تسلا، نیکلا (۱۸۵۶ـ۱۹۴۳)

از ویکیجو | دانشنامه آزاد پارسی
(تغییرمسیر از نیکلا تسلا)

تِسْلا، نیکُلا (۱۸۵۶ـ۱۹۴۳)(Tesla, Nikola)

تِسْلا، نيکُلا
نیکلا تسلا
Nikola Tesla
زادروز ۱۸۵۶م
درگذشت ۱۹۴۳م
ملیت امریکایی زاده کروآسی
شغل و تخصص اصلی فیزیک دان
گروه مقاله فناوری و صنایع

فیزیک‌دان و مهندس برق امریکایی، زادۀ کروآسی. مخترع نوررسانی فلوئورتابی[۱]، موتور القایی تسلا[۲] (۱۸۸۲ـ۱۸۸۷)، و پیچۀ تسلا[۳] بود و دستگاه تولید برق با جریان متناوب را ساخت. پیچۀ تسلا مبدّلی با هستۀ هواست که سیم‌پیچ‌های اولیه و ثانویه در آن به‌حالت تشدید درمی‌آیند و درنتیجه، برق پُربسامدی با ولتاژ زیاد تولید می‌کند. او با استفاده از این وسیله در ۱۸۹۹ توانست جرقه‌ای الکتریکی به طول ۴۰ متر تولید کند. همچنین، بدون استفاده از سیم اتصال توانست بیش از ۲۰۰ لامپ را که در فاصله‌ای به طول ۴۰ کیلومتر پخش شده بودند، روشن کند. لامپ‌های محتوی گاز با استفاده از جریان‌های پُربسامد، به‌آسانی انرژی می‌گیرند و درنتیجه، این نوع لامپ‌ها را در پیچۀ بزرگ تسلا می‌توان راه‌اندازی کرد. طولی نکشید که تسلا انواع گوناگون پیچه‌هایی را ساخت که از آن زمان تاکنون در وسایل الکتریکی و الکترونیکی کاربردهای بسیار پیدا کرده‌اند.

تسلا در دهکدۀ اسمیلیان[۴]، در کروآسی، از پدر و مادری صرب زاده شد. در ۱۸۸۴، به ایالات متحده امریکا مهاجرت کرد و از ۱۸۸۸، همکار جورج وستینگهاوس[۵] بود. وستینگهاوس اختراعات تسلا را خریداری و از آن‌ها با موفقیت بهره‌برداری کرد. این اختراعات منجربه تولید جریان متناوب برای انتقال قدرت شدند. تسلا از ثبت بسیاری از کشفیات و اختراعاتش صرف‌نظر کرد و سود چندانی از آن‌ها به‌دست نیاورد. او به امکان برقراری ارتباطات رادیویی بسیار علاقمند بود و در ۱۸۹۷، کنترل از راه دور دو قایق مُدل‌سازی‌شده را که در استخری شناور بودند، به‌نمایش درآورد. همچنین، این روش را برای سلاح‌های هدایت‌شونده، به‌ویژه برای اژدری که از دور هدایت می‌شد، نیز به‌کار برد. در ۱۹۰۰، در لانگ‌آیلند[۶] نیویورک، شروع به ساخت ایستگاه پخش رادیویی کرد و امیدوار بود که «بی‌سیم جهان» را پدید آورد، ولی این امر با قطع پشتیبانی مالی متوقف شد. او چارچوب کار آشکارسازی کشتی‌ها در دریا را نیز طراحی کرده بود، که این طرح بعدها به‌صورت رادار اجرا شد. یکی از بلندپروازانه‌ترین ایده‌های او انتقال برق به هر نقطۀ جهان بدون استفاده از سیم و با استفاده از زمین به‌مثابۀ نوسانگری عظیم بود.

او از اختلال وسواسی- جبری رنج می‌برد. در اواخر عمرش، بیماری بدگمانی در او شدت گرفت. از ترس آلوده‌شدن به میکروب، از دست‌دادن با مردم خودداری می‌کرد. از سطوح نیز می‌ترسید، و وقتش را صرف طرح‌های عجیب‌وغریب می‌کرد. از آن جمله بودند اختراع وسیله‌ای که قرار بود پرتو مرگ تولید کند یا اختراع وسیله‌ای عکاسی برای عکس‌برداری از افکاری که روی شبکیۀ چشم حک می‌شوند. او هیچ گاه ازدواج نکرد و با مارک تواین دوست صمیمی بود. با وجود این‌که به ثروت رسید، اما تمام ثروتش را صرف پژوهش‌های علمی‌ کرد، و در فقر و بدهکاری در اتاق هتلی در نیویورک درگذشت.

تسلا بر اثر خودداری از خوردن و خوابیدن جان سپرد، چرا که خوردن و خوابیدن را اتلاف وقت می‌شمرد و فکر می‌کرد با نشستن روی صفحۀ برق‌داری که در حال ارتعاش است، می‌تواند این نیازها را برطرف کند.

 


  1. fluorescent lighting
  2. Tesla induction motor
  3. Tesla coil
  4. Smiljan
  5. Westinghouse, George
  6. Long Island