محمد پولادی

از ویکیجو | دانشنامه آزاد پارسی
نسخهٔ تاریخ ‏۲۹ سپتامبر ۲۰۱۹، ساعت ۱۰:۵۶ توسط Reza rouzbahani (بحث | مشارکت‌ها)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)
محمد پولادی
زادروز قوچان 11 بهمن 1320ش
درگذشت تهران 3 مرداد 1376ش
ملیت ایرانی
تحصیلات و محل تحصیل فوق لیسانس گرافیک- دانشکده‌ی هنرهای تزیینی (دانشگاه هنر کنونی)/ دانش‌آموخته‌ی مدرسه‌ی عالی هنرهای زیبای پاریس (بوزار)
شغل و تخصص اصلی نقاش و گرافیست
آثار نشانه‌ (لوگوی) کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان
گروه مقاله نگارگری و مجسمه‌سازی
رشته نقاشی
جوایز و افتخارات  
محمد پولادی
محمد پولادی
از آثار پولادی
از آثار پولادی
از آثار پولادی
از آثار پولادی

محمد پولادی (قوچان 11 بهمن 1320- تهران 3 مرداد 1376ش)


نقاش و گرافیست ایرانی. در خانواده‌ای از نوادگان نادرشاه افشار به دنیا آمد. نام خانوادگی‌شان را پدرانش از افشاری به پولادی تغییر دادند. پس از تولد، با مرگ مادرش سرپرستی او را مادربزرگ پدری‌اش عهده‌دار شد. مادربزرگش مدیر دبیرستان و دبستان بوده و از این رو به او لقب مدیرالدیوان داده بودند. پس از فوت مادربزرگ، پولادیِ پنج- شش‌ساله به یکی از اقوامش سپرده می‌شود. سه سال بعد که آن فرد هم می‌میرد، سرپرستی‌اش را خانواده‌ی دیگری به عهده می‌گیرند. در این ایام پدر او فرماندار قوچان است.

پولادی از زمان خردسالی نقاشی را بدون معلم می‌آموزد. در 13 – 14 سالگی طرحی از یکی از سران کشور نقاشی می‌کند که مورد توجه قرار می‌گیرد و توسط همان فرد برای تحصیل در هنرستان هنرهای تجسمی پسران تهران، بورسیه می‌شود (1336). او که در دوره‌ی هنرستان شاگرد برجسته و ممتاز بوده، بلافاصله پس از این دوره، در سال 1339 وارد دانشکده‌ی هنرهای تزیینی (دانشگاه هنر کنونی) شده است. پولادی جزو دانشجویان نخستین دوره‌ی این دانشکده است. در سال 1344 وقتی که هنوز دانشجو بود، طرح پیشنهادی وی در مسابقه‌ی طراحی نشانه‌ی کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان برگزیده می‌شود. بدین ترتیب او یکی از ماندگارترین آثارش را ارایه می‌کند. در 1344 با مدرک فوق لیسانس گرافیک از این دانشگاه فارغ‌التحصیل و یک سال بعد، با استفاده از امتیاز شاگرد اولی، برای ادامه‌ی تحصیل به فرانسه اعزام می‌شود. پولادی تحصیلاتش را در مدرسه‌ی عالی هنرهای زیبای پاریس (بوزار) به مدت یک‌ سال ادامه می‌دهد و به کشور بازمی‌گردد. او در آبان 1348 در رایو تلویزیون ملی ایران به‌عنوان گرافیست و طراح دکور استخدام می‌شود. پس از تغییرات فنی و ساختاری تلویزیون ایران که رنگی شدن مهم‌ترین ویژگی آن است، در سال 1355 برای شرکت در دوره‌های آموزشی به شبکه‌ی BBC و سپس به شبکه‌ی ORTF فرانسه و بعد هم به شبکه‌ی WDR آلمان می‌رود. پولادی در فاصله‌ی سال‌های 1352 تا 1358 مدیریت گروه گرافیک تلویزیون آموزشی (شبکه دوم سیما) را برعهده داشته. او نخستین گرافیست تلویزیونی ایران است و تعداد زیادی کپشن (تصویرسازی تلویزیونی) برای برنامه‌های مختلف (به‌ویژه برنامه‌های کودکان) طراحی کرده. از 1359 تا 1362 در شصت برنامه‌ی تلویزیونی با عنوان "نگاهی تازه"، به آموزش نقاشی برای بزرگسالان پرداخت. پولادی در کنار کار حرفه‌ای به تدریس گرافیک هم اشتغال داشته است.

او پیش از انقلاب در دانشکده‌ی صدا و سیما و بعد از انقلاب هم در این دانشکده‌ها تدریس کرده است: دانشکده‌ی هنرهای زیبا، دانشگاه هنر، دانشگاه الزهرا، دانشگاه سوره، دانشگاه آزاد و دانشکده‌ی صدا و سیما.

تصویرگری برای کتاب‌های کودکان از دیگر فعالیت‌های پولادی است: ترانه‌هایی از چهار گوشه‌ی جهان (انتشارات تلویزیون – 1351)، پرستویی که پرواز نمی‌دانست (انتشارات تلویزیون – 1358)، حلزونی که خانه‌اش را گم کرد (انتشارات شباویز – 1364)، کی من را به خانه می‌برد (انتشارت کارگاه نشر – 1369)، افسانه‌ها (انتشارت شباویز – 1369) و گناه گرشاسب (انتشارات شباویز – 1371).

نمایشگاه‌های زیادی از آثار پولادی برپا شده که از آن جمله به این موارد اشاره می‌کنیم: نمایشگاه گروهی (هنرستان هنرهای زیبا – 1339)، نمایشگاه انفرادی (تالار عباسی – 1341)، نمایشگاه گروهی (دانشکده هنرهای تزیینی – 1344)، نمایشگاه انفرادی (گالری صبا – 1344)، سومین بی‌ینال تهران، چهارمین بی‌ینال پاریس، نمایشگاه مشتر ک با شعیبی (گالری صبا – 1345)، نمایشگاه جشن فرهنگ و هنر (1349)، نمایشگاه کپشن‌ برنامه‌های کودکان (1349)، نمایشگاه نقاشی (خانه آفتاب – 1351)، نمایشگاه آثار سیاه‌قلم (گالری لیتو – 1353)، نمایشگاه آثار سیاه‌قلم ( گالری لیتو – 1354)، جشنواره‌ی هنری ادبی روستا (1365)، جشنواره‌ی هنری ادبی روستا (1366)، مسابقه‌ی بین‌المللی حرم امن (1368) و نمایشگاه یادبود دومین سال درگذشت او (فرهنگسرای نیاوران - 1378).



  • نودسال نوآوری در هنر تجسمی ایران: جواد مجابی، پیکره: 1395.
  • [۱]