ویلهلم وونت

از ویکیجو | دانشنامه آزاد پارسی
(تغییرمسیر از وونت، ویلهلم)
ویلهلم وونت Wilhelm Wundt
زادروز بادن 1832م
درگذشت 1920م
ملیت آلمانی
نام‌های دیگر ویلهلم ماکسیمیلیان وونت
تحصیلات و محل تحصیل تحصیل در رشتۀ پزشکی در دانشگاه توبینگن،دانشگاه هایدلبرگ،دانشگاه لایپزیگ
شغل و تخصص اصلی پزشک، فیزیولوژیست
شغل و تخصص های دیگر فیلسوف و روان‌شناس
فعالیت‌های مهم دایر کردن اولین آزمایشگاه رسمی تحقیقات روان‌شناسیِ دانشگاه لایپزیگ- راه اندازی نخستین مجلۀ علمی با عنوان مطالعات روان‌شناختی
آثار مقدمه‌ای بر روان‌شناسی،اصول روان‌شناسی فیزیولوژیک
گروه مقاله روانشناسی و روانپزشکی
پست تخصصی ريیس دانشگاه لايپزيگ
خویشاوندان سرشناس پدرش، ماکسیمیلیان وونت(کشیش) - پدر بزرگش، فریدریش پیتر وونت (استاد جغرافی و کشیش)

ویلهلم وونت در سال 1902
ویلهلم وونت (نشسته) با همکارانش در نخستین آزمایشگاه روان‌شناختی‌اش
مقبره ویلهلم وونت

ویلهلم وونت (1832-1920) (Wilhelm Wundt)

(با نام کامل: ویلهلم ماکسیمیلیان وونت[۱]) پزشک، فیزیولوژیست، فیلسوف و روان‌شناس آلمانی. در نزدیکی بادن[۲] (اکنون بخشی از مانهایم[۳]) زاده شد. امروزه به عنوان یکی از بنیان‌گذاران روان‌شناسی مدرن شناخته می‌شود. وونت که روان‌شناسی را در زمرۀ یک علمِ جدا از فلسفه و زیست‌شناسی عنوان کرده بود، نخستین فردی بود که خود را روان‌شناس نامید. بسیاری به او لقب "پدر روان‌شناسی تجربی[۴]" داده‌اند، چرا که اولین کسی بود که روان‌شناسی تجربی را وضع کرد.

وونت کودک تنها و خیال‌پردازی بود و تمایل چندانی به بازی و تفریح با هم‌سن و سال‌هایش نداشت. شاید به همین علت بود که انرژی درونی خود را صرف نوشتن می‌کرد و در تخیلاتش، خود را نویسنده‌ای مشهور می‌دید (که سرانجام هم به واقعیت پیوست چرا که پس از مرگش حدود 54000 صفحه نوشته از خود به جا گذاشت.) او چهارمین فرزند خانواده و پدرش کشیش پروتستانی بود که هر چند مردی اجتماعی جلوه می‌کرد، اما خاطرات اولیۀ ویلهلم از او چندان خوب و خوشایند نبود. پدر بزرگش، فریدریش پیتر وونت، استاد جغرافی و کشیش در ویبلینگن[۵] بود. وقتی او حدود شش سال داشت، خانواده‌اش به هیدلشیم[۶] نقل مکان کردند و سپس به شهر کوچک و قرون وسطایی بادن ـ وورتمبرگ[۷] رفتند. به‌رغم این که از مدرسه بیزار بود و نمرات ضعیفی هم می‌گرفت (و در 13 سالگی در ژیمنازیوم[۸] هم مردود شده بود)، در ۱۹‌سالگی تصميم گرفت برای تحصیل در رشتۀ پزشکی به دانشگاه توبینگن[۹] برود و پزشك شود تا بتواند ضمن دنبال كردن هدف خود كه فعاليت علمي بود، مخارج زندگي‌اش را نيز تأمين كند. اما پس از یک سال آن‌جا را ترک کرد و وارد دانشگاه هایدلبرگ[۱۰] شد و سه سال و نیم نیز آن‌جا به تحصیل پزشکی پرداخت. اما پس از گذشت چند سال، او شک نداشت که برای این حرفه ساخته نشده است؛ این بود که رشتۀ اصلی‌اش را به فیزیولوژی تغییر داد و در 1856 به موسسۀ فیزیولوژی دانشگاه برلین رفت و شاگرد یوهانس مولر[۱۱] شد، که در آن دوران بزرگ‌ترین فیزیولوژیست دنیا به شمار می‌رفت.

در 1885 براي دريافت درجه دكتري به هايدلبرگ بازگشت و مدرک پزشکی‌اش را در 1856 از دانشگاه هایدلبرگ اخذ کرد، اما مطالعه و پژوهش در فیزیولوژی سبب شد که به حوزۀ روان‌شناسی کشیده شود. در دهۀ 1870 ویلهلم وونت دانش بشر را به عرصۀ روان‌شناسی تجربی وارد کرد. در سال 1879، و کمی بعد از ورود به دانشگاه لایپزیگ[۱۲]، اولین آزمایشگاه رسمی تحقیقات روان‌شناسیِ آن دانشگاه را دایر کرد که افتتاحش به عنوان شروع روان‌شناسی مدرن مدنظر قرار گرفته و تمرکز اصلی‌اش نیز مطالعات روان‌شناسی بود. وونت در این آزمایشگاه شروع به بررسی و شناسایی اختلالات مغزی و رفتارهای نابهنجار کرد و به این ترتیب موفق شد روان‌شناسی را به عنوان رشته‌ای مجزا و مستقل از دیگر رشته‌ها ثبت کند. پس از آن بود که تمام آزمایشگاه‌های روانشناسی با توجه به مدل او، مدل‌سازی شدند. وونت در آزمایشگاهش، روان‌شناسی را به وسیلۀ تجزیه‌و‌تحلیل فعالیت‌های ذهنی به روشی ساختاری‌تر و با تأکید بر اندازه‌گیری و کنترل عینی، از فلسفه مجزا کرد. هدف او این بود که افکار و احساسات را ثبت و سپس آن‌ها را به عناصر سازنده‌اش تجزیه‌و‌تحلیل کند؛ درست مشابه کاری که یک متخصص شیمی برای پی بردن به عناصر و ساختار اصلی ترکیبات شیمی، آن‌ها را آنالیز می‌کند. در ۱۸۸۹، وونت به عنوان ريیس دانشگاه لايپزيگ انتخاب شد. اما اين امر اصلاً باعث کم شدن فعالیت‌هایش نشد و آثار بسیاری را نوشت و منتشر کرد. او همچنین نخستین مجلۀ علمی با عنوان مطالعات روان‌شناختی[۱۳] را برای تحقیقات روان‌شناختی در 1881 راه‌اندازی کرد. طبق نظرسنجی منتشر شده در مجلۀ علمی "American Psychologist" در 1991، مشخص شد که وونت رتبۀ اول را از لحاظ شهرت دارد و رتبه‌های دوم و سوم نیز به ویلیام جیمز[۱۴] و زیگموند فروید[۱۵] اختصاص داشت.

از  مهم‌ترین آثار اوست: مقدمه‌ای بر روان‌شناسی[۱۶]، اصول روان‌شناسی فیزیولوژیک[۱۷]، عناصر روان‌شناسی عامیانه[۱۸]،عناوین روان‌شناسی[۱۹]، نظام‌های اخلاقی[۲۰]، سخنرانی‌هایی در باب روان‌شناسی انسان و حیوان[۲۱]، واقعیت‌های زندگی اخلاقی[۲۲].

 

منابع

https://www.simplypsychology.org/wundt.html

https://www.britannica.com/biography/Wilhelm-Wundt

https://plato.stanford.edu/entries/wilhelm-wundt/

https://en.wikipedia.org/wiki/Wilhelm_Wundt

 


 

 

  1. Wilhelm Maximilian Wundt
  2. Baden
  3. Mannheim
  4. father of experimental psychology
  5. Wieblingen
  6. Heidelsheim
  7. Baden-Württemberg
  8. Gymnasium
  9. University of Tübingen
  10. University of Heidelberg
  11. Johannes Müller
  12. University of Leipzig
  13. (Philosophische Studien (Philosophical Studies
  14. William James
  15. Sigmund Freud
  16. An Introduction to Psychology
  17. Principles of Physiological Psychology
  18. Elements of Folk Psychology
  19. Outlines of Psychology
  20. Ethical Systems
  21. Lectures on Human and Animal Psychology
  22. The Facts of Moral Life