رات، فیلیپ (۱۹۳۳)

از ویکیجو | دانشنامه آزاد پارسی
(تغییرمسیر از Philip Roth)
فیلیپ رات
Philip Roth
زادروز 1933
درگذشت 2018
ملیت آمریکایی
تحصیلات و محل تحصیل ادبیات انگلیسی در دانشگاه شیکاگو
شغل و تخصص اصلی نویسنده
شغل و تخصص های دیگر استاد دانشگاه
آثار خداحافظ کلمب، یکی مثل همه، تئاتر سبت
گروه مقاله ادبیات غرب
جوایز و افتخارات برنده‌ی جایزه‌ی کتاب ملی، پولیتزر، قلم فاکنر و...

رات، فیلیپ (۲۰۱۸-۱۹۳۳)(Roth, Philip)

رمان‌نویس امریکایی. از مهم‌ترین نویسندگان معاصر آمریکا بود و جوایز متعددی در طول حیات خود دریافت کرد.

فیلیپ رات

در نیوآرک نیوجرسی[۱] در خانواده‌ای یهودی به دنیا آمد. ابتدا در دانشگاه راتجرز[۲] تحصیل کرد و بعد از آن کارشناسی ارشد خود را در رشته‌ی ادبیات انگلیسی از دانشگاه شیکاگو[۳] گرفت. پس از این به ارتش پیوست اما به دلیل مصدومیت در دوران آموزشی از خدمت کناره گرفت. بعد از این تحصیل در مقطع دکتری را آغاز کرد ولی پس از یک ترم آن را نیمه‌کاره رها کرد. راث در دانشگاه‌های آیووا[۴] و پرینستون[۵] به تدریس نویسندگی خلاق پرداخت. رمان‌های شوخ‌طبعانه و بسیار هجوآمیزش، دغدغه‌های اخلاقی و جنسی جامعۀ یهودیان امریکا در قرن ۲۰ را به تصویر می‌کشند؛ از آن جمله‌اند: خداحافظ کلمب[۶](۱۹۵۹) و دادخواهی پورت‌نوی[۷] (۱۹۶۹). خداحافظ کلمب اولین کتاب چاپ‌شده‌ی وی، شامل یک داستان بلند و چند داستان کوتاه است. در داستان بلندی که عنوان مجموعه نیز از آن گرفته شده، راوی که دانشجویی جوان است با دختری کوچک‌تر از خود آشنا می‌شود و به خانواده‌ی وی راه پیدا می‌کند. خانواده‌ای که بعد از فاش شدن نوع رابطه‌ی وی با دخترشان شدیداً آزرده می‌شوند و پایان رابطه‌ی این دو را رقم می‌زنند. این کتاب برنده‌ی جایزه‌ی کتاب ملی شد و نام رات را بر سر زبان‌ها انداخت. با این حال، این رمان چهارم وی یعنی دادخواهی پورت‌نوی بود که موجب شهرت نویسنده شد و جنجال‌های فراوانی نیز به پا کرد. این رمان تک‌گویی پسر جوانی است با روان‌درمانگر خود. راوی با توصیفاتی پر از جزئیات وسواس‌های ذهنی خود را بازگو می‌کند و به رفتارهای نامتعارف جنسی‌اش اعتراف می‌کند. بیان بی‌پروای مسائل جنسی در این رمان باعث شد تا محافظه‌کاران علیه رات موضع بگیرند و البته موجب شهرت بیشتر نویسنده بشوند. دیگر اثر مطرح رات، تئاتر سبت[۸]، یک بار دیگر جایزه‌ی کتاب ملی را برای وی به ارمغان آورد. در ۱۹۹۸ نشان ملی هنرها[۹] را دریافت کرد. مجموعه رمان‌های کمابیش حسب‌حال‌گونۀ رات، که دربارۀ نویسنده‌ای به‌نام نِیتِن زوکرمن[۱۰] است، عبارت‌اند از نویسندۀ پشت پرده[۱۱] (۱۹۷۹)، زوکرمنِ رها[۱۲] (۱۹۸۱)، درس تشریح[۱۳] (۱۹۸۴) و پادزندگی[۱۴] (۱۹۸۷). رمان عملیات شایلاک: اعتراف[۱۵] (۱۹۹۳) داستانی است دربارۀ همزاد خیالی او و اثر خاطره‌گونۀ ارث پدری[۱۶] (۱۹۹۱) راجع‌به مرگ پدرش است. رمان شبانی امریکایی[۱۷] را در ۱۹۹۷ منتشر کرد که جایزه‌ی معتبر پولیتزر[۱۸] را نصیب وی کرد. و ننگ بشری[۱۹] را در سال ۲۰۰۰ منتشر کرد که به سیاست آمریکا در دهه‌ی نود میلادی می‌پردازد.

همسر اول فیلیپ رات در جوانی در یک سانحه‌ی رانندگی درگذشت. اگرچه این دو چند سال پیش از این اتفاق از یکدیگر جدا شده بودند، مرگ وی تاثیری عمیق بر رات گذاشت. او در سال ۱۹۹۰ با کلر بلوم[۲۰] بازیگر انگلیسی ازدواج کرد که این رابطه در سال ۱۹۹۴ به جدایی انجامید. بعدها کلر بلوم در کتاب ترک خانه یک عروسک[۲۱] به شرح رابطه‌ی خود با این نویسنده پرداخت. در این کتاب، بلوم فیلیپ رات را مردی کنترل‌گر و زن‌ستیز توصیف کرده که دختر هجده ساله خود را به طرز وحشتناکی از خانه بیرون انداخته‌ است. برخی منتقدان معتقدند شباهت‌های زیادی بین کلر بلوم و شخصیت اول رمان رات به نام با یک کمونیست ازدواج کردم[۲۲] وجود دارد. در این رمان، شخصیت اصلی زندگی شوهرش را با نوشتن کتاب خاطرات خود از بین می‌برد.

رمان کوتاهی از او با نام یکی مثل همه[۲۳] در سال 2006 منتشر شد که شرح حال مردی پا به سن گذاشته بود و جایزه‌ی قلم فاکنر[۲۴] را برای سومین بار نصیب این نویسنده کرد. به این ترتیب رات به تنها نویسنده‌ای تبدیل شد که سه بار این جایزه‌ی معتبر را دریافت کرده است. راوی این رمان با نگاهی اگزیستانسیال فراز و فرودهای زندگی خود را واکاوی می‌کند، به روابطش با همسران، برادر و دخترش می‌اندیشد و البته و بیش از هر چیز به بیماری‌های مختلفی می‌پردازد که در هر دوره همراه او بوده‌اند. نشر چشمه این اثر را با ترجمه‌ی پیمان خاکسار در ایران منتشر کرده است. آثار دیگری نیز از وی به فارسی منتشر شده است:

  • رئیس‌جمهور ما، ترجمه افشین رضاپور، انتشارات آنا
  • زنگار بشر، ترجمه فریدون مجلسی، انتشارات البرز
  • خشم، ترجمه فریدون مجلسی، انتشارات نیلوفر
  • ننگ بشری، ترجمه زهرا طراوتی، انتشار نیماژ
  • زوکرمن رهیده از بند، ترجمه سهیل سمی، انتشارات نیماژ
  • حقارت، ترجمه سهیل سمی، انتشارات نیماژ
  • نویسندهٔ پشت پرده، ترجمه سهیل سمی، انتشارات نیماژ
  • ارباب انتقام، ترجمه پدرام لعل بخش، انتشارات افراز
  • شوهر کمونیست من، ترجمه فریدون مجلسی، انتشارات نیلوفر

 


  1. Newark, New Jersey
  2. Rutgers University
  3. University of Chicago
  4. University of Iowa
  5. Princeton University
  6. Goodbye Columbus
  7. Portnoy’s Complaint
  8. Sabbath's Theater
  9. National Medal of Arts
  10. Nathan Zuckerman
  11. The Ghost Writer
  12. Zuckerman Unbound
  13. The Anatomy Lesson
  14. The Counterlife
  15. Operation Shylock: A Confession
  16. Patrimony
  17. American Pastoral
  18. Pulitzer Prize for Fiction
  19. The Human Stain
  20. Claire Bloom
  21. Leaving a Doll's House
  22. I Married a Communist
  23. Everyman
  24. PEN/Faulkner Award