امیر بیداریان نژاد

از ویکیجو | دانشنامه آزاد پارسی
نسخهٔ تاریخ ‏۸ مارس ۲۰۲۰، ساعت ۲۲:۵۱ توسط Reza rouzbahani (بحث | مشارکت‌ها)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)
امیر بیداریان‌نژاد
زادروز تهران 1311ش
درگذشت تهران 12 اسفند 1374ش
ملیت ایرانی
شغل و تخصص اصلی نوازنده‌ی تنبک
سبک سنتی
آثار آلبوم آموزش ضرب؛ كتاب ریتم به زبان نت
گروه مقاله موسیقی
امیر بیداریان- سمت چپ تصویر
امیر بیداریان- سمت چپ تصویر

امیر بیداریان‌نژاد (تهران 1311ش- تهران 12 اسفند 1374ش)


نوازنده‌ی ایرانی تنبک. در محله‌ی سنگلج تهران به دنیا آمد و از کودکی تا سن پانزده سالگى به صورت خودآموز تمرین تنبک می‌کرد. در این سن نزد نوازنده‌ی مشهور تنبک، مرشد نصراللَّه (نوازنده‌ی ضرب زورخانه)، رفت. در سال 1337 همكارى خود را در رادیو با اركستر شماره‌ی 2 كه رهبرى آن با مشیر همایون شهردار بود و نوازندگان آن مجید وفادار، قاسم نیكپو، ابراهیم‏ منصورى، حسین یاحقى و... بودند آغاز كرد. سپس در اركستر سازهاى ملى به رهبرى مهدى مفتاح، اركستر بزرگ شما و رادیو به همكارى ادامه داد. بیداریان در سال‌های بعد با استفاده از محضر حسین تهرانی شیوه‌ی تنبک‌نوازی خود را تکمیل کرد.

بیداریان‌نژاد در موسیقی چند فیلم ایرانى مثل حسن كچل، زیر بازارچه، سعد و سعید و... اجرای تنبک داشته و فیلم موزیکال حسن كچل (اثر علی حاتمی- 1348) از كارهاى برجسته‌ی او است. از دیگر فعالیت‌های هنری وی می‌توان به تهیه‌ی یك آلبوم آموزش ضرب (به همین اسم) و نگارش كتابی به نام ریتم به زبان نت اشاره کرد. بیداریان در چهارچوب قراردادهاى فرهنگى و هنرى و شناساندن موسیقى اصیل و سنتى ایران، همراه استادی چون احمد عبادى، محمدرضا شجریان، حسین ملك، اسداللَّه ملك، حسین خواجه‌امیری (ایرج)، جمال وفایى و مجتبى میرزاده به كشورهاى آلمان، هندوستان و شیخ‏‌نشین‏‌هاى خلیج ‏فارس مسافرت کرده است. او بعد از انقلاب اسلامى در وزارت ارشاد اسلامى به تدریس مشغول بوده.

بیداریان‌نژاد علاوه بر تدریس خصوصی تنبک و ریتم‌شناسی، از سال ۱۳۶۸ در حوزه‌ی هنری سازمان تبلیغات اسلامی و از ۱۳۷۳ در دانشگاه سوره تدریس می‌کرد.