گجرات (هند)

از ویکیجو | دانشنامه آزاد پارسی
گجرات (هند)
نام فارسی گجرات
نام لاتین Gujarat
کشور هند
موقعیت غرب هند
مرکز احمدآباد
شهرهای مهم وادودارا و کندلا
جمعیت ۵۰,۶۱۲,۰۰۰ نفر جمعیت (۲۰۰۱، ۷۰ درصد هندو)
مساحت(کیلومتر مربع) ۱۹۵۹۸۴
تولیدات و صنایع مهم پتروشیمی، نفت، گاز، پارچه، زغال سنگ، سنگ آهک، داروسازی، جوش شیرین، مهندسی الکترونیک، ماشین آلات، سیمان سازی، کود شیمیایی، فرآورده های لبنی، گندم، ارزن، پنبه، برنج، ذرت، توتون، تنباکو، بادام زمینی، و ماهی‌گیری

گُجَرات (هند)(Gujarat)

معبد جين

ایالتی در غرب هند، با ۱۹۵,۹۸۴ کیلومتر مربع مساحت و ۵۰,۶۱۲,۰۰۰ نفر جمعیت (۲۰۰۱، ۷۰ درصد هندو). در ۱۹۶۰ از شمال و غرب ایالت بمبئی تشکیل شد. از شمال به پاکستان و راجستان[۱] و از شرق و جنوب شرقی به مدهیا پرادش[۲] و مهارشترا[۳] محدود است. احمدآباد مرکز آن است. شهر مهم دیگر آن وادودارا[۴]، و مهم‌ترین بندر آن کندلا[۵] است. این ایالت بسیار صنعتی است و صنایع اصلی آن عبارت‌اند از پتروشیمی، نفت (از کالول[۶] استخراج و نزدیک بارودا[۷] در کویالی[۸] پالایش می‌شود)، گاز، پارچه، زغال‌سنگ، سنگ آهک، داروسازی، جوش‌شیرین، مهندسی الکترونیک، ماشین‌آلات، سیمان‌سازی، کود شیمیایی، و فرآورده‌های لبنی. کشاورزی این منطقه براساس کشت گندم، ارزن، پنبه، برنج، ذرت، توتون، تنباکو، بادام‌زمینی، و ماهی‌گیری است.

تاریخچه. آبادی‌های متعلق به تمدن درۀ سِند[۹]، متعلق به هزارۀ ۲ و ۳پ‌م در لوتال[۱۰]، کنار خلیج خامبات[۱۱]، و در کونتاسی[۱۲] نزدیک موروی[۱۳] کشف شده‌اند. حکاکی‌های صخره‌ای با فرامین امپراتور آشوکا[۱۴]، متعلق به قرن ۳پ‌م نیز در این منطقه کشف شده است. گورجاراها[۱۵] در قرون ۸ و ۹م، سپس مسلمانان تا پایان قرن ۱۳م، گورکانیان هند از قرن ۱۶، و مراته‌ها[۱۶] از اواسط قرن ۱۸ بر گجرات حکومت کردند، تا این که انگلیسی‌ها در ۱۸۱۸ این ناحیه را اشغال کردند. پرتغال نیز تا ۱۹۶۱ دیو[۱۷] را در اختیار داشت. در ۱۹۶۸، پس از مناقشه درازمدت مرزی، بخش کوچکی از استان گجراتی‌زبان کنونی به پاکستان واگذار گردید. جنگل گیر[۱۸] در گجرات آخرین زیستگاه شیر وحشی آسیایی به‌‌شمار می‌رود. گجرات از پایگاه‌های مدرن آیین جِین[۱۹] به‌‌شمار می‌رود. مهاتما گاندی[۲۰]، که در گجرات زاده شد، به‌‌شدت تحت تأثیر اصول آیین جین، به‌‌ویژه اَهیمسا[۲۱]، به‌معنی «عدم خشونت»، قرار داشت. گجرات از لحاظ سنتی پایگاه سیاسی حزب کنگرۀ هند[۲۲]، به رهبری گاندی و جواهر لعل نهرو[۲۳]، پس از جنگ جهانی اول، به‌‌شمار می‌رفت. گجراتی[۲۴] و هندی‌زبان‌های رایج در این استان‌اند. شدیدترین زلزلۀ ۵۰ سال اخیر در هند، به بزرگی ۷.۹ ریشتر در ۲۶ ژانویۀ ۲۰۰۱ در گجرات روی داد، که بیش از ۳۰هزار کشته، ۱۵۰هزار زخمی، و بیش از ۱میلیون نفر نیازمند به مواد غذایی، مسکن، و آب آشامیدنی سالم برجا گذاشت. مرکز زمین‌لرزه، منطقۀ بیابانی ران[۲۵]، واقع در کوچ[۲۶]، بود.
 


  1. Rajasthan
  2. Madhya Pradesh
  3. Maharashtra
  4. Vadodara
  5. Kundla
  6. Kalol
  7. Baroda
  8. Koyali
  9. Indus Valley Civilization
  10. Lothal
  11. Gulf of Khambhat
  12. Kuntasi
  13. Morvi
  14. Emperor Asoka
  15. Gurjaras
  16. Marathas
  17. Diu
  18. Gir Forest
  19. Jainism
  20. Mahatma Gandhi
  21. ahimsa
  22. Indian Congress Party
  23. Jawaharlal Nehru
  24. Gujarati
  25. Rann
  26. Kutch