استیریا: تفاوت میان نسخه‌ها

از ویکیجو | دانشنامه آزاد پارسی
بدون خلاصۀ ویرایش
 
بدون خلاصۀ ویرایش
 
خط ۱: خط ۱:


اِستیریا (Styria)(به آلمانی: اشتایرمارک<ref>Steiermark
اِستیریا (Styria)


</ref>)
(به آلمانی: اشتایرمارک<ref>Steiermark
 
</ref>) ایالتی در جنوب شرقی [[اتریش]]، با ۱۶,۴۰۰ کیلومتر مربع مساحت و ۱,۲۰۲,۷۰۰ نفر جمعیت (۱۹۹۴). از شرق به [[مجارستان]] و از جنوب به [[اسلوونی]] محدود است. مرکز آن شهر گراتس<ref>Graz </ref> است. صنایع آن عبارت‌اند از آهن و فولاد، خودروسازی، تولید لوازم برقی و الکترونیکی، رایانه، و ابزار فنی. بیشتر مردم آن به کشاورزی اشتغال دارند. از ۱۰۵۶م کشوری مستقل بود، در قرن ۱۳م به [[هابسبورگ]]<ref>Habsburg  
ایالتی در جنوب شرقی اتریش، با ۱۶,۴۰۰ کیلومتر مربع مساحت و ۱,۲۰۲,۷۰۰ نفر جمعیت (۱۹۹۴). از شرق به مجارستان و از جنوب به اسلوونی محدود است. مرکز آن شهر گراتس<ref>Graz </ref> است. صنایع آن عبارت‌اند از آهن و فولاد، خودروسازی، تولید لوازم برقی و الکترونیکی، رایانه، و ابزار فنی. بیشتر مردم آن به کشاورزی اشتغال دارند. از ۱۰۵۶م کشوری مستقل بود، در قرن ۱۳م به هابسبورگ<ref>Habsburg  
</ref>ها رسید، و در ۱۹۳۸ به [[آلمان]] منضم شد. استیریا استانی کوهستانی است و آلپ‌های شرقی (قلّۀ داخشتاین<ref>Dachstein</ref> با ۲,۹۹۶ متر ارتفاع) در آن قرار دارند و دره‌های مور<ref> Mur </ref> و مورتس<ref> Murz </ref> از غرب به شرق آن امتداد یافته‌اند. رود مهم آن اِنس<ref>Enns </ref> است. شیب‌های آلپ پوشیده از جنگل‌اند. لیگنیت، منیزیوم، گرانیت، و آهن در این‌محل استخراج می‌شود. کارخانۀ‌ بزرگ آهن و فولاد در دوناوویتس ـ لئوبن<ref>Donauwitz-Leoben </ref> قرار دارد. جنگل‌داری صنعت مهمی است و پرورش دام و کشت ذرت بسیار رواج دارد. استیریا بخشی از استان رومی نوریکوم<ref>Noricum </ref> بود. در قرن ۶م اسلوون‌ها وارد این منطقه شدند. در ۱۰۵۶م به مالکیت فرمانروایان استیر در‌آمد. در ۱۱۹۲م اتریشی شد، در ۱۲۶۰م به پادشاهی بوهم رسید و در ۱۲۷۶م به تیول‌ هابسبورگ‌ها تبدیل شد. پیش از [[جنگ جهانی اول]]، دوک‌نشین و بخشی از املاک سلطنتی بود. بر طبق پیمان‌های سن‌ ژرمن<ref>St Germain</ref> و تریانون<ref> Trianon</ref>، بخش‌های تحت اشغال اسلوون‌ها در ۱۹۱۹ به یوگسلاوی واگذار شد و یوگسلاوی پس از [[جنگ جهانی دوم]] ادعاهای بیشتری را مطرح کرد.
</ref>ها رسید، و در ۱۹۳۸ به آلمان منضم شد. استیریا استانی کوهستانی است و آلپ‌های شرقی (قلّۀ داخشتاین<ref>Dachstein</ref> با ۲,۹۹۶ متر ارتفاع) در آن قرار دارند و دره‌های مور<ref> Mur </ref> و مورتس<ref> Murz </ref> از غرب به شرق آن امتداد یافته‌اند. رود مهم آن اِنس<ref>Enns </ref> است. شیب‌های آلپ پوشیده از جنگل‌اند. لیگنیت، منیزیوم، گرانیت، و آهن در این‌محل استخراج می‌شود. کارخانۀ‌ بزرگ آهن و فولاد در دوناوویتس ـ لئوبن<ref>Donauwitz-Leoben </ref> قرار دارد. جنگل‌داری صنعت مهمی است و پرورش دام و کشت ذرت بسیار رواج دارد. استیریا بخشی از استان رومی نوریکوم<ref>Noricum </ref> بود. در قرن ۶م اسلوون‌ها وارد این منطقه شدند. در ۱۰۵۶م به مالکیت فرمانروایان استیر در‌آمد. در ۱۱۹۲م اتریشی شد، در ۱۲۶۰م به پادشاهی بوهم رسید و در ۱۲۷۶م به تیول‌ هابسبورگ‌ها تبدیل شد. پیش از جنگ جهانی اول، دوک‌نشین و بخشی از املاک سلطنتی بود. بر طبق پیمان‌های سن‌ ژرمن<ref>St Germain</ref> و تریانون<ref> Trianon</ref>، بخش‌های تحت اشغال اسلوون‌ها در ۱۹۱۹ به یوگسلاوی واگذار شد و یوگسلاوی پس از جنگ جهانی دوم ادعاهای بیشتری را مطرح کرد.


&nbsp;
&nbsp;
خط ۱۱: خط ۱۰:
----
----


[[Category:جغرافیای اروپا]] [[Category:جغرافیای انسانی سایرکشورهای اروپایی]]
[[Category:جغرافیای اروپا]]  
[[Category:جغرافیای انسانی سایرکشورهای اروپایی]]
<references />

نسخهٔ کنونی تا ‏۷ مارس ۲۰۲۲، ساعت ۰۸:۳۱

اِستیریا (Styria)

(به آلمانی: اشتایرمارک[۱]) ایالتی در جنوب شرقی اتریش، با ۱۶,۴۰۰ کیلومتر مربع مساحت و ۱,۲۰۲,۷۰۰ نفر جمعیت (۱۹۹۴). از شرق به مجارستان و از جنوب به اسلوونی محدود است. مرکز آن شهر گراتس[۲] است. صنایع آن عبارت‌اند از آهن و فولاد، خودروسازی، تولید لوازم برقی و الکترونیکی، رایانه، و ابزار فنی. بیشتر مردم آن به کشاورزی اشتغال دارند. از ۱۰۵۶م کشوری مستقل بود، در قرن ۱۳م به هابسبورگ[۳]ها رسید، و در ۱۹۳۸ به آلمان منضم شد. استیریا استانی کوهستانی است و آلپ‌های شرقی (قلّۀ داخشتاین[۴] با ۲,۹۹۶ متر ارتفاع) در آن قرار دارند و دره‌های مور[۵] و مورتس[۶] از غرب به شرق آن امتداد یافته‌اند. رود مهم آن اِنس[۷] است. شیب‌های آلپ پوشیده از جنگل‌اند. لیگنیت، منیزیوم، گرانیت، و آهن در این‌محل استخراج می‌شود. کارخانۀ‌ بزرگ آهن و فولاد در دوناوویتس ـ لئوبن[۸] قرار دارد. جنگل‌داری صنعت مهمی است و پرورش دام و کشت ذرت بسیار رواج دارد. استیریا بخشی از استان رومی نوریکوم[۹] بود. در قرن ۶م اسلوون‌ها وارد این منطقه شدند. در ۱۰۵۶م به مالکیت فرمانروایان استیر در‌آمد. در ۱۱۹۲م اتریشی شد، در ۱۲۶۰م به پادشاهی بوهم رسید و در ۱۲۷۶م به تیول‌ هابسبورگ‌ها تبدیل شد. پیش از جنگ جهانی اول، دوک‌نشین و بخشی از املاک سلطنتی بود. بر طبق پیمان‌های سن‌ ژرمن[۱۰] و تریانون[۱۱]، بخش‌های تحت اشغال اسلوون‌ها در ۱۹۱۹ به یوگسلاوی واگذار شد و یوگسلاوی پس از جنگ جهانی دوم ادعاهای بیشتری را مطرح کرد.

 


  1. Steiermark
  2. Graz
  3. Habsburg
  4. Dachstein
  5. Mur
  6. Murz
  7. Enns
  8. Donauwitz-Leoben
  9. Noricum
  10. St Germain
  11. Trianon