استرومگرن، بنگت (۱۹۰۸ـ۱۹۸۷): تفاوت میان نسخه‌ها

از ویکیجو | دانشنامه آزاد پارسی
بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
 
خط ۱۶: خط ۱۶:
|سبک =
|سبک =
|مکتب =
|مکتب =
|سمت =سرپرست رصدخانۀ کپنهاگ - سرپرست دو رصدخانه یرکیز و مک دونالد (۱۹۵۱ تا ۱۹۵۷)
|سمت =سرپرست رصدخانۀ کپنهاگ - استاد دانشگاه شیکاگو و سرپرست دو رصدخانه یرکیز و مک دونالد (۱۹۵۱ تا ۱۹۵۷)
|جوایز و افتخارات =
|جوایز و افتخارات =
|آثار =
|آثار =
خط ۳۱: خط ۳۱:


اخترشناس دانمارکی سوئدی‌تبار. در ۱۹۴۰، فرضیه‌ای دربارۀ کُرۀ موسوم به استرومگرن<ref>stromgren  
اخترشناس دانمارکی سوئدی‌تبار. در ۱۹۴۰، فرضیه‌ای دربارۀ کُرۀ موسوم به استرومگرن<ref>stromgren  
</ref> عرضه کرد که منطقه‌ای شامل گاز [[هیدروژن]] یونیده است و ستاره‌های داغِ مستقر در ابرهای گازی را احاطه می‌کند. این فرضیه مبنای درک ساختار مادۀ بین ستاره‌ای<ref>interstellar </ref> را فراهم آورد. در گوتبورگ<ref>Goteborg </ref> (یوتِبوری) زاده شد. در کپنهاگ درس خواند و در ۱۹۳۸، در آن‌جا به استادی رسید. در ۱۹۴۰، جانشین پدرش، الیس استرومگرن<ref>Elis Stromgren</ref>، و سرپرست رصدخانۀ کپنهاگ شد. از ۱۹۴۶، در ایالات متحده به مقام‌های متعدد دانشگاهی دست یافت. از ۱۹۵۱ تا ۱۹۵۷، استاد دانشگاه شیکاگو و سرپرست دو رصدخانۀ یرکیز<ref>Yerkes </ref> و مک‌دونالد<ref>Mc Donald</ref> و از ۱۹۵۷ تا ۱۹۶۷، عضو مؤسسۀ مطالعات عالی<ref>(Institute for Advanced Studies (IAS</ref> در پرینستون بود. بعضی از سحابی‌های گازی<ref> gaseous nebulae</ref> که یافت می‌شوند درخشان‌اند. بنابه نظریۀ استرومگرن این نور ناشی از ستاره‌های داغی است که در لابه‌لای لایه‌های پنهان‌کنندۀ گازِ موجود در سحابی<ref> nebulae </ref> قرار دارند. استرومگرن بر این نظر بود که چنین ستاره‌هایی گاز هیدروژن را یونیده می‌کنند و ابعاد ناحیۀ یونیده (کُرۀ استرومگرن) به دو عامل چگالی گازِ احاطه‌کننده و دمای ستاره بستگی دارد. محاسبه‌های او درخصوص ابعاد این نواحی با رصدهایی که صورت گرفت به تأیید رسید. سایر فعالیت‌های استرومگرن شامل تجزیه و تحلیل رده‌بندی طیفی<ref>spectral classification</ref> ستاره‌ها از راه نورسنجی فتو الکتریک<ref> photoelectric photometry</ref>، و پژوهش در زمینۀ ترکیب درونی ستاره‌ها بود.
</ref> عرضه کرد که منطقه‌ای شامل گاز [[هیدروژن]] یونیده است و ستاره‌های داغِ مستقر در ابرهای گازی را احاطه می‌کند. این فرضیه مبنای درک ساختار مادۀ بین ستاره‌ای<ref>interstellar </ref> را فراهم آورد. در گوتبورگ<ref>Goteborg </ref> (یوتِبوری) زاده شد. در کپنهاگ درس خواند و در ۱۹۳۸، در آن‌جا به استادی رسید. در ۱۹۴۰، جانشین پدرش، الیس استرومگرن<ref>Elis Stromgren</ref>، و سرپرست رصدخانۀ کپنهاگ شد. از ۱۹۴۶، در ایالات متحده به مقام‌های متعدد دانشگاهی دست یافت. از ۱۹۵۱ تا ۱۹۵۷، استاد [[دانشگاه شیکاگو]] و سرپرست دو رصدخانۀ یرکیز<ref>Yerkes </ref> و مک‌دونالد<ref>Mc Donald</ref> و از ۱۹۵۷ تا ۱۹۶۷، عضو مؤسسۀ مطالعات عالی<ref>(Institute for Advanced Studies (IAS</ref> در [[پرینستون]] بود. بعضی از سحابی‌های گازی<ref> gaseous nebulae</ref> که یافت می‌شوند درخشان‌اند. بنابه نظریۀ استرومگرن این نور ناشی از ستاره‌های داغی است که در لابه‌لای لایه‌های پنهان‌کنندۀ گازِ موجود در سحابی<ref> nebulae </ref> قرار دارند. استرومگرن بر این نظر بود که چنین ستاره‌هایی گاز هیدروژن را یونیده می‌کنند و ابعاد ناحیۀ یونیده (کُرۀ استرومگرن) به دو عامل چگالی گازِ احاطه‌کننده و دمای ستاره بستگی دارد. محاسبه‌های او درخصوص ابعاد این نواحی با رصدهایی که صورت گرفت به تأیید رسید. سایر فعالیت‌های استرومگرن شامل تجزیه و تحلیل رده‌بندی طیفی<ref>spectral classification</ref> ستاره‌ها از راه نورسنجی فتو الکتریک<ref> photoelectric photometry</ref>، و پژوهش در زمینۀ ترکیب درونی ستاره‌ها بود.


&nbsp;
&nbsp;

نسخهٔ کنونی تا ‏۲۰ فوریهٔ ۲۰۲۲، ساعت ۰۸:۲۱

بنگت استرومگرن
Bengt Stromgren
زادروز گوتبورگ (یوتِبوری) ۱۹۰۸م
درگذشت ۱۹۸۷م
ملیت دانمارکی
تحصیلات و محل تحصیل کپنهاگ
شغل و تخصص اصلی اخترشناس
گروه مقاله اخترشناسی
خویشاوندان سرشناس الیس استرومگرن
بنگت استرومگرن

اِستِرومْگِرن، بِنگْت (۱۹۰۸ـ۱۹۸۷)(Stromgren, Bengt)

اخترشناس دانمارکی سوئدی‌تبار. در ۱۹۴۰، فرضیه‌ای دربارۀ کُرۀ موسوم به استرومگرن[۱] عرضه کرد که منطقه‌ای شامل گاز هیدروژن یونیده است و ستاره‌های داغِ مستقر در ابرهای گازی را احاطه می‌کند. این فرضیه مبنای درک ساختار مادۀ بین ستاره‌ای[۲] را فراهم آورد. در گوتبورگ[۳] (یوتِبوری) زاده شد. در کپنهاگ درس خواند و در ۱۹۳۸، در آن‌جا به استادی رسید. در ۱۹۴۰، جانشین پدرش، الیس استرومگرن[۴]، و سرپرست رصدخانۀ کپنهاگ شد. از ۱۹۴۶، در ایالات متحده به مقام‌های متعدد دانشگاهی دست یافت. از ۱۹۵۱ تا ۱۹۵۷، استاد دانشگاه شیکاگو و سرپرست دو رصدخانۀ یرکیز[۵] و مک‌دونالد[۶] و از ۱۹۵۷ تا ۱۹۶۷، عضو مؤسسۀ مطالعات عالی[۷] در پرینستون بود. بعضی از سحابی‌های گازی[۸] که یافت می‌شوند درخشان‌اند. بنابه نظریۀ استرومگرن این نور ناشی از ستاره‌های داغی است که در لابه‌لای لایه‌های پنهان‌کنندۀ گازِ موجود در سحابی[۹] قرار دارند. استرومگرن بر این نظر بود که چنین ستاره‌هایی گاز هیدروژن را یونیده می‌کنند و ابعاد ناحیۀ یونیده (کُرۀ استرومگرن) به دو عامل چگالی گازِ احاطه‌کننده و دمای ستاره بستگی دارد. محاسبه‌های او درخصوص ابعاد این نواحی با رصدهایی که صورت گرفت به تأیید رسید. سایر فعالیت‌های استرومگرن شامل تجزیه و تحلیل رده‌بندی طیفی[۱۰] ستاره‌ها از راه نورسنجی فتو الکتریک[۱۱]، و پژوهش در زمینۀ ترکیب درونی ستاره‌ها بود.

 


  1. stromgren
  2. interstellar
  3. Goteborg
  4. Elis Stromgren
  5. Yerkes
  6. Mc Donald
  7. (Institute for Advanced Studies (IAS
  8. gaseous nebulae
  9. nebulae
  10. spectral classification
  11. photoelectric photometry