کاظم زاده ایرانشهر، حسین (تبریز ۱۲۶۲ـ سوییس ۱۳۴۱ش)

از ویکیجو | دانشنامه آزاد پارسی

حسین کاظم‌زاده ایرانشهر (تبریز ۱۲۶۲ـ سوئیس ۱۳۴۱ش)

حسين کاظم‌زادۀ ايرانشهر
زادروز تبریز ۱۲۶۲ش
درگذشت سوئیس ۱۳۴۱ش
ملیت ایرانی
تحصیلات و محل تحصیل حقوق در دانشگاه استانبول، دانشگاه لوون بلژیک
شغل و تخصص اصلی نویسنده
شغل و تخصص های دیگر نمایش‌نامه‌نویس و روزنامه‌نگار
آثار تمرکز فکر و مناجات باطنی (به آلمانی)؛ منشأ رقوم سیاق (به فرانسه)
گروه مقاله ادبیات فارسی، تئاتر
حسین کاظم‌زاده ایرانشهر
حسین کاظم‌زاده ایرانشهر

نویسنده، نمایش‌نامه‌نویس و روزنامه‌نگار ایرانی. در ۱۲۸۴ش، به استانبول رفت و پنج سال با سمت منشی در ادارۀ تذکرۀ سفارت ایران به کار مشغول شد و ضمناً در همین مدت در دانشگاه استانبول به تحصیل علم حقوق پرداخت. در ۱۲۹۰ش، راهی بلژیک شد و در دانشگاه لوون تحصیلات خود را پی گرفت. در ۱۲۹۲ش، به دعوت ادوارد براون، به تدریس زبان فارسی در دانشگاه کیمبریج پرداخت. در ۱۲۹۳ش، به برلین رفت و اندکی بعد به ایران بازگشت و بعد از سه سال، در ۱۲۹۶ش، مجدداً به برلین عزیمت کرد و در آن‌جا مجلۀ ایرانشهر را به‌مدت چهار سال انتشار داد و در ضمن کتب فارسی سودمندی به‌چاپ رساند. در ۱۳۱۵ش، به دگرسهایم سوئیس رفت و تا پایان عمر در آن‌جا به‌سر برد.

کاظم‌زادۀ ایرانشهر در ۱۳۲۱ش، مکتب خاصی به نام «عرفان باطنی»، که برپایۀ برادری، یگانگی و برابری همۀ مردم جهان بود، تأسیس و برنامۀ مخصوصی برای ابلاغ آموزه‌های خود به پیروانش تنظیم کرد و در ضمن در ارتباط با این مکتب مجله‌ای به زبان آلمانی به نام هماهنگی جهان در آن شهر منتشر کرد. همچنین انجمن مصاحبت ادبی و علمی ایرانیان را با همکاری محمد قزوینی و ابراهیم پورداود به‌راه انداخت. آثار او به حدود ۴۰ تا ۵۰ رساله و کتاب می‌رسد که آن‌ها را به زبان‌های انگلیسی، فرانسه و آلمانی نوشته است.

از آثار اوست: تمرکز فکر و مناجات باطنی (به آلمانی)؛ منشأ رقوم سیاق (به فرانسه)؛ راه نو (۴ جلد)؛ معارف عثمانی؛ شرح حال شیخ محمد خیابانی؛ رستم و سهراب (نمایش‌نامۀ منظوم).