روآندا

از ویکیجو | دانشنامه آزاد پارسی
(تغییرمسیر از Rwanda)
روآندا
نام فارسی روآندا
نام لاتین Rwanda
نظام سیاسی دولت انتقالی چندحزبی با یک مجلس انتقالی
جمعیت ۱۰,۴۱۲,۸۲۰ نفر
موقعیت مرکز قارۀ افریقا
پایتخت کیگالی
تراکم نسبی (نفر در کیلومتر مربع) ۳۹۵.۳
شهرهای اصلی کیگالی، روهنگری، بوتاره، گیسِنی
زبان  فرانسوی و انگلیسی
گروه‌های قومی هوتو
دین مسیحیت
مساحت (کیلومتر مربع) ۲۶,۳۳۸

روآندا (Rwanda)

فرودگاه بين‌المللي کيگالي، روآندا

موقعیت. کشور روآندا در قلب قارۀ افریقا، میان کشورهای اوگاندا در شمال، تانزانیا در شرق، بروندی در جنوب، و کنگو در غرب واقع است. ۲۶,۳۳۸ کیلومتر مربع مساحت دارد و پایتخت آن شهر کیگالی[۱] است.

سیمای طبیعی. روآندا کشوری کوهستانی است و بیشتر اراضی آن در ارتفاعی بالاتر از ۱,۵۰۰ متر قرار دارند و مرتفع‌ترین نقطۀ آن کوه کاریسیمبی[۲] است که ۴,۵۰۷ متر ارتفاع دارد. نواحی غربی روآندا با شیب تند به درّۀ کافت بزرگ[۳] منتهی می‌شود که دریاچۀ مرزی کیوو[۴] در آن واقع است. ارتفاعات مرکزی، رودخانه‌های این کشور را به دو حوضۀ نیل و کنگو تقسیم می‌کند و دو آتشفشان فعال در مرز غربی آن قرار دارند. رودخانه‌های نیابارونگو[۵]، آکانیارو[۶]، کاگِرا[۷] و چند رود دیگر و نیز دریاچه‌های زیبای متعددی که در گوشه و کنار این سرزمین پراکنده‌اند، این کشور را به یکی از پرآب‌ترین نواحی مبدل کرده‌اند. بیشتر اراضی و به‌ویژه ارتفاعات این سرزمین از جنگل پوشیده شده و حیات وحش آن از دست‌نخورده‌ترین و غنی‌ترین حیات‌های وحش جهان، به‌ویژه از نظر دارابودن گوریل‌های کوهستانی، است. اقلیم روآندا گرم و مرطوب و پرباران است و ساکنان آن بیشتر در ارتفاعات، که هوای بهتری دارد زندگی می‌کنند و دره‌ها و نواحی کم‌ارتفاع آن غالباً به دامداری و پرورش چهارپایان اختصاص یافته است و کیگالی، روهنگری[۸]، بوتاره[۹]، و گیسِنی[۱۰] که بندری در کنار دریاچۀ کیوو است؛ از مهم‌ترین شهرها و آبادی‌های آن به‌شمار می‌روند.

اقتصاد. اقتصاد روآندا عمدتاً به کشاورزی نسبتاً حقیرانه‌ای که حدود ۹۲ درصد از نیروی کار این کشور را به‌خود مشغول داشته است، متکی است و قهوه، چای، نیشکر، کاساوا، ذرت، و سبز‌یجات از مهم‌ترین اقلام صادراتی آن هستند. بومیان توتسی[۱۱] به گله‌داری اشتغال دارند و هوتو[۱۲]ها گوسفند و بز پرورش می‌دهند. صنعت کشور روآندا به تولید مواد غذایی و مصالح ساختمانی و تهیۀ نوشابه‌های الکلی منحصر است و آموزش و بهداشت هنوز عمومیت ندارد و میزان باسوادی به حدود ۶۶ درصد می‌رسد و موارد قابل تأملی از بیماری‌های ایدز و مالاریا در آن مشاهده شده است.

حکومت و سیاست. نوع حکومت روآندا دولت انتقالی چندحزبی با یک مجلس انتقالی است که از ۷۰ عضو انتصابی تشکیل می‌شود و رئیس‌جمهور و نخست‌وزیر انتقالی ادارۀ کشور را برعهده دارند.

مردم و تاریخ. جمعیت روآندا حدود ۱۰,۴۱۲,۸۲۰ نفر است (۲۰۱۰) و تراکم نسبی آن به ۳۹۵.۳ نفر در کیلومتر مربع می‌رسد. حدود ۸۳ درصد از جمعیت این کشور روستانشین‌اند و میزان تولد ۳۹ در ۱۰۰۰ و میزان مرگ و میر نوزده در ۱۰۰۰ و میانگین امید به زندگی ۴۰ سال است. ۹۰ درصد از جمعیت روآندا را قوم هوتو تشکیل می‌دهند، ۶۵ درصد پیرو آیین کاتولیک رومی‌اند و زبان رسمی آنان فرانسوی و انگلیسی است. پیگمه‌[۱۳]های قوم توآ[۱۴] بومیان اصلی روآندا به‌شمار می‌روند و بومیان هوتو بعد از پیگمه‌ها به این سرزمین وارد شدند و بعدها هر دو قوم پیگمه و هوتو، مغلوب مهاجمان توتسی شدند. در ۱۸۹۷، آلمان‌ها سرزمین روآندا را تصرف کردند و همراه با بروندی مستعمرۀ افریقای شرقی آلمان را به‌وجود آوردند. پس از جنگ جهانی اول، نام آن به «روآندا اوروندی» تغییر یافت و تحت سلطۀ بلژیک قرار گرفت. در ۱۹۵۹ جنگ خونینی میان اقوام هوتو و توتسی درگرفت و نظام فئودالی توتسی درهم کوبیده شد. روآندا در ۱۹۶۲ از بروندی جدا شد و در هفتمین ماه همان سال اعلام استقلال کرد و به عضویت سازمان ملل متحد پذیرفته شد.

 


  1. Kigali
  2. Karisimbi
  3. Great Rift Valley
  4. Kivu
  5. Nyabarongo
  6. Akanyaro
  7. Kagera
  8. Ruhengeri
  9. Butare
  10. Gisenyi
  11. Tutsi
  12. Hutu
  13. Pygmy
  14. Twa