تنگه‌ ابوقریب (فیلم)

از ویکیجو | دانشنامه آزاد پارسی
نسخهٔ تاریخ ‏۱۷ اکتبر ۲۰۲۲، ساعت ۱۵:۰۲ توسط Reza rouzbahani (بحث | مشارکت‌ها) (صفحه‌ای تازه حاوی «تنگۀ‌ ابوقریب فیلم بلند سینمایی به کارگردانی و نویسندگی بهرام توکلی در گونۀ جنگی، تولید سال 1396. این فیلم محصول سازمان هنری-رسانه‌ای اوج است. اوج در سال ۹۶ در کنار تنگه‌ی ابوقریب فیلم‌های به وقت شام (ساخته ابراهیم حاتمی‌کیا) و سوء تفاهم (ساخ...» ایجاد کرد)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)

تنگۀ‌ ابوقریب

فیلم بلند سینمایی به کارگردانی و نویسندگی بهرام توکلی در گونۀ جنگی، تولید سال 1396. این فیلم محصول سازمان هنری-رسانه‌ای اوج است. اوج در سال ۹۶ در کنار تنگه‌ی ابوقریب فیلم‌های به وقت شام (ساخته ابراهیم حاتمی‌کیا) و سوء تفاهم (ساخته احمدرضا معتمدی) را هم روانه‌ی جشنواره‌ی فجر کرده بود. همچنین تهیه‌کنندگی فیلم به عهده‌ی سعید ملکان بوده است. تنگه‌ی ابوقریب نخستین بار با حضور در بخش مسابقه‌ی سینمای ایران سی و ششمین دوره‌ی جشنواره‌ی فیلم فجر در روز 18 بهمن 1396 به نمایش درآمد. این فیلم در جشنواره بعد از نامزدی در 11 رشته توانست 6 سیمرغ دوره (از جمله جوایز بهترین فیلم و بهترین کارگردانی) را از آن خود کند. تنگه‌ی ابوقریب از 17 مرداد 1397 به صورت گسترده در سینماهای ایران به نمایش درآمد و در انتهای سال با فروشی بالغ بر 5.5 میلیارد تومان در رده‌ی پرفروش‌ترین فیلم‌های سال قرار گرفت. همچنین این اثر هم‌اکنون (انتهای سال 1398) در رده‌بندی پرفروش‌ترین فیلم‌های تاریخ سینمای ایران در جایگاه چهل و هشتم قرار دارد. توکلی در این فیلم که جواد عزتی، حمیدرضا آذرنگ، امیر جدیدی، علی سلیمانی، مهدی پاکدل و مهدی قربانی نقش‌های اصلی‌اش را بازی کرده‌اند به برهه‌ای از تاریخ ایران که مربوط می‌شود به آخرین روزهای جنگ ایران و عراق (تیرماه سال ۶۷) پرداخته است.

خلاصۀ داستان

این فیلم که بر اساس واقعیت است، روایتی است از دفاع گردان عمار یاسر لشکر ۲۷ محمد رسول‌الله در برابر لشکرکشی رژیم بعث برای عبور از تنگه‌ی استراتژیک ابوقُرَیب دهلران و حمله به فَکّه و شرهانی. در روزهای پایانیِ جنگ. عراقی‌ها باید از سد یک پایگاه که شکل تنگه است عبور کنند که با مقاومت شدید نیروهای ایرانی روبه‌رو می‌شوند. فیلم بر رابطه‌ی چهار رزمنده (مجید، خلیل، حسن، عزیز) و یک پسر نوجوان که با گردان همراه می‌شود متمرکز است و فیلم‌نامه قرار است برمبنای همین روابط سر و شکل یابد.  

جوایز سی و ششمین دوره‌ جشنواره‌ فیلم فجر

سیمرغ بلورین بهترین فیلم؛ سیمرغ بلورین بهترین کارگردانی؛ سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول مرد (امیر جدیدی)؛ سیمرغ بلورین بهترین صدابرداری (رشید دانشمند)؛ سیمرغ بلورین بهترین چهره‌پردازی (سعید ملکان)؛ سیمرغ بلورین بهترین جلوه‌های ویژه‌ی میدانی (محسن روزبهانی)

برخی از بازیگران و عوامل تولید

کارگردان: بهرام توکلی

تهیه‌کننده: سعید ملکان

نویسنده: بهرام توکلی

فیلم‌بردار: حمید خضوعی ابیانه

تدوین: میثم مولایی

موسیقی: حامد ثابت

طراح صحنه و لباس: محمدرضا شجاعی

طراح چهره‌پردازی: سعید ملکان

صدابردار: رشید دانشمند

صداگذاری و میکس: امیرحسین قاسمی

جلوه‌های ویژه: محسن روزبهانی

بازیگران: جواد عزتی؛ حمیدرضا آذرنگ؛ امیر جدیدی؛ علی سلیمانی؛ مهدی پاکدل؛ مهدی قربانی