واژه نامه طبری: تفاوت میان نسخه‌ها

از ویکیجو | دانشنامه آزاد پارسی
(جایگزینی متن - '\\4' به '<!--4')
 
بدون خلاصۀ ویرایش
 
خط ۱: خط ۱:


واژه‌نامۀ طبری <br>
واژه‌نامۀ طبری <br>
از قدیم‌ترین فرهنگ‌های گویشی در ایران، به گردآوری صادق کیا. این اثر در سلسلۀ انتشارات انجمن «ایران‌ویج»، جزوۀ شمارۀ ۹ ایران کوده، در اردیبهشت ۱۳۱۶ یزدگردی (۱۳۲۷ش) منتشر شد. کتاب مشتمل است بر متن ''نصاب طبری'' که در زمان محمد‌شاه قاجار به نظم درآمده است و جمعاً یازده قطعه و ۲۲۷ بیت است، به انضمام لغات و نیز اسامی پرندگان، درختان و گیاهان و سال گاو و سال گوسفند و سال گاومیش و صورت جانور و اسامی ماه‌ها. شرح واژه‌هایی که در ''نصاب'' آمده و بررسی ریشۀ آن‌ها، همراه با دیباچه‌ای دربارۀ بازمانده‌های گویش طبری و سه پیوست، مطالب بعدی کتاب را تشکیل می‌دهند. این واژه‌نامه الفبایی است و به صورت دست‌نویس، همراه با معادل‌های فارسی و گاه پهلوی و اوستایی لغات، تنظیم شده است. کتاب جمعاً ۸۵۳ واژه و سه پیوست دارد بدین ترتیب: دربارۀ رسم‌الخط نصاب طبری و اختلاف نسخه‌های آن، شرح اشعار و جمله‌ها و واژه‌های طبری، و گاه‌شماری جشن‌های طبری. در پایان فهرست واژگان فارسی با معادل طبری آن‌ها آمده است.
از قدیم‌ترین فرهنگ‌های گویشی در ایران، به گردآوری [[کیا، صادق (تهران ۱۲۹۹ـ۱۳۸۰ش)|صادق کیا]]. این اثر در سلسلۀ انتشارات انجمن «ایران‌ویج»، جزوۀ شمارۀ ۹ ایران کوده، در اردیبهشت ۱۳۱۶ یزدگردی (۱۳۲۷ش) منتشر شد. کتاب مشتمل است بر متن ''نصاب طبری'' که در زمان [[محمدشاه قاجار (تبریز ۱۲۲۲ـ تهران ۱۲۶۴ق)|محمد‌شاه قاجار]] به نظم درآمده است و جمعاً یازده [[قطعه (ادبیات)|قطعه]] و ۲۲۷ [[بیت]] است، به انضمام لغات و نیز اسامی پرندگان، درختان و گیاهان و سال گاو و سال گوسفند و سال گاومیش و صورت جانور و اسامی ماه‌ها. شرح واژه‌هایی که در ''نصاب'' آمده و بررسی ریشۀ آن‌ها، همراه با دیباچه‌ای دربارۀ بازمانده‌های گویش طبری و سه پیوست، مطالب بعدی کتاب را تشکیل می‌دهند. این واژه‌نامه الفبایی است و به صورت دست‌نویس، همراه با معادل‌های فارسی و گاه پهلوی و اوستایی لغات، تنظیم شده است. کتاب جمعاً ۸۵۳ واژه و سه پیوست دارد بدین ترتیب: دربارۀ رسم‌الخط نصاب طبری و اختلاف نسخه‌های آن، شرح اشعار و جمله‌ها و واژه‌های طبری، و گاه‌شماری جشن‌های طبری. در پایان فهرست واژگان فارسی با معادل طبری آن‌ها آمده است.
<br><!--40016200-->
<br><!--40016200-->
[[رده:زبان شناسی و ترجمه]]
[[رده:زبان شناسی و ترجمه]]

نسخهٔ کنونی تا ‏۶ مهٔ ۲۰۲۳، ساعت ۱۰:۱۰

واژه‌نامۀ طبری
از قدیم‌ترین فرهنگ‌های گویشی در ایران، به گردآوری صادق کیا. این اثر در سلسلۀ انتشارات انجمن «ایران‌ویج»، جزوۀ شمارۀ ۹ ایران کوده، در اردیبهشت ۱۳۱۶ یزدگردی (۱۳۲۷ش) منتشر شد. کتاب مشتمل است بر متن نصاب طبری که در زمان محمد‌شاه قاجار به نظم درآمده است و جمعاً یازده قطعه و ۲۲۷ بیت است، به انضمام لغات و نیز اسامی پرندگان، درختان و گیاهان و سال گاو و سال گوسفند و سال گاومیش و صورت جانور و اسامی ماه‌ها. شرح واژه‌هایی که در نصاب آمده و بررسی ریشۀ آن‌ها، همراه با دیباچه‌ای دربارۀ بازمانده‌های گویش طبری و سه پیوست، مطالب بعدی کتاب را تشکیل می‌دهند. این واژه‌نامه الفبایی است و به صورت دست‌نویس، همراه با معادل‌های فارسی و گاه پهلوی و اوستایی لغات، تنظیم شده است. کتاب جمعاً ۸۵۳ واژه و سه پیوست دارد بدین ترتیب: دربارۀ رسم‌الخط نصاب طبری و اختلاف نسخه‌های آن، شرح اشعار و جمله‌ها و واژه‌های طبری، و گاه‌شماری جشن‌های طبری. در پایان فهرست واژگان فارسی با معادل طبری آن‌ها آمده است.