الله وردی خان: تفاوت میان نسخه‌ها

از ویکیجو | دانشنامه آزاد پارسی
(جایگزینی متن - '\\1' به '<!--1')
 
بدون خلاصۀ ویرایش
 
خط ۱: خط ۱:


اَلله‌وِردی ‌‌خان  (  ـ۱۰۲۳ق)<br>
اَلله‌وِردی ‌‌خان  (  ـ۱۰۲۳ق)<br>
حاکم فارس و سردار قدرتمند شاه عباس اول صفوی. وی از ارامنۀ گرجستان بود و پس از اسارت در زمرۀ غلامان شاه طهماسب اول قرار گرفت و مسلمان شد و به مقام قوللر آقاسی یا ریاست غلامان خاصه رسید و بعدها به خدمت حمزه میرزا و سپس عباس میرزا درآمد. الله‌وردی خان در ۱۰۰۱ق شهر نیشابور را از ازبک‌ها گرفت و در ۱۰۰۴ق به حکومت فارس رسید و سال بعد حکومت کهگیلویه به او داده شد. وی خوانین لار را سرکوب و پرتغالی‌ها را از بحرین بیرون کرد و در سال‌های ۱۰۱۱ق تا ۱۰۱۵ق در جنگ با دولت عثمانی شرکت داشت و در گرفتن شهرهای ایران از دست نیروهای عثمانی دلیری‌های فراوان از خود نشان داد. الله‌وردی خان در ۱۰۱۴ق به امیرالامرایی کل سپاه شاه عباس برگزیده شد. در اصفهان درگذشت و پیکرش در جوار آستان حضرت رضا (ع) در مقبره‌ای که خود ساخته بود به‌خاک سپرده شد. بعضی از آثار دورۀ صفویه نظیر پل الله‌وردی خان بر زاینده‌رود اصفهان و مدرسه خان در شیراز به‌دستور او ساخته شده است. ملاصدرا (صدرالمتألّهین شیرازی)، فیلسوف معروف دوره صفوی به دعوت او از کهک قم به شیراز آمد و به تدریس در مدرسۀ خان پرداخت.
حاکم [[فارس، استان|فارس]] و سردار قدرتمند [[شاه عباس کبیر|شاه عباس اول صفوی]]. وی از ارامنۀ [[گرجستان]] بود و پس از اسارت در زمرۀ غلامان [[شاه طهماسب|شاه طهماسب اول]] قرار گرفت و مسلمان شد و به مقام قوللر آقاسی یا ریاست غلامان خاصه رسید و بعدها به خدمت [[حمزه میرزای صفوی|حمزه میرزا]] و سپس عباس میرزا درآمد. الله‌وردی خان در ۱۰۰۱ق [[نیشابور، شهر|شهر نیشابور]] را از ازبک‌ها گرفت و در ۱۰۰۴ق به حکومت فارس رسید و سال بعد حکومت کهگیلویه به او داده شد. وی خوانین لار را سرکوب و پرتغالی‌ها را از بحرین بیرون کرد و در سال‌های ۱۰۱۱ق تا ۱۰۱۵ق در جنگ با دولت عثمانی شرکت داشت و در گرفتن شهرهای ایران از دست نیروهای عثمانی دلیری‌های فراوان از خود نشان داد. الله‌وردی خان در ۱۰۱۴ق به امیرالامرایی کل سپاه شاه عباس برگزیده شد. در [[اصفهان، شهر|اصفهان]] درگذشت و پیکرش در جوار آستان حضرت رضا (ع) در مقبره‌ای که خود ساخته بود، به‌خاک سپرده شد. بعضی از آثار دورۀ [[صفویه]] نظیر [[پل الله وردی خان|پل الله‌وردی خان]] بر [[زاینده رود|زاینده‌رود]] اصفهان و [[مدرسه خان]] در [[شیراز، شهر|شیراز]] به‌دستور او ساخته شده است. [[ملاصدرا، محمد بن ابراهیم (شیراز ۹۸۰/۹۷۹ـ بصره ۱۰۵۰ق)|ملاصدرا]] (صدرالمتألّهین شیرازی)، فیلسوف معروف دوره صفوی به دعوت او از [[کهک، شهر|کهک]] [[قم، شهر|قم]] به شیراز آمد و به تدریس در مدرسۀ خان پرداخت.
<br><!--11466400-->
<br><!--11466400-->
[[رده:تاریخ ایران]]
[[رده:تاریخ ایران]]
[[رده:ایران از حکومت صفویه تا قاجار]]
[[رده:ایران از حکومت صفویه تا قاجار]]

نسخهٔ کنونی تا ‏۱۰ مهٔ ۲۰۲۳، ساعت ۰۷:۰۴

اَلله‌وِردی ‌‌خان ( ـ۱۰۲۳ق)
حاکم فارس و سردار قدرتمند شاه عباس اول صفوی. وی از ارامنۀ گرجستان بود و پس از اسارت در زمرۀ غلامان شاه طهماسب اول قرار گرفت و مسلمان شد و به مقام قوللر آقاسی یا ریاست غلامان خاصه رسید و بعدها به خدمت حمزه میرزا و سپس عباس میرزا درآمد. الله‌وردی خان در ۱۰۰۱ق شهر نیشابور را از ازبک‌ها گرفت و در ۱۰۰۴ق به حکومت فارس رسید و سال بعد حکومت کهگیلویه به او داده شد. وی خوانین لار را سرکوب و پرتغالی‌ها را از بحرین بیرون کرد و در سال‌های ۱۰۱۱ق تا ۱۰۱۵ق در جنگ با دولت عثمانی شرکت داشت و در گرفتن شهرهای ایران از دست نیروهای عثمانی دلیری‌های فراوان از خود نشان داد. الله‌وردی خان در ۱۰۱۴ق به امیرالامرایی کل سپاه شاه عباس برگزیده شد. در اصفهان درگذشت و پیکرش در جوار آستان حضرت رضا (ع) در مقبره‌ای که خود ساخته بود، به‌خاک سپرده شد. بعضی از آثار دورۀ صفویه نظیر پل الله‌وردی خان بر زاینده‌رود اصفهان و مدرسه خان در شیراز به‌دستور او ساخته شده است. ملاصدرا (صدرالمتألّهین شیرازی)، فیلسوف معروف دوره صفوی به دعوت او از کهک قم به شیراز آمد و به تدریس در مدرسۀ خان پرداخت.