جاپلین‌، اسکات‌: تفاوت میان نسخه‌ها

از ویکیجو | دانشنامه آزاد پارسی
بدون خلاصۀ ویرایش
 
بدون خلاصۀ ویرایش
 
خط ۳۲: خط ۳۲:
}}
}}
[[پرونده:2042150945.jpg|جایگزین=اسکات چاپلین|بندانگشتی|اسکات چاپلین]]
[[پرونده:2042150945.jpg|جایگزین=اسکات چاپلین|بندانگشتی|اسکات چاپلین]]
پیانیست امریکایی و آهنگ‌ساز رگتایم<ref>ragtime</ref>. نخست با نواختن پیانو در روسپی‌خانه‌های سنت لوئیس<ref>St Louis</ref> و شیکاگو<ref>Chicago</ref> توجه دیگران را به‌خود جلب کرد. پیشتازِ «رَگِ کلاسیک<ref>classic rag</ref>» شناخته شد که در آن ریتم سنکوپ‌دار استاندارد با پیچیدگی‌هایی‌ همراه‌ می‌شد. آهنگ  ''Maple Leaf Rag'' (1899) نخستین‌ نمونۀ‌ موسیقی سازی‌ است که‌ در تیراژی‌ بیش‌ از یک میلیون‌ نسخه‌ به‌‌فروش‌ رسید‌، و The Entertainer که‌ تم اصلی آن‌ برای‌ فیلم نیش (1973) به‌کار رفت،‌ بار دیگر نام او را بر سر زبان‌ها انداخت‌. بر جِلی‌ رول مورتون<ref>Jelly Roll Morton</ref> و دیگر هنرمندان نخستین جاز تأثیر گذاشته‌ است‌. در‌ 1902 آلبوم ''The Entertainer'' را منتشر ساخت و کمپانی اپرای‌ اسکات‌ جاپلین<ref>Scott Joplin Opera Company</ref> را در 1903 تأسیس‌ کرد تا اپرای مهمان افتخاری<ref>A Guest of Honour</ref> خود را اجرا کند. اپرای‌ تری‌مونیشا<ref>Treemonishe</ref>، که دربارۀ دختر خ<ref>The Sting</ref>ردسال سیاه‌پوستی‌ است که‌ زنی به‌ نام مونیشا او را زیر درخت‌ پیدا می‌کند، در 1911 به‌‌پایان‌ رسید و به‌صورت‌ کنسرتی‌ در 1915 اجرا شد. شهرتِ جاپلین‌ پس‌ از مرگش‌ با اجرایی‌ از تری‌مونیشا در آتلانتا<ref>Atlanta</ref> در‌ 1972 آغاز شد، و در‌ 1976 جایزۀ پولیتزر<ref>Pulitzer Prize</ref> دریافت کرد.
پیانیست امریکایی و آهنگ‌ساز [[رگتایم]]<ref>ragtime</ref>. نخست با نواختن [[پیانو]] در روسپی‌خانه‌های [[سنت لوییس|سنت لوئیس]]<ref>St Louis</ref> و [[شیکاگو]]<ref>Chicago</ref> توجه دیگران را به‌خود جلب کرد. پیشتاز «رَگ کلاسیک<ref>classic rag</ref>» شناخته شد که در آن ریتم سنکوپ‌دار استاندارد با پیچیدگی‌هایی‌ همراه‌ می‌شد. آهنگ  ''Maple Leaf Rag'' (1899) نخستین‌ نمونۀ‌ موسیقی سازی‌ است که‌ در تیراژی‌ بیش‌ از یک میلیون‌ نسخه‌ به‌‌فروش‌ رسید‌، و The Entertainer که‌ تم اصلی آن‌ برای‌ فیلم ''نیش'' (1973) به‌کار رفت،‌ بار دیگر نام او را بر سر زبان‌ها انداخت‌. بر جلی‌ رول مورتون<ref>Jelly Roll Morton</ref> و دیگر هنرمندان نخستین جاز تأثیر گذاشته‌ است‌. در‌ 1902 آلبوم ''The Entertainer'' را منتشر ساخت و کمپانی اپرای‌ اسکات‌ جاپلین<ref>Scott Joplin Opera Company</ref> را در 1903 تأسیس‌ کرد تا اپرای مهمان افتخاری<ref>A Guest of Honour</ref> خود را اجرا کند. اپرای‌ تری‌مونیشا<ref>Treemonishe</ref>، که دربارۀ دختر خردسال<ref>The Sting</ref> سیاه‌پوستی‌ است که‌ زنی به‌ نام مونیشا او را زیر درخت‌ پیدا می‌کند، در 1911 به‌‌پایان‌ رسید و به‌صورت‌ کنسرتی‌ در 1915 اجرا شد. شهرت جاپلین‌ پس‌ از مرگش‌ با اجرایی‌ از تری‌مونیشا در [[آتلانتا]]<ref>Atlanta</ref> در‌ 1972 آغاز شد، و در‌ 1976 جایزۀ پولیتزر<ref>Pulitzer Prize</ref> دریافت کرد.





نسخهٔ کنونی تا ‏۴ مهٔ ۲۰۲۴، ساعت ۰۹:۲۴

جاپلین‌، اسکات‌ (1868ـ1917)   Joplin, Scott

اسکات جاپلین‌
Scott Joplin
زادروز 1868م
درگذشت ‌ 1917م
ملیت امریکایی
شغل و تخصص اصلی پیانیست و آهنگ‌ساز رگتایم
آثار

(Maple Leaf Rag (1899 1902 آلبوم The Entertainer The Entertainer برای‌ فیلم نیش (1973)

اپرای‌ تری‌مونیشا (1911)
گروه مقاله موسیقی
جوایز و افتخارات در‌ 1976 جایزه پولیتزر
اسکات چاپلین
اسکات چاپلین

پیانیست امریکایی و آهنگ‌ساز رگتایم[۱]. نخست با نواختن پیانو در روسپی‌خانه‌های سنت لوئیس[۲] و شیکاگو[۳] توجه دیگران را به‌خود جلب کرد. پیشتاز «رَگ کلاسیک[۴]» شناخته شد که در آن ریتم سنکوپ‌دار استاندارد با پیچیدگی‌هایی‌ همراه‌ می‌شد. آهنگ  Maple Leaf Rag (1899) نخستین‌ نمونۀ‌ موسیقی سازی‌ است که‌ در تیراژی‌ بیش‌ از یک میلیون‌ نسخه‌ به‌‌فروش‌ رسید‌، و The Entertainer که‌ تم اصلی آن‌ برای‌ فیلم نیش (1973) به‌کار رفت،‌ بار دیگر نام او را بر سر زبان‌ها انداخت‌. بر جلی‌ رول مورتون[۵] و دیگر هنرمندان نخستین جاز تأثیر گذاشته‌ است‌. در‌ 1902 آلبوم The Entertainer را منتشر ساخت و کمپانی اپرای‌ اسکات‌ جاپلین[۶] را در 1903 تأسیس‌ کرد تا اپرای مهمان افتخاری[۷] خود را اجرا کند. اپرای‌ تری‌مونیشا[۸]، که دربارۀ دختر خردسال[۹] سیاه‌پوستی‌ است که‌ زنی به‌ نام مونیشا او را زیر درخت‌ پیدا می‌کند، در 1911 به‌‌پایان‌ رسید و به‌صورت‌ کنسرتی‌ در 1915 اجرا شد. شهرت جاپلین‌ پس‌ از مرگش‌ با اجرایی‌ از تری‌مونیشا در آتلانتا[۱۰] در‌ 1972 آغاز شد، و در‌ 1976 جایزۀ پولیتزر[۱۱] دریافت کرد.



  1. ragtime
  2. St Louis
  3. Chicago
  4. classic rag
  5. Jelly Roll Morton
  6. Scott Joplin Opera Company
  7. A Guest of Honour
  8. Treemonishe
  9. The Sting
  10. Atlanta
  11. Pulitzer Prize