بنین، جمهوری

از ویکیجو | دانشنامه آزاد پارسی
(تغییرمسیر از جمهوری بنین)
بنین، جمهوری
نام فارسی بِنین
نام لاتین Benin
نظام سیاسی جمهوری چندحزبی
نام پیشین داهومی
جمعیت ۸,۷۷۸,۶۴۶ نفر
موقعیت  افریقای غربی
پایتخت پورتونووو
تراکم نسبی (نفر در کیلومتر مربع)  ۷۷.۹
رشد سالانه (درصد) ۳
مساحت (کیلومتر مربع) ۱۱۲,۶۲۲

بِنین، جمهوری (Benin)

موقعیت. کشور بنین در افریقای غربی و در ساحل خلیج گینه واقع است. از شمال به بورکینافاسو و نیجریه، از جنوب به خلیج گینه، و از غرب به کشور توگو محدود است. مساحت این کشور ۱۱۲,۶۲۲ کیلومتر مربع و پایتخت آن شهر پورتونووو[۱] است.

سیمای طبیعی. اراضی جنوبی آن را جلگۀ ساحلی پوشیده از شن و ماسه تشکیل داده که از شمال به زمین‌های زیر کشت انبوه منتهی می‌شوند و کوه‌های آتاکورا[۲] نواحی شمال غربی آن را تشکیل می‌دهند. اقلیم آن در نواحی جنوبی، گرمِ مرطوب و استوایی است که رو‌به شمال بر شدت خشکی آن افزوده می‌شود.

اقتصاد. اقتصاد بنین وابسته به کشاورزی است و بیشتر نیروی کار آن در این بخش اشتغال دارند. غلات، ذرت، نشاستۀ مانیوک، سیب‌زمینی هندی، ارزن، بقولات، پنبه، خرما، بادام‌زمینی، و کاکائو از فرآورده‌های کشاورزی آن است و نفت عمده‌ترین کانی آن محسوب می‌شود. تولید روغن نخل، مشروبات الکلی و آبجو، سیمان، شکر و منسوجات و سیگار دیگر فعالیت‌های صنعتی آن را تشکیل می‌دهند.

حکومت و سیاست. کشور بنین به‌موجب قانون اساسی ۱۹۹۰ دارای نظام جمهوری چندحزبی است و اعضای مجلس قانون‌گذاری آن ۸۳ نفرند. نمایندگان نهاد مذکور و نیز رئیس‌جمهور را مردم برای چهار سال انتخاب می‌کنند و نخست‌وزیر را رئیس‌جمهور منصوب می‌کند.

مردم و تاریخ. جمعیت بنین ۸,۷۷۸,۶۴۶ نفر است (۲۰۱۰) و تراکم نسبی آن ۷۷.۹ نفر در کیلومتر مربع است. رشد سالانۀ جمعیت آن سه درصد است و ۳۹ درصد آنان شهرنشین هستند. بنین، که در گذشته داهومی خوانده می‌شد، بقایای سلطان‌نشینی با نام فون است که در قرن ۱۷ در اطراف شهر آبومی تشکیل شد و در قرن ۱۹ به شکوفایی رسید. فرانسوی‌ها از ۱۸۵۱ تا ۱۸۹۹ شروع به مداخله در امور این سلطان‌نشین کردند و در ۱۹۴۶ آن‌جا را به یکی از مستعمرات خود تبدیل نمودند و آن را داهومی نامیدند. این سرزمین از ۱۹۵۸ تا ۱۹۶۰ به یکی از جمهوری‌های خودگردان جامعۀ فرابومی فرانسه تغییر نام داد و در ۱۹۶۰ به استقلال کامل رسید.

 


  1. Porto-Novo
  2. Atakora