مهدی سجادی

از ویکیجو | دانشنامه آزاد پارسی
مهدی سجادی
زادروز مشهد 1296ش
محل زندگی ایران- اتریش
ملیت ایرانی
تحصیلات و محل تحصیل مدرسه‌ی صنایع مستظرفه
شغل و تخصص اصلی نقاش
لقب شاه‌کِش
مکتب کمال‌الملک
گروه مقاله نگارگری و مجسمه‌سازی
جوایز و افتخارات نشان علمی درجه‌ی اول از دولت پهلوی (1317)؛ نشان طلای افتخار جمهوری اتریش؛ 
مهدی سجادی و اردوان طاهری (آهنگساز)
مهدی سجادی و اردوان طاهری (آهنگساز)
از آثار هنرمند
از آثار هنرمند

مهدی سجادی (مشهد 1296ش- )


نقاش ایرانی. پس از درگذشت پدرش، که از روشنفکران و مردان بانفوذ مشهد بود، در نه سالگی و در حالی که تازه تحصیلات ابتدایی را به پایان رسانده بود از مشهد به تهران رفت و به مدرسه‌ی صنایع مستظرفه وارد شد. پس از مهاجرت کمال‌الملک به حسین‌آباد نیشابور، او هم به حسین‌آباد رفت و برای آموختن نقاشی از استاد، مدتی در آن‌جا اقامت داشت. بعد از درگذشت کمال‌الملک برای تامین معاش مدتی به کار نقشه‌کشی ساختمان در مشهد پرداخت و بعد از آن به عنوان دبیر نقاشی به شهر بروجرد رفت و سپس برای سربازی دوباره به تهران برگشت.

سجادی در سال 1320، پیش از استخدام در وزارت پیشه و هنر، به شیراز فرستاده شد. او سه سال در آن‌جا به سر برد و در همان شهر ازدواج کرد. او در سال 1332 از طرف انجمن هنری بین‌المللی سوئیس به ژنو دعوت شد و برای چهار ماه آثار نقاشی خود را در آن‌جا به نمایش گذاشت. سجادی ضمن سفرش به سوئیس، پیش از رسیدن به آن‌جا در اسفند 1331، سه روز آثارش را در سالن سفارت ایران در بغداد به نمایش گذاشت. طی سفرش، نمایشگاهی از آثارش را در گالری رمئو و ژولیت برپا کرد که گزارشش در هفته‌نامه‌ی آکتوالیته آرتیسیتیک به چاپ رسید. سجادی بعد از چندین سال فعالیت حرفه‌ای سرانجام در مهرماه 1333 به سمت نقاش همایونی دربار پهلوی منصوب شد.

او در طول زندگی خود بارها به دریافت افتخارات و نشان‌های مختلف نائل شد. در سال 1317 در حالی که دبیر نقاشی دبیرستان پهلوی بود نشان علمی درجه‌ی اول را از طرف دولت گرفت. همچنین در سال 1331 جمعیت دوستداران هنر ایرانی برای تجلیل از سجادی، مراسمی را در تالار موزه‌ی ایران باستان ترتیب دادند. سفر سجادی به اروپا دستاوردهای زیادی برای او داشت. در آلمان مدتی مهمان کنراد آدناوئر (صدراعظم سابق آلمان) در کاخ روهندورف بود و در آن‌جا چند تابلو از او و خانواده‌اش کشید. او در سفر به اتریش، نشان طلای افتخار جمهوری اتریش را دریافت کرد. سجادی از بسیاری دولت‌مردان بزرگ جهان چون کورت والدهایم (دبیرکل وقت سازمان ملل متحد) و رونالد ریگان (رئیس جمهور سابق امریکا) به صورت زنده پرتره کشیده است. او به خاطر مشغول بودن سالیان طولانی در سمت نقاش مخصوص دربار، به نقاش شاه‌کِش شهرت داشته.

مهدی سجادی طی سال‌های پایانی عمرش در اتریش اقامت داشته و در سال‌های بعد از 2013م درگذشته است، اما از زمان دقیق مرگ او و همچنین سال‌های پایانی حیاتش اطلاعی در دست نیست. تعداد معدودی از آثار او در موزه‌ی کمال‌الملک (تهران) نگه‌داری می‌شود.



منابع: