حسگر
حسگر یا سنسور[۱]
ابزاری است که نسبت به وقایع و یا تغییرات به وقوع پیوسته در محیط اطراف خود حساسیت نشان میدهد و اطلاعات مربوط به آن را به صورت فیزیکی و سختافزاری (مانند دماسنج جیوهای) نمایش میدهد. البته در حسگرهای پیشرفته امروزی، اطلاعات مربوط به متغیّر اندازهگیریشده به صورت یک سیگنال الکتریکی به عنوان خروجی دریافت میشود که در بخشهایی دیگر میتوان این داده را نمایش داد و یا پردازش نمود.
امروزه حسگرها را در اغلب دستگاهها و سیستمهایی که به طور روزمره از آنها استفاده میکنیم میتوان مشاهده نمود.به طور مثال، حسگر لمسی به کار رفته در صفحه تلفنهای همراه هوشمند؛ حسگرهای به کار گرفتهشده در دربهای ورودی که با نزدیک و دور شدن اشخاص به صورت خودکار باز یا بسته میشوند؛ حسگرهای موجود در خودروها که اطلاعات مربوط به میزان بنزین، دمای آب، مسافت طیشده و ... را نمایش میدهند؛ همگی از جمله این موارد هستند. همچنین، یک حسگر نوری نیز شدت نور را بهوسیلۀ تبدیل آن به انرژی الکتریکی، اندازهگیری یا آشکار میکند. گاهی حسگرها میتوانند بر روی آنچه که اندازهگیری میکنند تاثیر بگذارند که با کوچکتر شدن ابعاد حسگرْ این معضل نیز رفع خواهد شد. لذا، امروزه به کمک فناوری MEMS میکروسنسورهایی طراحی و تولید شدهاند که در مدتزمانی کوتاهتر و با حساسیت بیشتر قادر به اندازهگیری هستند.
یک سنسور خوب تنها نسبت به متغیر مورد هدف حساس خواهد بود و به گونهای عمل میکند که سایر متغیرها در خروجی آن هیچگونه تاثیری نداشته باشند. در اغلب حسگرها، میان ورودی و خروجیْ یک رابطهی (تابعِ) خطی برقرار است.
اگر در یک سیستم، حسگر آنالوگ داشته باشیم، میتوان به کمک یک مبدلْ اطلاعات آن را به یک سیگنال دیجیتالی تبدیل نمود تا بتوان از این داده در بخشهای دیجیتالی عمل سیستم استفاده نمود.
- ↑ sensor