آمور، رود: تفاوت میان نسخه‌ها

از ویکیجو | دانشنامه آزاد پارسی
بدون خلاصۀ ویرایش
 
بدون خلاصۀ ویرایش
 
خط ۱: خط ۱:


آمور، رود (Amur)<br>رودی در شرق [[آسیا، قاره|آسیا]]. با ریزابه‌اش، [[اوسوری]]<ref>Ussuri</ref>، مرز بین [[روسیه]] و [[چین]] را در بیشتر طول مسیر خود تشکیل می‌دهد. از تلاقی رودهای آرگون<ref>Argun</ref> و شیلکا<ref>Shilka</ref> تشکیل شده است، به طول بیش از ۴,۴۰۰ کیلومتر جریان می‌یابد و به [[اختسک، دریای|دریای اُخُتسک]]<ref>Sea of Okhotsk</ref> می‌ریزد. عرض مصب آن در نیکولِفْسک<ref>Nikolevsk</ref>، ۱۶ کیلومتر است. به موجب پیمان‌های [[پیمان آیگون|آیگون]]<ref>Aigun Treaty</ref> (۱۸۵۸) و پکن (۱۸۶۰)، ۹۸۴,۲۰۰ کیلومتر مربع از سرزمین‌های شمال و شرق دو رود مزبور از سوی چین به حکومت تزارها واگذار شد. چین از ۱۹۶۳ مسئله بازپس‌‌گیری آن را مطرح کرد و درگیری‌های مرزی در دهه‌های ۱۹۶۰ و ۱۹۷۰ بین دو کشور روی‌داد. کمیسیون مرزی<ref>Boundary Commission</ref> در دهۀ ۱۹۹۰ علامت‌گذاری خطوط مرزی را آغاز کرد و در ۱۹۹۷، روسیه و چین بر سر مرزهای شرقی خود به توافق رسیدند.
آمور، رود (Amur)<br>رودی در شرق [[آسیا، قاره|آسیا]]<ref>Asia</ref>. با ریزابه‌اش، [[اوسوری]]<ref>Ussuri</ref>، مرز بین [[روسیه]]<ref>Russia</ref> و [[چین]]<ref>China</ref> را در بیشتر طول مسیر خود تشکیل می‌دهد. از تلاقی رودهای آرگون<ref>Argun</ref> و شیلکا<ref>Shilka</ref> تشکیل شده است، به طول بیش از ۴,۴۰۰ کیلومتر جریان می‌یابد و به [[اختسک، دریای|دریای اُخُتسک]]<ref>Sea of Okhotsk</ref> می‌ریزد. عرض مصب آن در نیکولِفْسک<ref>Nikolevsk</ref>، ۱۶ کیلومتر است. به موجب پیمان‌های [[پیمان آیگون|آیگون]]<ref>Aigun Treaty</ref> (۱۸۵۸م) و پکن (۱۸۶۰م)، ۹۸۴,۲۰۰ کیلومتر مربع از سرزمین‌های شمال و شرق دو رود مزبور از سوی چین به حکومت [[تزار]]<nowiki/>ها واگذار شد. چین از ۱۹۶۳م مسئله بازپس‌‌گیری آن را مطرح کرد و درگیری‌های مرزی در دهه‌های ۱۹۶۰ و ۱۹۷۰م بین دو کشور روی‌داد. کمیسیون مرزی<ref>Boundary Commission</ref> در دهۀ ۱۹۹۰م علامت‌گذاری خطوط مرزی را آغاز کرد و در ۱۹۹۷م، روسیه و چین بر سر مرزهای شرقی خود به توافق رسیدند.





نسخهٔ کنونی تا ‏۳ مارس ۲۰۲۴، ساعت ۲۱:۱۵

آمور، رود (Amur)
رودی در شرق آسیا[۱]. با ریزابه‌اش، اوسوری[۲]، مرز بین روسیه[۳] و چین[۴] را در بیشتر طول مسیر خود تشکیل می‌دهد. از تلاقی رودهای آرگون[۵] و شیلکا[۶] تشکیل شده است، به طول بیش از ۴,۴۰۰ کیلومتر جریان می‌یابد و به دریای اُخُتسک[۷] می‌ریزد. عرض مصب آن در نیکولِفْسک[۸]، ۱۶ کیلومتر است. به موجب پیمان‌های آیگون[۹] (۱۸۵۸م) و پکن (۱۸۶۰م)، ۹۸۴,۲۰۰ کیلومتر مربع از سرزمین‌های شمال و شرق دو رود مزبور از سوی چین به حکومت تزارها واگذار شد. چین از ۱۹۶۳م مسئله بازپس‌‌گیری آن را مطرح کرد و درگیری‌های مرزی در دهه‌های ۱۹۶۰ و ۱۹۷۰م بین دو کشور روی‌داد. کمیسیون مرزی[۱۰] در دهۀ ۱۹۹۰م علامت‌گذاری خطوط مرزی را آغاز کرد و در ۱۹۹۷م، روسیه و چین بر سر مرزهای شرقی خود به توافق رسیدند.



  1. Asia
  2. Ussuri
  3. Russia
  4. China
  5. Argun
  6. Shilka
  7. Sea of Okhotsk
  8. Nikolevsk
  9. Aigun Treaty
  10. Boundary Commission