حسن کامکار

از ویکیجو | دانشنامه آزاد پارسی
نسخهٔ تاریخ ‏۵ ژانویهٔ ۲۰۲۴، ساعت ۰۷:۵۵ توسط Nazanin (بحث | مشارکت‌ها)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)
حسن کامکار
زادروز سنندج 1 فروردین 1302ش
درگذشت 24 اردی‌بهشت 1371ش
ملیت ایرانی
تحصیلات و محل تحصیل  
شغل و تخصص اصلی آهنگ‌ساز و رهبر ارکستر
شغل و تخصص های دیگر نوازنده‌ی ویولون
سبک موسیقی سنتی؛ موسیقی فولکلور
گروه مقاله موسیقی
خویشاوندان سرشناس گروه کامکارها
حسن کامکار
حسن کامکار
حسن کامکار
حسن کامکار

حسن کامکار (سنندج 1 فروردین 1302ش- 24 اردی‌بهشت 1371ش)


آهنگ‌ساز، رهبر ارکستر و نوازنده‌ی ایرانی ویولن. بنیان‌گذار گروه کامکارها و پدر اعضای اصلی و اولیه‌ی این گروه. نام خانوادگی حسن کامکار در ابتدا سوری بوده است. از کودکی، به صورت سینه به سینه به فراگیری نغمات موسیقی کردی پرداخت و در همان سنین نواختن تار را نزد خود یاد گرفت. در دوازده سالگى به استخدام مدرسه‌ی موزیک نظام درآمد و در آنجا ضمن فراگیری سلفژ با انواع سازهاى بادى آشنا شد. او بعدها ویولن را به عنوان ساز اصلى برگزید.

کامکار سالیان درازى را به جمع‌آورى، تدوین و ساختن آهنگ و ترانه‏‌هاى فولکلور کردى و نت‏‌نویسى موسیقى پرداخته است. او بیشتر از 400 قطعه و ترانه ساخت. کامکار در سنندج کلاسى تأسیس کرد که در آن آموزش موسیقى را عهده‌‏دار بود. این کلاس، بعدها محل کانونی هنرى شد که زیر نظر اداره‌ی فرهنگ و هنر کردستان درآمد. حسن کامکار شاگردان بسیاری را تربیت کرده که معروف‎ترین آن‌ها هشت فرزند خود اوست، با نام‌های هوشنگ، بیژن، پشنگ، ارسلان، قشنگ، ارژنگ، اردشیر و اردوان که همگی از نوازندگان، آهنگ‌سازان و موسیقی‌دانان طراز اول ایران هستند.

حسن کامکار ضمن خدمت در موزیک نظام، نوازندگی ویولن را بدون استاد و نزد خودش یاد گرفته است. او همچنین ردیف‌های ابوالحسن صبا و اغلب سازهای ایرانی (چون سنتور، تار، سه‌تار و کمانچه) را هم بدون استاد نزد خودش یاد گرفته و در نوازندگی تمام آنها مهارت کامل داشته است. وی در سال ۱۳۴۰ اولین هنرستان موسیقی کردستان را با حمایت وزارت فرهنگ آن زمان تأسیس کرد و در حدود سال‌های ۱۳۴۶ تا ۱۳۴۷ توانست چهار گروه موسیقی تشکیل بدهد که یک گروه از آنان گروه بانوان و یک گروه دیگر کودکان بودند. همچنین با پی‌گیری‌های او در سنندج هنرستان عالی موسیقی تأسیس شد. اولین کنسرت خانوادگی کامکارها نیز در سال 1344 برگزار شده است.

حسن کامکار چه از حیث ثبت و ضبط ملودی‌های عامیانه‌ی مناطق غرب کشور و خاصه کردستان، چه از لحاظ فراهم کردن زیرساخت‌های آموزشی موسیقی در کردستان و دامنه‌ی همکاری‌هایش با موسیقی‌دانان برجسته‌ی ایران، نقش بسیار مهمی در اعتلای موسیقی کردستان داشته است.