آتشکده (کتاب): تفاوت میان نسخه‌ها

از ویکیجو | دانشنامه آزاد پارسی
بدون خلاصۀ ویرایش
 
بدون خلاصۀ ویرایش
 
(۵ نسخهٔ میانی ویرایش شده توسط ۴ کاربر نشان داده نشد)
خط ۱: خط ۱:
[[پرونده:10037100.jpg|بندانگشتی|352x352پیکسل|روی جلد یکی از چاپ‌های کتاب]]
آتشکده (کتاب) Fire temple/Atashkadeh (Book-1795)


آتشکده (کتاب)


(یا: آتشکدۀ آذر) تألیف [[آذر بیگدلی، لطف علی (اصفهان ۱۱۳۴ـ قم ۱۱۹۵ق)|لطف علی آذر بیگدلی]]، متخلص به آذر. تذکره‌ای است به فارسی در شرح حال و نمونه اشعار ۸۴۲ شاعر فارسی‌گوی ایران و شبه قارۀ هند. مؤلف این کتاب را در ۱۱۷۴ق، به‌نام کریم‌خان زند در دو مجمره تألیف کرد. مجمرۀ اول، که در ذکر احوال و نمونۀ اشعار شعرای گذشته است، دربرگیرندۀ یک شعله در شرح احوال شاهان و شاهزادگان و امرای ترک، و سه اخگر در ذکر شعرای ایران و توران و هندوستان است. مجمرۀ دوم در ذکر احوال و اشعار معاصران در دو پرتو است: پرتو اول در تراجم معاصران و پرتو دوم در احوال و آثار مؤلف است. تألیف این اثر عظیم سی سال زمان برد. این کتاب نخست در بمبئی (۱۲۷۷ق)، بار دیگر به‌کوشش سیدجعفر شهیدی (۱۳۳۷ش) و سپس با تصحیح و حواشی سید حسن سادات ناصری (۱۳۳۶ـ۱۳۳۹ش) به‌چاپ رسید. میرهاشم محدث نیمۀ دوم این کتاب را به‌چاپ رساند (۱۳۷۸ش).
(یا: آتشکدۀ آذر) تألیف [[آذر بیگدلی، لطف علی (اصفهان ۱۱۳۴ـ قم ۱۱۹۵ق)|لطفعلی آذر بیگدلی]]، متخلص به آذر. تذکره‌ای است به فارسی در شرح حال و نمونه اشعار ۸۴۲ شاعر فارسی‌گوی ایران و شبه‌قارۀ هند. مؤلف این کتاب را در ۱۱۷۴ق، به‌نام کریم‌خان زند در دو مجمره تألیف کرد. مجمرۀ اول، که در ذکر احوال و نمونۀ اشعار شعرای گذشته است، دربرگیرندۀ یک شعله در شرح احوال شاهان و شاهزادگان و امرای ترک، و سه اخگر در ذکر شعرای ایران و توران و هندوستان است. مجمرۀ دوم در ذکر احوال و اشعار معاصران در دو پرتو است: پرتو اول در تراجم معاصران و پرتو دوم در احوال و آثار مؤلف است. تألیف این اثر عظیم سی سال زمان برد. این کتاب نخست در بمبئی (۱۲۷۷ق)، بار دیگر به‌کوشش [[سیدجعفر شهیدی]] (۱۳۳۷ش) و سپس با تصحیح و حواشی [[حسن سادات ناصری|سید حسن سادات ناصری]] (۱۳۳۶ـ۱۳۳۹ش) به‌چاپ رسید. میرهاشم محدث نیمۀ دوم این کتاب را به‌چاپ رساند (۱۳۷۸ش). اين کتاب ترتيب جغرافيايی دارد و بيشترش بر حسب كشورها، ايالت‌ها و شهرها تنظيم شده است و شامل اشعار شاهان، شاهزادگان، اميران و نيز بانوان شاعر، و شاعران معاصر مؤلف و گلچينی از اشعار خود آذر بيگدلی و همچنين گزيده‌ای از مثنوی يوسف و زليخاست.
 
اکثر بخش‌های اين كتاب در خصوص شاعران ايرانی قبل از زمان آذر بيگدلی است كه بسيار مشهور و زبانزد بوده‌اند. اسامی اين شعرا نيز به ترتيب اسامی شهرها و كشورهای زادگاهشان منظم شده است. در اين اثر، شرح حال 60 نفر از معاصران آذر بيگدلی نيز آمده است.
----


اين کتاب ترتيب جغرافيايی دارد و بيشترش بر حسب كشورها، ايالت ها و شهرها تنظيم شده است و شامل اشعار شاهان، شاهزادگان، اميران و نيز بانوان شاعر، و شاعران معاصر مؤلف و گلچينی از اشعار خود آذر بيگدلی و همچنين گزيده ای از مثنوی يوسف و زليخاست.


اکثر بخش های اين كتاب در خصوص شاعران ايرانی قبل از زمان آذر بيگدلی است كه بسيار مشهور و زبانزد بوده اند. اسامي اين شعرا نيز به ترتيب اسامی شهرها و كشورهای زادگاه شان منظم شده است. در اين اثر، شرح حال 60 نفر از معاصران آذر بيگدلی نيز آمده است.


تأليف اين اثر عظيم سی سال زمان برد.
[[Category:ادبیات فارسی]]  
[[Category:ادبیات فارسی]]  
[[Category:ادبیات قدیم - آثار]]  
[[Category:ادبیات قدیم - آثار]]  
[[Category:فرهنگ نامه و مرجع نویسی]]  
[[Category:فرهنگ نامه و مرجع نویسی]]  
[[Category:آثار]]
[[Category:آثار]]

نسخهٔ کنونی تا ‏۲۱ اکتبر ۲۰۲۳، ساعت ۰۷:۱۷

روی جلد یکی از چاپ‌های کتاب

آتشکده (کتاب) Fire temple/Atashkadeh (Book-1795)


(یا: آتشکدۀ آذر) تألیف لطفعلی آذر بیگدلی، متخلص به آذر. تذکره‌ای است به فارسی در شرح حال و نمونه اشعار ۸۴۲ شاعر فارسی‌گوی ایران و شبه‌قارۀ هند. مؤلف این کتاب را در ۱۱۷۴ق، به‌نام کریم‌خان زند در دو مجمره تألیف کرد. مجمرۀ اول، که در ذکر احوال و نمونۀ اشعار شعرای گذشته است، دربرگیرندۀ یک شعله در شرح احوال شاهان و شاهزادگان و امرای ترک، و سه اخگر در ذکر شعرای ایران و توران و هندوستان است. مجمرۀ دوم در ذکر احوال و اشعار معاصران در دو پرتو است: پرتو اول در تراجم معاصران و پرتو دوم در احوال و آثار مؤلف است. تألیف این اثر عظیم سی سال زمان برد. این کتاب نخست در بمبئی (۱۲۷۷ق)، بار دیگر به‌کوشش سیدجعفر شهیدی (۱۳۳۷ش) و سپس با تصحیح و حواشی سید حسن سادات ناصری (۱۳۳۶ـ۱۳۳۹ش) به‌چاپ رسید. میرهاشم محدث نیمۀ دوم این کتاب را به‌چاپ رساند (۱۳۷۸ش). اين کتاب ترتيب جغرافيايی دارد و بيشترش بر حسب كشورها، ايالت‌ها و شهرها تنظيم شده است و شامل اشعار شاهان، شاهزادگان، اميران و نيز بانوان شاعر، و شاعران معاصر مؤلف و گلچينی از اشعار خود آذر بيگدلی و همچنين گزيده‌ای از مثنوی يوسف و زليخاست.

اکثر بخش‌های اين كتاب در خصوص شاعران ايرانی قبل از زمان آذر بيگدلی است كه بسيار مشهور و زبانزد بوده‌اند. اسامی اين شعرا نيز به ترتيب اسامی شهرها و كشورهای زادگاهشان منظم شده است. در اين اثر، شرح حال 60 نفر از معاصران آذر بيگدلی نيز آمده است.