طوطی‌ (۱۳۸۲)، و هوو (۱۳۸۴)
گروه مقاله سینما
خویشاوندان سرشناس احترام‌السادات حبیبیان (مادر) و محمدرضا داوودنژاد (برادر)
علیرضا داوودنژاد

علیرضا داوودنژاد (تهران 17 اردی‌بهشت ۱۳۳۲ش- )

فیلم‌نامه‌نویس و کارگردان سینمای ایران. دارای‌ مدرک‌ تحصیلی‌ دیپلم‌ است. از ۱۳۵۱ با نوشتن فیلم‌نامۀ عطش‌ برای ایرج‌ قادری به فیلم‌نامه‌نویسی روآورد، و تا نیمۀ اول دهۀ ۱۳۵۰ فیلم‌نامه‌هایی برای همین کارگردان نوشت. او در ۱۳۵۵ فیلم نازنین‌ را ساخت، که با استقبال تماشاگران مواجه شد. در سال‌های بعد فیلم‌های خانۀ‌ عنکبوت‌ (۱۳۶۲)، خلع‌سلاح‌ (۱۳۷۳)، عاشقانه‌ (۱۳۷۴)، بچه‌های‌ بد (۱۳۷۹)، ملاقات‌ با طوطی (۱۳۸۲)، و هوو (۱۳۸۴) را کارگردانی کرد. داودنژاد از اواخر دهۀ 1370 با وارد کردن اعضای خانواده‌اش (از جمله مادر، برادر، پسر و دخترش) به عنوان بازیگر در ساخته‌هایش با وجود همچنان مطرح بودنش به عنوان یک کارگردان مستقل و تجربه‌گرا مورد انتقاد نویسندگان سینمایی قرار گرفته است. اما این روحیۀ تجربه‌گرایی او طی دهۀ 1390 به ساخت فیلم‌هایی ضدقصه انجامید که اوج این جریان فیلم‌های کلاس هنرپیشگی و روغن مار بوده است. از دیگر ویژگی‌های این دورۀ فیلمسازی داودنژاد فیلمسازی مستندگونۀ او و پرهیز از روایت‌های متداول سینمایی است.

رضا داوودنژاد و زهرا داوودنژاد (هردو بازیگر) فرزندان وی، احترام‌السادات حبیبیان (بازیگر) مادرش و محمدرضا داوودنژاد (بازیگر) برادرش است. علاوه بر این جمله تعدادی دیگر از اقوامشان چون همسر برادر و برادرزاده‌های وی در فیلم‌های متاخر علیرضا داوودنژاد عمدتا به عنوان بازیگر حضور داشته‌اند. وی طی سال‌های بعد از انقلاب نویسندگی فیلم‌هایی از اکبر صادقی، جهانگیر جهانگیری، ایرج قادری، کامران قدکچیان، بهروز افخمی و قدرت‌الله صلح‌میرزایی را نیز به عهده داشته داشته است. از جملۀ این آثار به فیلم پرفروش و موفق عروس (بهروز افخمی- 1369) می‌توان اشاره کرد.


آثار (به عنوان کارگردان)