جمال وفایی

از ویکیجو | دانشنامه آزاد پارسی
جمال وفایی
زادروز تهران 1319ش
ملیت ایرانی
تحصیلات و محل تحصیل موسیقی- جامعه‌ی باربد
شغل و تخصص اصلی خواننده‌ی موسیقی سنتی و کوچه بازاری و بازیگر سینما
سبک موسیقی سنتی و کوچه بازاری
آثار بازیگری: رانده شده (۱۳۵۴)، جدال (۱۳۵۵)، هیولا (۱۳۵۵) و پرستوهای عاشق (۱۳۵۶)/ آلبوم‌های موسیقی: طوطی، ستاره‌ی سهیل، خواب، دختر شیرازی
گروه مقاله موسیقی
خویشاوندان سرشناس کمال و عباس وفایی (برادر)
وفایی

جمال وفایی (تهران 1319ش- )


(نام اصلی: سید جمال نجفی) خواننده‌ی ایرانی موسیقی سنتی و کوچه بازاری و بازیگر سینما. پدرش -حجت‌الاسلام سید محمدعلی نجفی- اولین قاری‌ای بوده که تلاوت قرآنش از رادیو پخش شده است. جمال قرائت قرآن و آوازهای مذهبی را از کودکی نزد پدرش آموخت. در زمان تحصیل در مدرسه‌ی ترقی با منوچهر نوذری به اجرای تئاتر و پیش‌پرده پرداخت. از همان سال‌های تحصیلات ابتدایی، برای یادگیری موسیقی به کلاس‌های جامعه‌ی باربد راه یافت و به مدت 12 سال نزد اسماعیل مهرتاش و دکتر نامدار (استاد فن بیان و موسیقی جامعه‌ی باربد) آموزش دید. در همین دوره به درخواست دکتر مهدی برکشلی اولین کنسرتش، با همراهی اساتیدی چون فرامرز پایور، حسن کسایی، حسین تهرانی، احمد عبادی و اصغر بهاری در جشن دانشگاه تهران برگزار شد و پس از مدتی در سالن هنرهای زیبای کشور، قطعه‌ای در افشاری همراه با کمانچه‌ی اصغر بهاری اجرا کرد که از رادیو و تلویزیون پخش و موجب شهرت او شد.

وفایی از سال ۱۳۴۵، با موسیقی‌دانانی چون عباس شاپوری، حبیب‌الله بدیعی، منصور صارمی، اسدالله ملک، فرهنگ شریف، عباس زند، مهدی خالقی و امیرناصر افتتاح در برنامه‌های رادیو، از جمله با همراهی ارکسترهای گل‌ها، همکاری و اجرا داشته است. از دیگر فعالیت‌های او می‌توان به این موارد اشاره کرد: همکاری با ارکستر سازهای ملی (به رهبری مهدی فلاح و حسینعلی مفتاح) به مدت ۵ سال؛ بازی در فیلم‌های چون رانده شده (۱۳۵۴)، جدال (۱۳۵۵)، هیولا (۱۳۵۵) و پرستوهای عاشق (۱۳۵۶)؛ و همچنین خوانندگی برای تعدادی از فیلم‌های سینمایی دهه‌ی 1350. جمال وفایی در اوائل دهه‌ی 1360 به امریکا مهاجرت کرد و هم‌اکنون در تهران زندگی می‌کند. برادران دیگر او (کمال و عباس) نیز از خوانندگان مطرح دهه‌ی 1350 بوده‌اند.

گزیده‌ی آلبوم‌ها: طوطی، ستاره‌ی سهیل، خواب و دختر شیرازی.