حسن منوچهری

از ویکیجو | دانشنامه آزاد پارسی
نسخهٔ تاریخ ‏۱۰ مارس ۲۰۲۰، ساعت ۱۰:۳۴ توسط Reza rouzbahani (بحث | مشارکت‌ها)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)
حسن منوچهری
زادروز تهران 1313ش
درگذشت 1389ش
ملیت ایرانی
تحصیلات و محل تحصیل هنرستان موسیقى ملى  
شغل و تخصص اصلی نوازنده‌ی عود
شغل و تخصص های دیگر سازنده‌ی سازهای ایرانی
سبک سنتی
آثار «دل شیدا» (آهنگساز: فرامرز پایور، 1373، قطعه 9)
گروه مقاله موسیقی
حسن منوچهری
حسن منوچهری

حسن منوچهرى (تهران 1313ش- 1389ش)


نوازنده‌ی ایرانی عود و سازنده‌ی سازهای ایرانی و از نسل اول نوازندگان عود ایران. پس از پایان سال چهارم ابتدایی، در سال 1328 برای تحصیل به هنرستان موسیقى ملى رفت و نزد اساتید برجسته‌ای چون روح‌الله خالقى، ابوالحسن صبا، حسین تهرانى و نصرالله زرین‏‌پنجه به فراگیری موسیقی پرداخت.

منوچهری از سال 1340 با اركسترهایى چون گلها، سازهاى ملى و اركسترهاى وزارت فرهنگ و هنر همکاری داشته است. او به عنوان تک‌نواز عود با این ارکسترها در كشورهاى ژاپن، فرانسه، ایتالیا، شوروى، تركیه، مراكش، تونس، یونان، پاكستان، افغانستان و الجزایر کنسرت داده. از جمله ارکسترهای فرهنگ و هنر که منوچهری با آنها همکاری داشته می‌توان به ارکسترهای دهلوى، مفتاح، خادم‏‌میثاق و پایور اشاره کرد. او طی سال‌های فعالیتش با خوانندگانى چون محمدرضا شجریان، عماد رام و نادر گلچین همكارى داشته است.

منوچهری از جوانی، تحت نظارت قنبرى‌مهر به كارگاه سازسازى وزارت فرهنگ و هنر وقت راه یافت و با راهنمایى او و جعفر صنعت (استاد بزرگ سازنده‌ی تار) به فراگیرى ساخت عود پرداخت. او طی بیست و پنج سال آخر عمرش در كارگاهى كه براى تعمیر و بازسازى سازهای ایرانی تاسیس كرده، مشغول بوده است. منوچهری پس از بازنشستگی از وزارت فرهنگ و هنر، از سال 1368 با ارکستر صبا (به رهبری حسین دهلوی) به عنوان نوازنده و تک‌نواز عود همکاری داشته است.

از آنجا که منوچهری آلبومی به صورت تک‌نوازی عود ندارد، با تحلیل تک‌نوازی‌هایش در آلبوم‌هایی چون «دل شیدا» (پایور، 1373، قطعه 9) می‌توان به اشتراک تکنیک‌های سازی متنوع، همانند ویبراسیون‌ها، میزان طنین ساز، شیوه‌ی مضراب‌گذاری و ملودی‌پردازی‌های او با شیوه‌ی عودنوازی مکتب عرب پی برد.