ازمیر: تفاوت میان نسخه‌ها

از ویکیجو | دانشنامه آزاد پارسی
بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
 
خط ۱: خط ۱:
[[پرونده:11220800-2.jpg|بندانگشتی|برج ساعت ازمير]]
اِزْمیر<br />


اِزْمیر<br /> [[File:11220800.jpg|thumb|برج ساعت ازمير]](یا: اسمیرنا، با نام سابق اسموْرِنه<ref>Smyrna </ref>) شهر، بندر، و پایگاه دریایی [[ترکیه]]، بر کرانه‌های [[اژه، دریای|دریای اژه]]، با ۲,۳۹۸,۲۰۰ نفر جمعیت (۲۰۰۳). سومین شهر پرجمعیت ترکیه و از مهم‌ترین بندرهای کشور مزبور است. صنایع آن عبارت‌اند از تولید فولاد، لوازم الکترونیکی، و پلاستیک. مشهورترین نمایشگاه تجاری [[خاورمیانه]] سالیانه در این شهر برپا می‌شود. از مراکز بازرگانی، صنعتی، و جهانگردی و نیز مقرّ فرماندهی جنوب شرقی<ref> SE Command </ref> [[سازمان پیمان آتلانتیک شمالی]] (ناتو)<ref>(North Atlantic Treaty Organization (NATO</ref> است. شهرک تفریحی، چشمه، و بقایای شهر باستانی اِفِس ([[افسوس|اِفِسوس]]<ref>Ephesus</ref>) از جاذبه‌های جهانگردی آن است. یونانیان در حدود ۱۰۰۰پ‌م این شهر را بنا کردند و از دوران باستان با اِفِسوس و [[پرگامون]]<ref> Pergamum </ref> بر سر اول ـ شهری آسیا رقابت می‌کرد. ائولین‌ها، [[ایونی ها|ایونی‌ها]]، و لیدیایی‌ها بر آن حکم رانده‌اند. در قرن ۴م بخشی از امپراتوری روم شرقی شد. از قرن ۵ تا ۹ق/۱۱ تا ۱۵م متناوباً بین [[بیزانس، امپراتوری|بیزانس]] و [[عثمانی، امپراتوری|عثمانی]] دست به دست می‌شد. [[تیمور لنگ]]<ref>Tamerlane</ref> در ۸۰۵ق/۱۴۰۲م آن را ویران کرد و ترک‌ها در ۸۲۸ق/۱۴۲۴م آن را تصرف کردند. در [[جنگ جهانی اول]] در تصرف یونانی‌ها بود و به موجب [[پیمان سور|پیمان سِور]] به یونان واگذار شد. در قرن ۱۰ق/۱۶م به مرکز تجاری بین‌المللی تبدیل شد، که به زیان [[ونیز]] بود. در ۱۹۱۹ یونانیان و در ۱۹۲۲ مجدداً ترک‌ها آن را تصرف کردند و در همان سال، در آتش‌سوزی مهیبی تقریباً ویران شد. بر طبق [[پیمان لوزان]] (۱۹۲۳)، حاکمیت ترکیه بر آن به رسمیت شناخته شد.
(یا: اسمیرنا، با نام سابق اسموْرِنه<ref>Smyrna </ref>) شهر، بندر، و پایگاه دریایی [[ترکیه]]، بر کرانه‌های [[اژه، دریای|دریای اژه]]، با ۲,۳۹۸,۲۰۰ نفر جمعیت (۲۰۰۳). سومین شهر پرجمعیت ترکیه و از مهم‌ترین بندرهای کشور مزبور است. صنایع آن عبارت‌اند از تولید فولاد، لوازم الکترونیکی، و پلاستیک. مشهورترین نمایشگاه تجاری [[خاورمیانه]] سالیانه در این شهر برپا می‌شود. از مراکز بازرگانی، صنعتی، و جهانگردی و نیز مقرّ فرماندهی جنوب شرقی<ref> SE Command </ref> [[سازمان پیمان آتلانتیک شمالی]] (ناتو)<ref>(North Atlantic Treaty Organization (NATO</ref> است. شهرک تفریحی، چشمه، و بقایای شهر باستانی اِفِس ([[افسوس|اِفِسوس]]<ref>Ephesus</ref>) از جاذبه‌های جهانگردی آن است. یونانیان در حدود ۱۰۰۰پ‌م این شهر را بنا کردند و از دوران باستان با اِفِسوس و [[پرگامون]]<ref> Pergamum </ref> بر سر اول ـ شهری آسیا رقابت می‌کرد. ائولین‌ها، [[ایونی ها|ایونی‌ها]]، و لیدیایی‌ها بر آن حکم رانده‌اند. در قرن ۴م بخشی از امپراتوری روم شرقی شد. از قرن ۵ تا ۹ق/۱۱ تا ۱۵م متناوباً بین [[بیزانس، امپراتوری|بیزانس]] و [[عثمانی، امپراتوری|عثمانی]] دست به دست می‌شد. [[تیمور لنگ]]<ref>Tamerlane</ref> در ۸۰۵ق/۱۴۰۲م آن را ویران کرد و ترک‌ها در ۸۲۸ق/۱۴۲۴م آن را تصرف کردند. در [[جنگ جهانی اول]] در تصرف یونانی‌ها بود و به موجب [[پیمان سور|پیمان سِور]] به یونان واگذار شد. در قرن ۱۰ق/۱۶م به مرکز تجاری بین‌المللی تبدیل شد، که به زیان [[ونیز]] بود. در ۱۹۱۹ یونانیان و در ۱۹۲۲ مجدداً ترک‌ها آن را تصرف کردند و در همان سال، در آتش‌سوزی مهیبی تقریباً ویران شد. بر طبق [[پیمان لوزان]] (۱۹۲۳)، حاکمیت ترکیه بر آن به رسمیت شناخته شد.


&nbsp;
&nbsp;

نسخهٔ کنونی تا ‏۲۹ ژانویهٔ ۲۰۲۲، ساعت ۱۱:۰۶

برج ساعت ازمير

اِزْمیر

(یا: اسمیرنا، با نام سابق اسموْرِنه[۱]) شهر، بندر، و پایگاه دریایی ترکیه، بر کرانه‌های دریای اژه، با ۲,۳۹۸,۲۰۰ نفر جمعیت (۲۰۰۳). سومین شهر پرجمعیت ترکیه و از مهم‌ترین بندرهای کشور مزبور است. صنایع آن عبارت‌اند از تولید فولاد، لوازم الکترونیکی، و پلاستیک. مشهورترین نمایشگاه تجاری خاورمیانه سالیانه در این شهر برپا می‌شود. از مراکز بازرگانی، صنعتی، و جهانگردی و نیز مقرّ فرماندهی جنوب شرقی[۲] سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو)[۳] است. شهرک تفریحی، چشمه، و بقایای شهر باستانی اِفِس (اِفِسوس[۴]) از جاذبه‌های جهانگردی آن است. یونانیان در حدود ۱۰۰۰پ‌م این شهر را بنا کردند و از دوران باستان با اِفِسوس و پرگامون[۵] بر سر اول ـ شهری آسیا رقابت می‌کرد. ائولین‌ها، ایونی‌ها، و لیدیایی‌ها بر آن حکم رانده‌اند. در قرن ۴م بخشی از امپراتوری روم شرقی شد. از قرن ۵ تا ۹ق/۱۱ تا ۱۵م متناوباً بین بیزانس و عثمانی دست به دست می‌شد. تیمور لنگ[۶] در ۸۰۵ق/۱۴۰۲م آن را ویران کرد و ترک‌ها در ۸۲۸ق/۱۴۲۴م آن را تصرف کردند. در جنگ جهانی اول در تصرف یونانی‌ها بود و به موجب پیمان سِور به یونان واگذار شد. در قرن ۱۰ق/۱۶م به مرکز تجاری بین‌المللی تبدیل شد، که به زیان ونیز بود. در ۱۹۱۹ یونانیان و در ۱۹۲۲ مجدداً ترک‌ها آن را تصرف کردند و در همان سال، در آتش‌سوزی مهیبی تقریباً ویران شد. بر طبق پیمان لوزان (۱۹۲۳)، حاکمیت ترکیه بر آن به رسمیت شناخته شد.

 


  1. Smyrna
  2. SE Command
  3. (North Atlantic Treaty Organization (NATO
  4. Ephesus
  5. Pergamum
  6. Tamerlane