تووالو

از ویکیجو | دانشنامه آزاد پارسی
(تغییرمسیر از Tuvalu)

تووالو (Tuvalu)

مجمع‌الجزاير تووالو در آب‌هاي اقيانوس آرام
مجمع‌الجزاير تووالو در آب‌هاي اقيانوس آرام
مجمع‌الجزاير تووالو در آب‌هاي اقيانوس آرام

موقعیت. مجمع‌الجزایری در آب‌های غربی اقیانوس آرام. ۲۶ کیلومتر مربع مساحت دارد و پایتخت آن شهرفونافوتی ‌یا فونگافاله[۱] است.

سیمای طبیعی. این کشور، که سابقاً جزایر اِلیس[۲] نام داشت، از نُه جزیرۀ مرجانی کوچک تشکیل شده و در پهنه‌ای به وسعت حدود ۱میلیون کیلومتر مربع پراکنده است. این سرزمین در ۴هزار کیلومتری شمال شرقی استرالیا واقع است و از جزایر نانومِئا[۳]، نانومانگا[۴]، نیئوتائو[۵]، نوئی[۶]، وائیتوپو[۷]، نوکوفِتائو[۸]، فونافوتی[۹]، نوکولایلای[۱۰]، و نیولاکیتا[۱۱] تشکیل شده است. مساحت هر یک از جزایر مزبور بین ۰.۴ تا ۵ کیلومتر مربع است و بیش از چند متر از سطح دریا ارتفاع ندارند. بزرگ‌ترین و عمده‌ترین جزیرۀ این گروه جزیرۀ فونافوتی است که پایتخت کشور در آن واقع است. اقلیم کشور تووالو گرم و مرطوب و یکنواخت است و دمای متوسط آن به ۳۰ درجۀ سانتی‌گراد می‌رسد. وزش‌ بادهای شرقی هوا را بسیار لطیف و دلپذیر می‌‌کند و میزان بارندگی آن بین ۳هزار تا ۴هزار میلی‌متر متغیر است. این کشور در شمال و خارج از کمربند توفندهای محلی قرار دارد، ولی از توفند‌های دهۀ ۱۹۹۰ آسیب بسیار دید.

اقتصاد. ضخامت خاک زراعی جزایر تووالو نسبتاً کم است و جز درختان نارگیل، خرما، و موز درخت دیگری در آن نمی‌روید. به همین علت محصولات کشاورزی آن به نارگیل و خرما، موز، و تا حدی میوه و سبزیجات منحصر است. آب‌های این سرزمین سرشار از انواع ماهی است و شیلات، به‌ویژه صید ماهی تُن، از منابع مهم عایدات تووالو به‌شمار می‌آید. این کشور از نظر صنعت پیشرفت چندانی نکرده و فعالیت‌های صنعتی آن تهیۀ روغن نارگیل و صنایع دستی و تا حدی نیز مواد غذایی را شامل می‌شود. تووالو یکی از کوچک‌ترین و فقیرترین کشورهای جهان است و اقتصاد آن کاملاً وابسته به استرالیا است. بسیاری از ساکنان آن نیز برای کار و تأمین زندگی خارج از میهن به‌سر می‌برند.

حکومت و سیاست. نظام حکومتی تووالو، فرمانداری کل است و فرماندار کل را ملکۀ انگلستان منصوب می‌کند. این کشور دارای یک مجلس قانون‌گذاری است که دوازده نماینده دارد و هر ۴ سال یک‌بار نخست‌وزیر را نیز مردم هم‌زمان با انتخاب نمایندگان مذکور برمی‌گزینند.

مردم و تاریخ. جمعیت کشور تووالو حدود ۱۰هزار نفر است (۲۰۱۰) و تراکم نسبی آن به ۳۸۴۶.۱ نفر در کیلومتر مربع می‌رسد. ۹۱.۲ درصد از این جمعیت را تووالویی‌های پولینزیایی‌تبار تشکیل می‌دهند و ۹۶.۹ درصد از آنان مسیحیان پیرو کلیسای تووالویند. زبان رسمی این کشور تووالویی و انگلیسی است. پولینزیایی‌های ساموآیی‌تبار به احتمال زیاد نخستین ساکنان جزایر تووالو بوده‌اند. آلوارو دِ مندانیا[۱۲]ی اسپانیایی نخستین اروپایی‌ بود که در قرن ۱۶ به این جزایر سفر کرد. میسیونرهای مذهبی انگلیسی و امریکایی در ۱۸۶۵ به این جزایر وارد شدند و در ۱۸۹۲ آن را به تحت‌الحمایگی بریتانیا درآوردند. در ۱۹۱۵ این جزایر با جزایر گیلبرت، مستعمرۀ گیلبرت[۱۳] و اِلیس را به‌وجود آوردند. این سرزمین در ۱۹۷۴ از جزایر گیلبرت جدا شد و در یکم اکتبر ۱۹۷۸ به استقلال رسید و نام آن از الیس به تووالو تغییر یافت. در همان سال به جامعۀ ملل مشترک‌المنافع پیوست و در سال ۲۰۰۰ به عضویت سازمان ملل متحد پذیرفته شد.



  1. Fongafale
  2. Ellice
  3. Nanumea
  4. Nanumanga
  5. Niutao
  6. Nui
  7. Vaitupu
  8. Nukufetau
  9. Funafuti
  10. Nukulaelae
  11. Niulakita
  12. Alvaro de Mendana
  13. Gilbert