استعمار نو: تفاوت میان نسخه‌ها

از ویکیجو | دانشنامه آزاد پارسی
بدون خلاصۀ ویرایش
 
بدون خلاصۀ ویرایش
 
خط ۱: خط ۱:


استعمار نو (neo-colonialism)<br/> هیئت مبدّل امپریالیسم<ref>imperialism  
استعمار نو (neo-colonialism)<br /> هیئت مبدّل [[امپریالیسم]]<ref>imperialism  
 
</ref> که در چارچوب آن کشوری به کشور دیگر استقلال می‌بخشد ولی همچنان با کنترل بازارهای کالا یا مواد خام آن تسلط خود را بر آن کشور حفظ می‌کند. [[امریکا، ایالات متحده|ایالات متحده امریکا]] و [[ژاپن]] از نمونه کشورهایی‌اند که از فشار اقتصادی برای تأمین و حفظ منافع خود در سطح بین‌المللی بهره جسته‌اند. بسیاری از کشورهای در حال توسعه، به‌سبب اتکای بیش از حد بر کشورهای بزرگ صنعتی، زیر نفوذ این نوع جدید از امپریالیسم قرار گرفته‌اند و سهم عمده‌ای از تولید ملی آن‌ها به پرداخت بهرۀ بدهی‌های انباشته‌شدۀ خارجی تخصیص یافته است. [[نکرومه، قوام (۱۹۰۹ـ۱۹۷۲)|قوام نکرومه]]<ref>Kwame Nkrumah </ref> رهبر کشور [[غنا]] در کتاب خود، ''استعمار نو: آخرین مرحلۀ امپریالیسم''<ref>''Neo-Colonialism: the Last Stage of Imperialism''</ref> (۱۹۶۵)، این نظام را تحلیل کرده است.
</ref> که در چارچوب آن کشوری به کشور دیگر استقلال می‌بخشد ولی همچنان با کنترل بازارهای کالا یا مواد خام آن تسلط خود را بر آن کشور حفظ می‌کند. ایالات متحد امریکا و ژاپن از نمونه کشورهایی‌اند که از فشار اقتصادی برای تأمین و حفظ منافع خود در سطح بین‌المللی بهره جسته‌اند. بسیاری از کشورهای در حال توسعه، به‌سبب اتکای بیش از حد بر کشورهای بزرگ صنعتی، زیر نفوذ این نوع جدید از امپریالیسم قرار گرفته‌اند و سهم عمده‌ای از تولید ملی آن‌ها به پرداخت بهرۀ بدهی‌های انباشته‌شدۀ خارجی تخصیص یافته است. قوام نکرومه<ref>Kwame Nkrumah </ref> رهبر کشور غنا در کتاب خود، ''استعمار نو: آخرین مرحلۀ امپریالیسم''<ref>''Neo-Colonialism: the Last Stage of Imperialism''</ref> (۱۹۶۵)، این نظام را تحلیل کرده است.


&nbsp;
&nbsp;
خط ۸: خط ۷:
----
----


[[Category:تاریخ جهان]] [[Category:تاریخ استعمار]] [[Category:(علوم سیاسی)علوم سیاسی]] [[Category:شیوه های حکومتی و مدیریت شهری]]
[[Category:تاریخ جهان]]  
[[Category:تاریخ استعمار]]  
[[Category:(علوم سیاسی)علوم سیاسی]]  
[[Category:شیوه های حکومتی و مدیریت شهری]]
<references />

نسخهٔ کنونی تا ‏۲۶ فوریهٔ ۲۰۲۲، ساعت ۰۹:۱۰

استعمار نو (neo-colonialism)
هیئت مبدّل امپریالیسم[۱] که در چارچوب آن کشوری به کشور دیگر استقلال می‌بخشد ولی همچنان با کنترل بازارهای کالا یا مواد خام آن تسلط خود را بر آن کشور حفظ می‌کند. ایالات متحده امریکا و ژاپن از نمونه کشورهایی‌اند که از فشار اقتصادی برای تأمین و حفظ منافع خود در سطح بین‌المللی بهره جسته‌اند. بسیاری از کشورهای در حال توسعه، به‌سبب اتکای بیش از حد بر کشورهای بزرگ صنعتی، زیر نفوذ این نوع جدید از امپریالیسم قرار گرفته‌اند و سهم عمده‌ای از تولید ملی آن‌ها به پرداخت بهرۀ بدهی‌های انباشته‌شدۀ خارجی تخصیص یافته است. قوام نکرومه[۲] رهبر کشور غنا در کتاب خود، استعمار نو: آخرین مرحلۀ امپریالیسم[۳] (۱۹۶۵)، این نظام را تحلیل کرده است.

 


  1. imperialism
  2. Kwame Nkrumah
  3. Neo-Colonialism: the Last Stage of Imperialism