احمد ظاهر: تفاوت میان نسخه‌ها

از ویکیجو | دانشنامه آزاد پارسی
بدون خلاصۀ ویرایش
 
بدون خلاصۀ ویرایش
 
خط ۲: خط ۲:
احمد ظاهر  (لغمان 24 خرداد 1325ش- 24 خرداد 1358ش)
احمد ظاهر  (لغمان 24 خرداد 1325ش- 24 خرداد 1358ش)


خواننده، شاعر و آهنگساز افغانستانی. احمد ظاهر در زمان خود از معدود هنرمندان [[افغانستان]] بود که آوازه‌ی شهرتش از مرزهای کشورش فراتر رفته بود و در [[ایران]] و [[تاجیکستان]] نیز مخاطب داشت. ظاهر سمبل موسیقی پاپ افغانستان است که در رسانه‌های غربی به او لقب الویس پریسلی افغان را داده بودند. پس از گذراندن دوره‌ی دانشسرا برای ادامه‌ی تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد [[تربیت معلم]] به [[هندوستان]] رفت. در آنجا ضمن تحصیل با موسیقی هند و همچنین بعدتر با سازهای غربی‌ای چون [[ارگ]]، آکاردئون و [[ترومپت]] نیز آشنا شد. پیش از این دوره توانسته بود با اجراهایش در رادیوی افغانستان خودش را مطرح کند. در سال 1351 لقب بهترین آوازخوان کشورش را به دست آورد. او در دوران کوتاه فعالیت هنری‌اش 14 آلبوم رسمی و صدها ترانه منتشر کرده، همچنین کنسرت‌های رسمی زیاد و تعدادی اجرای  مجلسی نیز داشته است. روایت رسمی دولت خبر از مرگش بر اثر تصادف می‌داد، با این حال طرفدارانش دلیل مرگ او را موارد دیگری بیان کرده و رئیس جمهور وقت ([[امین ، حفیظ الله (کابل ۱۹۲۹ـ ۱۹۷۹)|حفیظ‌الله امین]]) را مسبب اصلی مرگش قلمداد کردند. پس از مرگ، احمد ظاهر به عنوان یک قهرمان ملی شناخته شد. مقبره‌ی او در [[کابل]]، در زمان حکومت طالبان ویران گردید. با این وجود مجدداً توسط علاقه‌مندانش ساخته شد. ترانه‌های چشم سیاه، لیلا جان و اگر بهار بیاید از جمله ترانه‌های معروف او در ایران است. در سال 2018م سم فرنچ<ref>Sam French</ref> اعلام کرد که قصد تولید مستندی از زندگی او را دارد. ظاهر در زبان‌های [[فارسی، زبان|فارسی]]، [[پشتو]]، [[هندی، زبان|هندی]] و [[انگلیسی، زبان|انگلیسی]] آواز خوانده است. بخش عمده‌ی ترانه‌های او بر روی شعرهای [[مولانا]]، [[حافظ، شمس الدین محمد ( ـ شیراز ۷۹۲/۷۹۱ق)|حافظ]]، [[سعدی، مصلح الدین (شیراز ح ۶۰۶ـ ح ۶۹۱ق)|سعدی]]، [[بهبهانی، سیمین ( تهران ۱۳۰۶ـ ۱۳۹۳ش)|سیمین بهبهانی]]، [[فرخ زاد، فروغ (تهران ۱۳۱۳ ـ همان جا ۱۳۴۵ش)|فروغ فرخزاد]] و دیگر شاعران ایرانی ساخته شده است.
خواننده، شاعر و آهنگساز افغانستانی. احمد ظاهر در زمان خود از معدود هنرمندان [[افغانستان]] بود که آوازه‌ی شهرتش از مرزهای کشورش فراتر رفته بود و در [[ایران]] و [[تاجیکستان]] نیز مخاطب داشت. ظاهر سمبل موسیقی پاپ افغانستان است که در رسانه‌های غربی به او لقب الویس پریسلی افغان را داده بودند. پس از گذراندن دوره‌ی دانشسرا برای ادامه‌ی تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد [[تربیت معلم]] به [[هندوستان]] رفت. در آنجا ضمن تحصیل با موسیقی هند و همچنین بعدتر با سازهای غربی‌ای چون [[ارگ]]، آکاردئون و [[ترومپت]] نیز آشنا شد. پیش از این دوره توانسته بود با اجراهایش در رادیوی افغانستان خودش را مطرح کند. در سال 1351 لقب بهترین آوازخوان کشورش را به دست آورد. او در دوران کوتاه فعالیت هنری‌اش 14 آلبوم رسمی و صدها ترانه منتشر کرده، همچنین کنسرت‌های رسمی زیاد و تعدادی اجرای  مجلسی نیز داشته است. روایت رسمی دولت خبر از مرگش بر اثر تصادف می‌داد، با این حال طرفدارانش دلیل مرگ او را موارد دیگری بیان کرده و رئیس جمهور وقت ([[امین، حفیظ الله (کابل ۱۹۲۹ـ ۱۹۷۹م)|حفیظ‌الله امین]]) را مسبب اصلی مرگش قلمداد کردند. پس از مرگ، احمد ظاهر به عنوان یک قهرمان ملی شناخته شد. مقبره‌ی او در [[کابل]]، در زمان حکومت طالبان ویران گردید. با این وجود مجدداً توسط علاقه‌مندانش ساخته شد. ترانه‌های چشم سیاه، لیلا جان و اگر بهار بیاید از جمله ترانه‌های معروف او در ایران است. در سال 2018م سم فرنچ<ref>Sam French</ref> اعلام کرد که قصد تولید مستندی از زندگی او را دارد. ظاهر در زبان‌های [[فارسی، زبان|فارسی]]، [[پشتو]]، [[هندی، زبان|هندی]] و [[انگلیسی، زبان|انگلیسی]] آواز خوانده است. بخش عمده‌ی ترانه‌های او بر روی شعرهای [[مولانا]]، [[حافظ، شمس الدین محمد ( ـ شیراز ۷۹۲/۷۹۱ق)|حافظ]]، [[سعدی، مصلح الدین (شیراز ح ۶۰۶ـ ح ۶۹۱ق)|سعدی]]، [[بهبهانی، سیمین ( تهران ۱۳۰۶ـ ۱۳۹۳ش)|سیمین بهبهانی]]، [[فرخ زاد، فروغ (تهران ۱۳۱۳ ـ همان جا ۱۳۴۵ش)|فروغ فرخزاد]] و دیگر شاعران ایرانی ساخته شده است.


<br />
<br />

نسخهٔ کنونی تا ‏۱۴ اکتبر ۲۰۲۴، ساعت ۰۶:۱۸

احمد ظاهر
زادروز لغمان 24 خرداد 1325ش
درگذشت 24 خرداد 1358ش
ملیت افغانستانی
شغل و تخصص اصلی خواننده، شاعر و آهنگساز
سبک پاپ
لقب الویس پریسلی افغان
آثار ترانه‌های چشم سیاه، لیلا جان و اگر بهار بیاید
گروه مقاله موسیقی
احمد ظاهر

احمد ظاهر  (لغمان 24 خرداد 1325ش- 24 خرداد 1358ش)

خواننده، شاعر و آهنگساز افغانستانی. احمد ظاهر در زمان خود از معدود هنرمندان افغانستان بود که آوازه‌ی شهرتش از مرزهای کشورش فراتر رفته بود و در ایران و تاجیکستان نیز مخاطب داشت. ظاهر سمبل موسیقی پاپ افغانستان است که در رسانه‌های غربی به او لقب الویس پریسلی افغان را داده بودند. پس از گذراندن دوره‌ی دانشسرا برای ادامه‌ی تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد تربیت معلم به هندوستان رفت. در آنجا ضمن تحصیل با موسیقی هند و همچنین بعدتر با سازهای غربی‌ای چون ارگ، آکاردئون و ترومپت نیز آشنا شد. پیش از این دوره توانسته بود با اجراهایش در رادیوی افغانستان خودش را مطرح کند. در سال 1351 لقب بهترین آوازخوان کشورش را به دست آورد. او در دوران کوتاه فعالیت هنری‌اش 14 آلبوم رسمی و صدها ترانه منتشر کرده، همچنین کنسرت‌های رسمی زیاد و تعدادی اجرای مجلسی نیز داشته است. روایت رسمی دولت خبر از مرگش بر اثر تصادف می‌داد، با این حال طرفدارانش دلیل مرگ او را موارد دیگری بیان کرده و رئیس جمهور وقت (حفیظ‌الله امین) را مسبب اصلی مرگش قلمداد کردند. پس از مرگ، احمد ظاهر به عنوان یک قهرمان ملی شناخته شد. مقبره‌ی او در کابل، در زمان حکومت طالبان ویران گردید. با این وجود مجدداً توسط علاقه‌مندانش ساخته شد. ترانه‌های چشم سیاه، لیلا جان و اگر بهار بیاید از جمله ترانه‌های معروف او در ایران است. در سال 2018م سم فرنچ[۱] اعلام کرد که قصد تولید مستندی از زندگی او را دارد. ظاهر در زبان‌های فارسی، پشتو، هندی و انگلیسی آواز خوانده است. بخش عمده‌ی ترانه‌های او بر روی شعرهای مولانا، حافظ، سعدی، سیمین بهبهانی، فروغ فرخزاد و دیگر شاعران ایرانی ساخته شده است.



  1. Sam French