آنتال، یوژف (۱۹۳۲ـ۱۹۹۳): تفاوت میان نسخه‌ها

از ویکیجو | دانشنامه آزاد پارسی
بدون خلاصۀ ویرایش
 
بدون خلاصۀ ویرایش
خط ۱: خط ۱:


آنْتال، یوژِف (۱۹۳۲ـ۱۹۹۳)(Antall, József)<br>
آنْتال، یوژِف (۱۹۳۲ـ۱۹۹۳م)(Antall, József)<br>


{{جعبه زندگینامه
{{جعبه زندگینامه
خط ۳۱: خط ۳۱:
}}
}}
[[پرونده:10236000.png|بندانگشتی|یوژف آنتال]]
[[پرونده:10236000.png|بندانگشتی|یوژف آنتال]]
سیاستمدار مجار و نخست‌وزیر [[مجارستان]] (۱۹۹۰ـ۱۹۹۳). مجمع دموکراتیک مجارستان<ref>Hungarian Democratic Forum</ref> (اِم‌دی‌اِف) را که دارای گرایش راست‌میانه بود، در انتخابات آوریل ۱۹۹۰ به پیروزی رساند و اولین نخست‌وزیر مجارستان پس از سقوط حکومت کمونیست‌ها شد. مشوّق خصوصی‌سازی تدریجی و سرمایه‌گذاری خارجی در کشور بود. زمانی‌که کمونیست‌های اصلاح‌طلبِ حاکم کثرت‌گرایی سیاسی را مجاز شمردند، آنتال مجمع دموکراتیک مجارستان را تأسیس کرد که ائتلافی مسیحی و ملی‌گرایانه بود و ادارۀ باثبات‌ترین و پرسابقه‌ترین دولت را پس از فروپاشی کمونیسم در اروپای شرقی به‌عهده گرفت. آنتال پسر نخست‌وزیر سابقی بود که [[گشتاپو]]<ref>Gestapo</ref>ی آلمان او را در ۱۹۴۵ به جرم کمک به نجات صدها یهودیِ فراری از دولت [[رایش سوم]]<ref>Third Reich</ref> دستگیر کرد. آموزش تاریخ‌نگاری دید و معلم، کارمند آرشیو، و سرپرست موزه در [[بوداپست]] بود. حمایت او از جنبش اصلاح‌طلب ۱۹۵۶ که تانک‌های روسی آن را درهم کوبیدند، به بازداشتی کوتاه‌مدت و ممنوعیت از تدریس و چاپ آثارش تا ۱۹۶۳ منجر شد. در مقام رئیس مجمع دموکراتیک مجارستان مهارت زیادی در گفت‌وگوهای میزگرد نشان داد که به انتخابات آزاد ۱۹۹۰ منجر شد. در مقام نخست‌وزیری و رهبری اولین دولت منتخب به شیوۀ دموکراتیک در ۴۰ سال گذشته، بر استقرار نظام حقوقی حامی اقتصاد بازار آزاد و جذب سرمایه‌گذاری خارجی نظارت داشت. در دوران زمامداری آنتال، روابط با اروپای غربی، خصوصاً آلمان و اتریش، بسیار بهبود پیدا کرد. او در ۱۹۹۱ دچار سرطان غدد لنفاوی شد، اما تا دم مرگ به وظایف خود ادامه داد.
سیاستمدار مجار و نخست‌وزیر [[مجارستان]]<ref>Hungary</ref> (۱۹۹۰ـ۱۹۹۳م). مجمع دموکراتیک مجارستان<ref>Hungarian Democratic Forum</ref> (اِم‌دی‌اِف) را که دارای گرایش راست‌میانه بود، در انتخابات آوریل ۱۹۹۰م به پیروزی رساند و اولین نخست‌وزیر مجارستان پس از سقوط حکومت کمونیست‌ها شد. مشوّق خصوصی‌سازی تدریجی و سرمایه‌گذاری خارجی در کشور بود. زمانی‌که کمونیست‌های اصلاح‌طلبِ حاکم کثرت‌گرایی سیاسی را مجاز شمردند، آنتال مجمع دموکراتیک مجارستان را تأسیس کرد که ائتلافی مسیحی و ملی‌گرایانه بود و ادارۀ باثبات‌ترین و پرسابقه‌ترین دولت را پس از فروپاشی [[کمونیسم]] در اروپای شرقی به‌عهده گرفت. آنتال پسر نخست‌وزیر سابقی بود که [[گشتاپو]]<ref>Gestapo</ref>ی [[آلمان]] او را در ۱۹۴۵م به جرم کمک به نجات صدها یهودیِ فراری از دولت [[رایش سوم]]<ref>Third Reich</ref> دستگیر کرد. آموزش تاریخ‌نگاری دید و معلم، کارمند آرشیو، و سرپرست موزه در [[بوداپست]] بود. حمایت او از جنبش اصلاح‌طلب ۱۹۵۶م که تانک‌های روسی آن را درهم کوبیدند، به بازداشتی کوتاه‌مدت و ممنوعیت از تدریس و چاپ آثارش تا ۱۹۶۳م منجر شد. در مقام رئیس مجمع دموکراتیک مجارستان مهارت زیادی در گفت‌وگوهای میزگرد نشان داد که به انتخابات آزاد ۱۹۹۰م منجر شد. در مقام نخست‌وزیری و رهبری اولین دولت منتخب به شیوۀ دموکراتیک در ۴۰ سال گذشته، بر استقرار نظام حقوقی حامی اقتصاد بازار آزاد و جذب سرمایه‌گذاری خارجی نظارت داشت. در دوران زمامداری آنتال، روابط با اروپای غربی، خصوصاً آلمان و [[اتریش]]، بسیار بهبود پیدا کرد. او در ۱۹۹۱م دچار [[سرطان]] غدد لنفاوی شد، اما تا دم مرگ به وظایف خود ادامه داد.
<br><!--10236000-->
<br><!--10236000-->



نسخهٔ ‏۲۴ مارس ۲۰۲۴، ساعت ۲۲:۲۸

آنْتال، یوژِف (۱۹۳۲ـ۱۹۹۳م)(Antall, József)

یوژف آنتال
József Antall
زادروز ۱۹۳۲م
درگذشت ۱۹۹۳م
ملیت مجارستانی
شغل و تخصص اصلی دولتمرد
گروه مقاله تاریخ جهان
یوژف آنتال

سیاستمدار مجار و نخست‌وزیر مجارستان[۱] (۱۹۹۰ـ۱۹۹۳م). مجمع دموکراتیک مجارستان[۲] (اِم‌دی‌اِف) را که دارای گرایش راست‌میانه بود، در انتخابات آوریل ۱۹۹۰م به پیروزی رساند و اولین نخست‌وزیر مجارستان پس از سقوط حکومت کمونیست‌ها شد. مشوّق خصوصی‌سازی تدریجی و سرمایه‌گذاری خارجی در کشور بود. زمانی‌که کمونیست‌های اصلاح‌طلبِ حاکم کثرت‌گرایی سیاسی را مجاز شمردند، آنتال مجمع دموکراتیک مجارستان را تأسیس کرد که ائتلافی مسیحی و ملی‌گرایانه بود و ادارۀ باثبات‌ترین و پرسابقه‌ترین دولت را پس از فروپاشی کمونیسم در اروپای شرقی به‌عهده گرفت. آنتال پسر نخست‌وزیر سابقی بود که گشتاپو[۳]ی آلمان او را در ۱۹۴۵م به جرم کمک به نجات صدها یهودیِ فراری از دولت رایش سوم[۴] دستگیر کرد. آموزش تاریخ‌نگاری دید و معلم، کارمند آرشیو، و سرپرست موزه در بوداپست بود. حمایت او از جنبش اصلاح‌طلب ۱۹۵۶م که تانک‌های روسی آن را درهم کوبیدند، به بازداشتی کوتاه‌مدت و ممنوعیت از تدریس و چاپ آثارش تا ۱۹۶۳م منجر شد. در مقام رئیس مجمع دموکراتیک مجارستان مهارت زیادی در گفت‌وگوهای میزگرد نشان داد که به انتخابات آزاد ۱۹۹۰م منجر شد. در مقام نخست‌وزیری و رهبری اولین دولت منتخب به شیوۀ دموکراتیک در ۴۰ سال گذشته، بر استقرار نظام حقوقی حامی اقتصاد بازار آزاد و جذب سرمایه‌گذاری خارجی نظارت داشت. در دوران زمامداری آنتال، روابط با اروپای غربی، خصوصاً آلمان و اتریش، بسیار بهبود پیدا کرد. او در ۱۹۹۱م دچار سرطان غدد لنفاوی شد، اما تا دم مرگ به وظایف خود ادامه داد.



  1. Hungary
  2. Hungarian Democratic Forum
  3. Gestapo
  4. Third Reich