فیجی

از ویکیجو | دانشنامه آزاد پارسی
(تغییرمسیر از Fiji Islands)
فیجی
نام فارسی فیجی
نام لاتین Fiji Islands
نظام سیاسی جمهوری
درآمد سرانه (دلار) ۴۳۴۷ دلار (۲۰۱۰)
جمعیت ۸۶۱ هزار نفر (۲۰۱۰)
موقعیت آب های جنوب غربی اقیانوس آرام، در شمال اوکلند (نیوزیلند)
پایتخت سووا
تراکم نسبی (نفر در کیلومتر مربع)  ۴۷
رشد سالانه (درصد) ۱
شهرهای اصلی  لائوتوکا، نائوسوری
زبان انگلیسی
گروه‌های قومی فیجیایی (۵۱%) و هندی (۴۴%)
دین مسیحیت (۵۲%)، هندو (۳۸%)، اسلام (۸%) و سایر (۲%)
مساحت (کیلومتر مربع) ۱۸,۲۷۰
واحد پول دلار فیجی

فیجی (Fiji Islands)

مرووا، فيجي
مرووا، فيجي

موقعیت. کشورجزیرۀ فیجی مجمع‌الجزایری است در آب‌های جنوب غربی اقیانوس آرام، حدود ۲,۱۰۰کیلومتری شمال اوکلند[۱] (نیوزیلند). مساحت این کشور ۱۸,۲۷۰ کیلومتر مربع و پایتخت آن شهر سووا[۲] است.

سیمای طبیعی. جمهوری جزایر فیجی در شرق کشورـ جزیرۀ وانوآتو[۳] و جنوب غربی جزیرۀ ساموآ[۴] واقع شده است و پهنه‌ای را بین ۱۷۸ درجه طول غربی تا ۱۷۷ درجه طول شرقی و ۱۶ درجه تا ۱۹ درجه و ۲۰ ثانیه عرض جنوبی را دربر‌گرفته است. بزرگ‌ترین این جزایر دو جزیرۀ ویتی لوو[۵] و وانوا لوو[۶] هستند که حدود ۰.۹ از مساحت فیجی را شامل می‌شوند. جزیرۀ ویتی ‌لوو که با مساحت ۱۰,۳۹۰ کیلومتر مربع، بزرگ‌ترین جزیرۀ این مجموعه است، عمدتاً کوهستانی است و بلندترین نقطۀ آن با نام کوه تومانیوی[۷]، ۱,۳۲۳ متر ارتفاع دارد. دارای چند رودخانۀ مهم است که رودخانۀ رِوا[۸] بزرگ‌ترین آن‌هاست. این رودخانه ۱۴۵ کیلومتر درازا دارد و ۶۵ کیلومتر از آن قابل‌کشتی‌رانی است و شهر سووا، پایتخت کشور، در این جزیره قرار دارد. جزیرۀ وانوا لوو در ۶۱کیلومتری شمال شرقی جزیرۀ ویتی‌لوو واقع است و ۵,۵۳۸ کیلومتر مربع مساحت دارد. سراسر این جزیره از کوه و تپه‌ماهور پوشیده شده و کوه ناسورو لوو[۹] با ارتفاع ۱,۰۳۲ متر بلندترین نقطۀ آن است. کرانه‌های این جزیره نامنظم است و بریدگی‌های بسیاری مانند خلیج ناتِوا[۱۰] با درازای ۶۴ کیلومتر در ساحل شرقی آن واقع است. رود اِندرِکِتی[۱۱] مهم‌ترین رودخانۀ آن است و آبادی‌های بسیاری در سواحل آن تأسیس شده و آبسنگ[۱۲]ها و جزیرک[۱۳]های فراوانی در دوراب‌[۱۴]های ساحل شمالی آن وجود دارد. کشور فیجی جمعاً متشکل از ۳۲۲ جزیره و جزیرک است که عموماً منشأ آتشفشانی دارند و حدود یک‌سوم از آن‌ها مسکونی است. جزیرۀ روتوما[۱۵]، با ۴۷ کیلومتر مربع مساحت، در ۱۸۸۱ به جزایر مزبور ضمیمه شده است. بیش از دوسوم اراضی جزایر فیجی از جنگل پوشیده شده و بخش کوچکی از آن را علفزار و مرتع تشکیل داده است. دیگر جزایر مهم این سرزمین عبارت‌اند از تاوئونی[۱۶]، کاداوو[۱۷]، کورو[۱۸]، گائو[۱۹]، و اووالائو[۲۰] و لائوتوکا[۲۱]، نادی[۲۲]، لاباسا[۲۳]، و نائوسوری[۲۴] عمده‌ترین شهرهای آن به‌شمار می‌آیند. اقلیم فیجی گرم و مرطوب است و وزش نسیم‌های اقیانوسی، به‌ویژه در شب‌های اردیبهشت تا آبان، بر لطافت و خنکی هوا می‌افزاید. میانگین بارندگی سالانۀ این کشور ۲,۹۷۴ میلی‌متر است.

اقتصاد. صنعت گردشگری، صنایع سبک و کشاورزی، به‌ترتیب، اساس اقتصاد کشور فیجی را تشکیل می‌دهند. خشکسالی‌های دهۀ آخر قرن ۲۰ آسیب بسیاری به کشت و صنعت نیشکر وارد کرده و به‌همین سبب درآمد فیجی، که عمدتاً بر کشاورزی استوار است، بسیار کاهش یافته است؛ با این وصف، کشاورزی هنوز نقش مهمی در اقتصاد این کشور دارد و نیشکر، نارگیل، برنج، سبزیجات، و میوه از اقلام صادراتی آن است. فرآورده‌های دامی، مرغ، و لبنیات نیز از لحاظ اهمیت اقتصادی در جایگاه بعدی قرار دارند. چوب و الوار از دیگر اقلام صادراتی این کشور است و پوشاک، شکر، روغن نارگیل، آرد گندم، کره، سیگار، خوراک دام و طیور، سیمان، صابون، پودرهای شوینده، و آبجو عمده‌ترین اقلام صنعتی آن به‌شمار می‌آیند. عایدات صنعت گردشگری این کشور بالغ بر ۵۵۰میلیون دلار است و همه‌ساله بر شمار گردشگران و بازدیدکنندگان از فیجی افزوده می‌شود.

حکومت و سیاست. نیروی اجرایی کشور فیجی در دست رئیس‌جمهور است که هر پنج سال یک‌بار شورای عالی سران او را انتخاب می‌کند. نخست‌وزیر را رئیس‌جمهور برمی‌گزیند و مسئولیت اجرایی امور کشور را به او محول می‌کند. مجلس سنای فیجی متشکل از ۳۲ عضو است و ۲۴ نفر از سناتورها را رئیس‌جمهور منصوب می‌دارد و بقیه را مردم انتخاب می‌کنند. مجلس نمایندگان فیجی ۷۱ کرسی دارد که مردم آنان را، برای مدت پنج سال، برمی‌گزینند.

مردم و تاریخ. جمعیت فیجی حدود ۸۶۱هزار نفر است (۲۰۱۰) و تراکم نسبی آن به ۴۷ نفر در کیلومتر مربع می‌رسد. رشد سالانۀ جمعیت فیجی یک درصد است و فیجیایی‌ها با ۴۹ درصد و هندی‌های آسیایی‌تبار با ۴۶ درصد اکثریت قومی این کشور را تشکیل می‌دهند. بیشتر جمعیت فیجی، مسیحی و۴۶.۵ درصدشان شهرنشین‌اند. زبان رسمی این کشور انگلیسی و میانگین امید به زندگی در این کشور ۶۹ سال است و ۹۳ درصد از جمعیت آن باسوادند. مهاجران ملانزیایی در قرن ۶پ‌م، در جزایر فیجی ساکن شدند. کاپیتان بِلی[۲۵] انگلیسی در ۱۷۸۹ بعد از شورش کشتی بونتی به جزایر فیجی وارد شد و مرغوبیت چوب‌های صندل و ادویۀ فیجی نیز، پای سوداگران و ماجراجویان انگلیسی را به این سرزمین باز کرد. آنان به‌مرور در جزایر مزبور ساکن شدند و به فروش چوب‌های صندل و ادویه در بازارهای چین پرداختند. در ۱۸۳۰ مبلغان مسیحی از جزیرۀ تونگا[۲۶] به فیجی آمدند و با حمایت سلطان فیجی به تبلیغ آیین مسیح پرداختند. انگلیسی‌ها، که کشتزارهای وسیعی در جزایر مزبور احداث کرده بودند، رفته‌رفته بر سراسر جزایر فیجی مسلط شدند و در ۱۸۷۴ رسماً این سرزمین را تصرف کردند و برای کار در کشتزارها، کارگران هندی را به کار گرفتند. جنبش‌های استقلال‌طلبانۀ مردم فیجی در ۱۹۵۶ به‌نتیجه رسید و کشور مزبور به خودگردانی داخلی نایل آمد. این کشور در دهم اکتبر ۱۹۷۰ به استقلال کامل رسید و به عضویت جامعۀ ملل مشترک‌المنافع و نیز سازمان ملل متحد درآمد. فیجی تا ۱۹۸۷ به‌صورت فرمانداری کل اداره می‌شد و قانون اساسی ۱۹۹۸ نظام جمهوری را بر آن حاکم ساخت.

 


  1. Auckland
  2. Suva island
  3. state Vanuatu
  4. Samoa
  5. Viti Levu
  6. Vanua Levu
  7. Tomanivi
  8. Rewa
  9. Nasoro Levu
  10. Natewa
  11. Ndreketi
  12. reef
  13. islet
  14. off shore
  15. Rotuma
  16. Taveuni
  17. Kadavu
  18. Koro
  19. Gau
  20. Ovalau
  21. Lautoka
  22. Nadi
  23. Labasa
  24. Nausori
  25. Bligh
  26. Tonga