چندلر، ریموند (۱۸۸۸ـ ۱۹۵۹)

از ویکیجو | دانشنامه آزاد پارسی
(تغییرمسیر از Raymond Chandler)
ریموند چندلر
Raymond Chandler
زادروز شیکاگو ۱۸۸۸م
درگذشت ۱۹۵۹م
ملیت امریکایی
شغل و تخصص اصلی رمان نویس
آثار خواب ابدی (۱۹۳۹م، به فیلم درآمده در ۱۹۴۶م)، بدرود عشق من (۱۹۴۰م، به فیلم درآمده در ۱۹۴۴م)، بانوی دریاچه (۱۹۴۳م؛ به‌فیلم‌ درآمده در ۱۹۴۷م) و وداع طولانی (۱۹۵۴م؛ به‌فیلم‌ درآمده در ۱۹۷۵م)
ریموند چندلر

چَندلر، ریموند (۱۸۸۸ـ ۱۹۵۹م)(Chandler, Raymond)

رمان‌نویس امریکایی. نقشی تاثیرگذار در تبدیل قالب پلیسی معمایی به‌ یک گونه‌ی ادبی موفق داشت.

در شیکاگو به دنیا آمد. پدر الکلی‌اش خیلی زود خانواده را ترک کرد و ریموند کودکی خود را به همراه مادرش و با حمایت عمویش سپری کرد. پس از اتمام تحصیلات مقدماتی به دانشگاه نرفت و در عوض سال‌هایی را در پاریس و مونیخ گذراند و زبان آلمانی و فرانسه را آموخت. با زنی هجده سال بزرگ‌تر از خودش ازدواج کرد و در مقاطع مختلف به دلیل افسردگی و ازدیاد مصرف الکل در شرایط سختی قرار گرفت. پس از تجربه‌ی روزنامه‌نگاری و چند شغل اداری مختلف، در دوران رکود بزرگ به نوشتن روی آورد. خلاقیت او در زمینه‌ی داستان‌های پلیسی، به یکی از عوامل اعتلای این ژانر تبدیل گردید. چندلر خالق شخصیت فیلیپ مارلو[۱] بود که نمونۀ اصیل یک کارآگاه خصوصی تکرو، خشن، اما جوانمرد و راوی داستان‌هایی است چون خواب ابدی[۲] (۱۹۳۹؛ به‌فیلم‌ درآمده در ۱۹۴۶م)، بدرود عشق من[۳] (۱۹۴۰م؛ به‌فیلم‌ درآمده در ۱۹۴۴م)، بانوی دریاچه[۴] (۱۹۴۳م؛ به‌فیلم‌ درآمده در ۱۹۴۷م) و وداع طولانی[۵] (۱۹۵۴م؛ به‌فیلم‌ درآمده در ۱۹۷۵م). فیلم‌نامه‌های متعددی نیز نوشت که معروف‌ترین آن‌ها عبارت‌اند از غرامت مضاعف[۶] (۱۹۴۴م)، کوکب کبود[۷] (۱۹۴۶م) و بیگانگان در قطار[۸] (۱۹۵۱م).

پس از فوت همسرش شدیداً افسرده بود و مصرف الکل بر کیفیت نوشته‌هایش تاثیر گذاشته بود. چندلر خودکشی ناموفقی نیز داشت که البته برخی آن را به طلب کمک تعبیر کرده‌اند چون از قبل پلیس را مطلع کرده بود که قصد خودکشی دارد. به هر روی، او در 1959م در بیمارستان درگذشت. در سال 2011م خاکستر همسرش پس از گذشت پنجاه و هفت سال، در کنار او به خاک سپرده شد.

 


  1. Philip Marlowe
  2. The Big Sleep
  3. Farewell My Lovely
  4. The Lady in the Lake
  5. The Long Goodbye
  6. Double Indemnity
  7. Blue Dahlia
  8. Strangers on a Train