پشنگ کامکار

از ویکیجو | دانشنامه آزاد پارسی
نسخهٔ تاریخ ‏۴ مارس ۲۰۲۴، ساعت ۰۶:۵۳ توسط Nazanin (بحث | مشارکت‌ها)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)
پشنگ کامکار
زادروز سنندج 30 آذر 1330ش
ملیت ایرانی
تحصیلات و محل تحصیل کارشناسی موسیقی- دانشكده‌ی هنرهای زیبای دانشگاه تهران  
شغل و تخصص اصلی نوازنده‌ی سنتور
سبک سنتی
آثار بارانه (تکنوازی سنتور)، فراق (با صدای صدیق تعریف)، تکنوازی سنتور در ماهور و راست پنجگاه، رامشگران (با صدای کاوه دیلمی)
گروه مقاله موسیقی
خویشاوندان سرشناس خانواده‌ی کامکارها؛ سودابه سالم (همسر)
جوایز و افتخارات نشان درجه یک هنر (معادل دکترا) از طرف شورای ارزش‌یابی هنرمندان وزارت ارشاد
پشنگ کامکار

پشنگ کامکار (سنندج 30 آذر 1330ش- )


نوازنده‌ی ایرانی سنتور. از اعضای اصلی و اولیه‌ی گروه کامکارها. از سنین کودکی نزد پدرش، حسن کامکار، و برادرش، هوشنگ کامکار، به فراگیرى موسیقى، سنتور و ردیف‌های ابوالحسن صبا پرداخت. وی از ابتدای نوجوانی با اركستر رادیو سنندج، به عنوان نوازنده و با اداره‌ی فرهنگ و هنر این شهر، به عنوان مدرس سنتور همکاری داشته است. پشنگ بعد از دوره‌ی خدمت سربازی به تهران رفت و در سال 1355 در آزمون موسیقی باربد شركت و مقام نخست این آزمون را در نوازندگى سنتور كسب کرد. وی فارغ‌التحصیل کارشناسی موسیقى از دانشكده‌ی هنرهاى زیبای دانشگاه تهران است (1356).

پشنگ کامکار

او از بنیان‏‌گذاران گروه شیدا (به سرپرستی محمدرضا لطفی) و نوازنده‌ی سنتور این گروه بوده. پشنگ از سال 1353 ضمن نوازندگى در گروه شیدا، آثارى را در زمینه‌ی موسیقى سنتى (شامل تكنوازى و تصنیف) تولید و منتشر کرده است. از اساتید موسیقی او به داریوش صفوت، فرامرز پایور، نورعلی خان برومند، مهدی برکشلی، هرمز فرهت و تقی مسعودیه می‌توان اشاره کرد. پشنگ کامکار اولین تکنوازی خود را با گروه شیدا به همراه محمدرضا شجریان و محمدرضا لطفی (با نام به یاد عارف) ارائه کرد. او آثار دیگری چون چاوش ۶ و همچنین سه‌گاه جشن طوس را با همین گروه اجرا کرده. کامکار علاوه بر گروه شیدا مدتی هم با گروه دستان همکاری داشته است. در سال 1381 مدرک درجه‌ی یک هنر (معادل دکترا) از طرف شورای ارزش‌یابی هنرمندان وزارت ارشاد به او اعطا شده. از دیگر فعالیت‌های پشنگ کامکار می‌توان به تدریس در دانشکده‌ی هنر و معماری دانشگاه آزاد اشاره کرد. سودابه سالم (مدرس و آهنگ‌ساز ایرانی موسیقی کودکان) همسر اوست و همچنین سیاوش کامکار پسرش.

گزیده‌ی کتاب‌شناسی: شیوه‌ی سنتورنوازی، ردیف میرزا عبدالله برای سنتور، بارانه، موج، بی‌گاهان، گلنار (سی قطعه برای سنتور)، یادگاران، سپیده (سی قطعه ترانه برای سنتور)، هزاردستان (چهل قطعه ترانه و تصنیف برای سنتور سه گاه و چهارگاه)، شورم را (آثاری از پشنگ کامکار برای سنتور)، گل به دامن و موج نو.

گزیده‌ی آلبوم‌ها: سه‌نوازی و تکنوازی سنتور (با همراهی جمشید عندلیبی و ارژنگ کامکارگلگشت (با صدای صدیق تعریفبه یاد صبا (با همراهی اردشیر و ارژنگ کامکاربارانه (تکنوازی سنتور)، فراق (با صدای صدیق تعریفتکنوازی سنتور در ماهور و راست پنجگاه، رامشگران (با صدای کاوه دیلمی) و گل به دامن (با صدای بیژن بیژنی).