موریتانی

از ویکیجو | دانشنامه آزاد پارسی
(تغییرمسیر از Mauritania)
موریتانی
نام فارسی موریتانی
نام لاتین Mauritania
نظام سیاسی جمهوری اسلامی چندحزبی با دو مجلس قانون‌گذاری
جمعیت ۳,۴۶۰,۰۰۰ نفر
موقعیت افریقای غربی
پایتخت نوآکشوت
تراکم نسبی (نفر در کیلومتر مربع) ۳.۳ 
رشد سالانه (درصد) ۳
شهرهای اصلی نوآکشوت، کیفا، اَلِج، قائِدی، نِعما و روسو
زبان عربی و فرانسه
گروه‌های قومی مورها
دین  اسلام
مساحت (کیلومتر مربع) ۱,۰۳۰,۷۰۰

موریتانی (Mauritania)

نوآکشوت، موريتاني
نوآکشوت، موريتاني

موقعیت. جمهوری اسلامی موریتانی در افریقای غربی، میان کشورهای صحرای غربی و الجزایر در شمال، مالی در شرق و جنوب، سنگال در جنوب غربی، و اقیانوس اطلس در غرب واقع است. این کشور ۱,۰۳۰,۷۰۰ ‌کیلومتر مربع مساحت دارد و پایتخت آن شهر نوآکشوت[۱] است.

سیمای طبیعی. بخش غربی صحرای بزرگ افریقا نیمی از اراضی درون‌بومی این کشور را فراگرفته و اقلیم گرم و خشک و کم‌بارانی دارد که رو‌به غرب از شدت آن کاسته می‌شود. شن‌ روان و تپه‌ماهورهایی، که بلندترین نقطۀ کشور با نام کوه ایجیل[۲] با ارتفاع ۹۱۵ متر را در خود جا داده همراه با واحه‌های کوچک و پراکنده‌ای که در گوشه و کنار آن دیده می‌شود، از ویژگی‌های آن است. جلگۀ ساحلی موریتانی را علفزارهایی تشکیل داده است که از نعمت بارندگی نسبتاً کافی برخوردارند، و آبرفت‌های رود مرزی سنگال نواحی جنوب غربی را به مرغوب‌ترین و پرجمعیت‌ترین اراضی کشور مبدل کرده‌ است. موریتانی ازجمله کشورهای کم‌آب جهان است و فصل بارندگی آن‌که مخصوص نواحی ساحلی است از تیرماه تا شهریور به درازا می‌کشد. میانگین دمای سالانه در نواحی ساحلی، به‌ویژه شهر نواکشوت، در دی‌ماه ۲۱.۷ درصد سانتی‌گراد، در تیرماه ۲۷.۸درجۀ سانتی‌گراد و میانگین بارندگی سالانۀ آن ۱۵۸ میلی‌متر است. این کشور از نظر اداری به ۱۳ بخش یا ناحیه تقسیم می‌شود و شهرهای مهم آن عبارت‌اند از نوآکشوت، کیفا[۳]، اَلِج[۴]، قائِدی[۵]، نِعما[۶]، و روسو[۷].

اقتصاد. کشاورزی و دامداری مهم‌ترین فعالیت‌های اقتصادی موریتانی به‌شمار می‌روند. دام‌هایی چون گاو و گوسفند و بز در جنوب آن پرورش داده می‌شود و ارزن، ذرت خوشه‌ای، سیب‌زمینی هندی، پنبه، خرما، و صمغ عربی در نواحی قابل آبیاری بخش مرکزی کشت می‌شوند. خشک‌سالی‌های اخیر به این محصولات لطمه زده و تولید آن‌ها در حدود ۳/۲‌ کاهش یافته است. صنعت ماهی‌گیری، به‌یاری کمک‌های خارجی، به‌مرور رونق گرفته و امروز یکی از اقلام مهم صادراتی موریتانی را تشکیل داده و فرآوری ماهی و پوست، کاوش و استخراج معدن‌های طلا، آهن، مس، فسفات، گچ، مهم‌ترین فعالیت‌های صنعتی این کشور به‌شمار می‌آیند.

حکومت و سیاست. نظام حکومتی کشور موریتانی جمهوری اسلامی چندحزبی با دو مجلس قانون‌گذاری است. رئیس‌جمهور کشور برای یک دورۀ شش‌سالۀ تمدیدپذیر انتخاب می‌شود و مجلس سنای آن ۵۶ عضو و مجلس ملی این کشور ۸۱ نماینده دارد که برای یک دورۀ پنج‌ساله انتخاب می‌شوند. رهبر حزب اکثریت با عنوان نخست‌وزیر سرپرستی هیئت دولت را برعهده دارد.

مردم و تاریخ. جمعیت موریتانی ۳,۴۶۰,۰۰۰ نفر است (۲۰۱۰) و تراکم نسبی آن به ۳.۳ نفر در کیلومتر مربع می‌رسد. رشد سالانۀ جمعیت آن ۳ درصد است و مورها ۸۱.۵ درصد از آن را تشکیل می‌دهند. ۹۹.۵ درصد از مردم کشور مذکور مسلمانند و در حدود ۵۷.۷ درصد از آنان شهرنشین‌اند و زبان رسمی آنان عربی و فرانسه است. امید به زندگی در حدود ۵۱ سال است و تقریباً ۴۹ درصد از بزرگسالان موریتانی باسوادند. موریتانی در قرون وسطا بخشی از امپراتوری مرابطون[۸] را که از اقوام مور یا مراکشی بودند تشکیل می‌داد و به‌همین سبب به موریتانی موسوم شد. در قرن ۱۹ تحت استیلای فرانسه درآمد و با سنگامبیا[۹] (سنگال و گامبیا) و نیجر مستعمرۀ سودان فرانسه را به‌وجود آورد. موریتانی بعد از جنگ جهانی دوم به یکی از استان‌ها (دپارتمان‌ها)ی فرادریایی[۱۰] (ماوراء بحار) فرانسه مبدل شد و در دهۀ ۱۹۵۰ به خودگردانی داخلی دست یافت و در ۲۸ نوامبر ۱۹۶۰ به استقلال کامل رسید.

 


  1. Nouakchott
  2. Ijill
  3. Kiffa
  4. Aleg
  5. Kaedi
  6. Néma
  7. Rosso
  8. Almoravid
  9. Senegambia
  10. over seas