آمستردام: تفاوت میان نسخه‌ها

از ویکیجو | دانشنامه آزاد پارسی
بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
 
خط ۱۵: خط ۱۵:
| شهر ها و آبادی های مهم =  
| شهر ها و آبادی های مهم =  
}}
}}
آمِسْتردام (Amsterdam)<br /> [[File:10219100.jpg|thumb|موزه ريکس، آمستردام]]پایتخت رسمی [[هلند]]<ref>Netherland</ref>، با ۷۲۷هزار نفر جمعیت (۱۹۹۹م). پس از [[روتردام]]<ref>Rotterdam</ref> دومین بندر مهم هلند است و با آبراه دریای شمال<ref>North Sea Canal</ref> (۱۸۷۶م)، به [[دریای شمال]]<ref>North Sea</ref> متصل است. تأسیس کانال جدید به [[وال، رود (هلند)|رود وال]]<ref>River Waal</ref>، در جنوب [[اوترخت، استان|اوترخت]]<ref>Utrecht</ref> که در ۱۹۵۲م تکمیل شد، ارتباط بین آمستردام و [[راین|رود راین]]<ref>River Rhine</ref> را بهبود بخشید. صنایع آن شامل تراش و صیقل‌دادن الماس، و کشتی‌سازی است. آمستردام مرکز بین‌المللی بانکداری و بیمه نیز به‌شمار می‌رود. میراث فرهنگی شهر غنی است؛ کاخ سلطنتی<ref>Royal Palace</ref> که در ۱۶۵۵م تکمیل شد، نگارخانه‌ها و موزه‌های هنری، از جمله موزۀ ریکس<ref>Rijks Museum</ref>، موزۀ [[ون گوگ، ونسان (۱۸۵۳ـ۱۸۹۰)|ونسان ون‌گوگ]]<ref>Vincent van Gogh Museum</ref>، و خانۀ آن فرانک<ref>Anne Frank</ref> از جمله بناهای مهم این شهرند. در آغاز قرن ۱۳م که گِزِبرِشت دوم<ref>Giesebrecht II</ref> از آمستل<ref>Amstel</ref> قلعه‌ای در آمستردام ساخت این شهر دهکدۀ ماهی‌گیری کوچکی بیش نبود. در ۱۳۱۷م به هلند منضم، و در ۱۴۲۸م به دوک بورگونی<ref>Duke of Burgundy</ref> واگذار شد. در ۱۵۷۹م از سلطۀ اسپانیایی‌ها خارج شد. پس از [[عصر زرین]] قرن ۱۷م، از اهمیت دریایی آن کاسته شد. پروسی‌ها<ref>Prussians</ref> (۱۷۸۷م)، و بعد فرانسوی‌ها (۱۷۹۵م) آن را اشغال کردند. [[بناپارت، لویی (۱۸۵۶ـ۱۸۷۹)|لوئی بناپارت]]<ref>Louis Bonaparte</ref> آن را پایتخت هلند اعلام کرد (۱۸۰۸م). بنابر قانون اساسی ۱۸۴۱م پایتخت رسمی هلند شد. شاهان و ملکه‌های هلند در این شهر سوگند می‌خورند، ولی مقر دولت در [[لاهه]]<ref>The Hague</ref> است. در [[جنگ جهانی دوم]]<ref>World War II</ref> به اشغال [[آلمان]]<ref>Germany</ref> درآمد. آمستردام در استان هلند شمالی ([[نورد هولاند]]<ref>North Holland</ref>)، و مصب رود آمستل، در گوشۀ جنوب غربی [[آیسلمر]]<ref>Ijsselmeer</ref> واقع شده است. واردات اصلی آمستردام مواد خام کارخانه‌های مختلف، ازجمله [[مواد غذایی]]، [[سیگار]] و [[نوشابه|نوشابه‌]] است. صادرات آن عبارت‌اند از [[لبنیات]]، [[کاغذ]]، محصولات غذایی، و پوست. آمستردام شهر بسیار زیبایی است، که کانال‌ها و پل‌های متقاطع فراوانی حتی بیشتر از ونیزِ<ref>Venice</ref> [[ایتالیا]]<ref>Italy</ref>، دارد. بسیاری از خانه‌ها بر پایه‌های چوبی ساخته شده‌اند؛ تعداد پایه‌های کاخ سلطنتی ۱۳,۶۵۹ عدد است.
[[پرونده:10219100-2.jpg|بندانگشتی|موزۀ ریکس، آمستردام]]
[[پرونده:10219100-4.jpg|بندانگشتی|موزۀ ونسان ون‌گوگ، آمستردام]]
 
آمِسْتردام (Amsterdam)<br />
 
پایتخت رسمی [[هلند]]<ref>Netherland</ref>، با ۷۲۷هزار نفر جمعیت (۱۹۹۹م). پس از [[روتردام]]<ref>Rotterdam</ref> دومین بندر مهم هلند است و با آبراه دریای شمال<ref>North Sea Canal</ref> (۱۸۷۶م)، به [[دریای شمال]]<ref>North Sea</ref> متصل است. تأسیس کانال جدید به [[وال، رود (هلند)|رود وال]]<ref>River Waal</ref>، در جنوب [[اوترخت، استان|اوترخت]]<ref>Utrecht</ref> که در ۱۹۵۲م تکمیل شد، ارتباط بین آمستردام و [[راین|رود راین]]<ref>River Rhine</ref> را بهبود بخشید. صنایع آن شامل تراش و صیقل‌دادن الماس، و کشتی‌سازی است. آمستردام مرکز بین‌المللی بانکداری و بیمه نیز به‌شمار می‌رود. میراث فرهنگی شهر غنی است؛ کاخ سلطنتی<ref>Royal Palace</ref> که در ۱۶۵۵م تکمیل شد، نگارخانه‌ها و موزه‌های هنری، از جمله موزۀ ریکس<ref>Rijks Museum</ref>، موزۀ [[ون گوگ، ونسان (۱۸۵۳ـ۱۸۹۰)|ونسان ون‌گوگ]]<ref>Vincent van Gogh Museum</ref>، و خانۀ آن فرانک<ref>Anne Frank</ref> از جمله بناهای مهم این شهرند. در آغاز قرن ۱۳م که گِزِبرِشت دوم<ref>Giesebrecht II</ref> از آمستل<ref>Amstel</ref> قلعه‌ای در آمستردام ساخت این شهر دهکدۀ ماهی‌گیری کوچکی بیش نبود. در ۱۳۱۷م به هلند منضم، و در ۱۴۲۸م به دوک بورگونی<ref>Duke of Burgundy</ref> واگذار شد. در ۱۵۷۹م از سلطۀ اسپانیایی‌ها خارج شد. پس از [[عصر زرین]] قرن ۱۷م، از اهمیت دریایی آن کاسته شد. پروسی‌ها<ref>Prussians</ref> (۱۷۸۷م)، و بعد فرانسوی‌ها (۱۷۹۵م) آن را اشغال کردند. [[بناپارت، لویی (۱۸۵۶ـ۱۸۷۹)|لوئی بناپارت]]<ref>Louis Bonaparte</ref> آن را پایتخت هلند اعلام کرد (۱۸۰۸م). بنابر قانون اساسی ۱۸۴۱م پایتخت رسمی هلند شد. شاهان و ملکه‌های هلند در این شهر سوگند می‌خورند، ولی مقر دولت در [[لاهه]]<ref>The Hague</ref> است. در [[جنگ جهانی دوم]]<ref>World War II</ref> به اشغال [[آلمان]]<ref>Germany</ref> درآمد. آمستردام در استان هلند شمالی ([[نورد هولاند]]<ref>North Holland</ref>)، و مصب رود آمستل، در گوشۀ جنوب غربی [[آیسلمر]]<ref>Ijsselmeer</ref> واقع شده است. واردات اصلی آمستردام مواد خام کارخانه‌های مختلف، ازجمله [[مواد غذایی]]، [[سیگار]] و [[نوشابه|نوشابه‌]] است. صادرات آن عبارت‌اند از [[لبنیات]]، [[کاغذ]]، محصولات غذایی، و پوست. آمستردام شهر بسیار زیبایی است، که کانال‌ها و پل‌های متقاطع فراوانی حتی بیشتر از ونیزِ<ref>Venice</ref> [[ایتالیا]]<ref>Italy</ref>، دارد. بسیاری از خانه‌ها بر پایه‌های چوبی ساخته شده‌اند؛ تعداد پایه‌های کاخ سلطنتی ۱۳,۶۵۹ عدد است.
 





نسخهٔ کنونی تا ‏۱ مارس ۲۰۲۴، ساعت ۱۵:۵۲

آمستردام
کشور هلند
نام فارسی آمِسْتردام
نام لاتین Amsterdam
جمعیت 727هزار نفر
تولیدات و صنایع مهم تراش و صیقل‌دادن الماس و کشتی‌سازی
برخی بناهای مهم موزۀ ریکس، موزۀ ونسان ون‌گوگ و خانۀ آن فرانک
موزۀ ریکس، آمستردام
موزۀ ونسان ون‌گوگ، آمستردام

آمِسْتردام (Amsterdam)

پایتخت رسمی هلند[۱]، با ۷۲۷هزار نفر جمعیت (۱۹۹۹م). پس از روتردام[۲] دومین بندر مهم هلند است و با آبراه دریای شمال[۳] (۱۸۷۶م)، به دریای شمال[۴] متصل است. تأسیس کانال جدید به رود وال[۵]، در جنوب اوترخت[۶] که در ۱۹۵۲م تکمیل شد، ارتباط بین آمستردام و رود راین[۷] را بهبود بخشید. صنایع آن شامل تراش و صیقل‌دادن الماس، و کشتی‌سازی است. آمستردام مرکز بین‌المللی بانکداری و بیمه نیز به‌شمار می‌رود. میراث فرهنگی شهر غنی است؛ کاخ سلطنتی[۸] که در ۱۶۵۵م تکمیل شد، نگارخانه‌ها و موزه‌های هنری، از جمله موزۀ ریکس[۹]، موزۀ ونسان ون‌گوگ[۱۰]، و خانۀ آن فرانک[۱۱] از جمله بناهای مهم این شهرند. در آغاز قرن ۱۳م که گِزِبرِشت دوم[۱۲] از آمستل[۱۳] قلعه‌ای در آمستردام ساخت این شهر دهکدۀ ماهی‌گیری کوچکی بیش نبود. در ۱۳۱۷م به هلند منضم، و در ۱۴۲۸م به دوک بورگونی[۱۴] واگذار شد. در ۱۵۷۹م از سلطۀ اسپانیایی‌ها خارج شد. پس از عصر زرین قرن ۱۷م، از اهمیت دریایی آن کاسته شد. پروسی‌ها[۱۵] (۱۷۸۷م)، و بعد فرانسوی‌ها (۱۷۹۵م) آن را اشغال کردند. لوئی بناپارت[۱۶] آن را پایتخت هلند اعلام کرد (۱۸۰۸م). بنابر قانون اساسی ۱۸۴۱م پایتخت رسمی هلند شد. شاهان و ملکه‌های هلند در این شهر سوگند می‌خورند، ولی مقر دولت در لاهه[۱۷] است. در جنگ جهانی دوم[۱۸] به اشغال آلمان[۱۹] درآمد. آمستردام در استان هلند شمالی (نورد هولاند[۲۰])، و مصب رود آمستل، در گوشۀ جنوب غربی آیسلمر[۲۱] واقع شده است. واردات اصلی آمستردام مواد خام کارخانه‌های مختلف، ازجمله مواد غذایی، سیگار و نوشابه‌ است. صادرات آن عبارت‌اند از لبنیات، کاغذ، محصولات غذایی، و پوست. آمستردام شهر بسیار زیبایی است، که کانال‌ها و پل‌های متقاطع فراوانی حتی بیشتر از ونیزِ[۲۲] ایتالیا[۲۳]، دارد. بسیاری از خانه‌ها بر پایه‌های چوبی ساخته شده‌اند؛ تعداد پایه‌های کاخ سلطنتی ۱۳,۶۵۹ عدد است.



  1. Netherland
  2. Rotterdam
  3. North Sea Canal
  4. North Sea
  5. River Waal
  6. Utrecht
  7. River Rhine
  8. Royal Palace
  9. Rijks Museum
  10. Vincent van Gogh Museum
  11. Anne Frank
  12. Giesebrecht II
  13. Amstel
  14. Duke of Burgundy
  15. Prussians
  16. Louis Bonaparte
  17. The Hague
  18. World War II
  19. Germany
  20. North Holland
  21. Ijsselmeer
  22. Venice
  23. Italy