پرژوالسکی، نیکلای میخائیلوویچ: تفاوت میان نسخه‌ها

از ویکیجو | دانشنامه آزاد پارسی
(جایگزینی متن - '\\1' به '<!--1')
 
 
(۳ نسخهٔ میانی ویرایش شده توسط ۲ کاربر نشان داده نشد)
خط ۱: خط ۱:


پِرِژِوالْسْکی، نیکُلای میخائیلوویچ (۱۸۳۹ـ۱۸۸۸)(Przhevalsky, Nikolay Mikhailovich)
پِرِژِوالْسْکی، نیکُلای میخائیلوویچ (۱۸۳۹ـ۱۸۸۸م)(Przhevalsky, Nikolay Mikhailovich)


'''سیاح روس. به دانش اروپا دربارۀ شرق آسیای مرکزی خدمات شایان کرد. از ۱۸۶۷ تا زمان مرگ به مغولستان، ترکستان، و تبت<ref>Tibet</ref> سفر کرد. در آن هنگام، مأموریت‌های او محرمانه بود، زیرا بخشی از مبارزۀ روسیه با بریتانیا بر سر سلطه بر آسیای مرکزی ـ معروف به بازی بزرگ<ref>Great Game </ref> ـ به‌شمار می‌رفت. شهرت پرژوالسکی بیشتر برای مجموعۀ گیاهان و جانورانش است تا تحقیقات علمی. او شتر وحشی و تنها گونۀ باقی‌مانده از اسب وحشی، معروف به اسب وحشی پرژوالسکی، را کشف کرد. در نخستین سفر از مسافرت‌های چهارگانه‌اش، از ۱۸۷۰ تا ۱۸۷۲ از ناحیۀ دریاچۀ بایکال<ref>Lake Baikal </ref> به راه افتاد، از طریق مغولستان و صحرای گبی<ref>Gobi Desert </ref> به جانگ‌جیاکو<ref>Zhangjiakou </ref>، واقع در دروازۀ دیوار بزرگ چین<ref>Great Wall of China </ref>، رفت و از طریق مغولستان بازگشت و به دریاچۀ چینگ‌های هو<ref>Qinghai Hu </ref> رسید. سرمای زمستان مانع از رسیدنش به لهاسا<ref>Lhasa </ref>، پایتخت تبت، شد. دومین سفرش در ۱۸۷۶، از سین‌کیانگ<ref>Xinjiang </ref>، غربی‌ترین ایالت چین، آغاز گردید. او از سمت جنوب شرقی از کوه‌های تین شان<ref>Tian Shan </ref> و بیابان تاکلا‌ماکان<ref>Taklamakan Desert </ref> گذشت و کوشید به لهاسا برود. در سومین سفرش در ۱۸۷۹، به ۲۷۰کیلومتری لهاسا رسید. در چهارمین سفرش در ۱۸۸۳، حرکت خود را از اورگا<ref>Urga</ref> (اولان‌باتور<ref> Ulan Bator </ref> کنونی)، در مغولستان آغاز کرد، از ترکستان غربی<ref>Western Turkistan</ref> گذشت و از ایسیک‌کول<ref> Ysuk-Kol</ref>، یکی از بزرگ‌ترین دریاچه‌های کوهستانی جهان، در تیان‌شان دیدن کرد.'''
سیاح روس. به دانش اروپا دربارۀ شرق آسیای مرکزی خدمات شایان کرد. از ۱۸۶۷م تا زمان مرگ به مغولستان، ترکستان، و تبت<ref>Tibet</ref> سفر کرد. در آن هنگام، مأموریت‌های او محرمانه بود، زیرا بخشی از مبارزۀ روسیه با بریتانیا بر سر سلطه بر آسیای مرکزی ـ معروف به بازی بزرگ<ref>Great Game </ref> ـ به‌شمار می‌رفت. شهرت پرژوالسکی بیشتر برای مجموعۀ گیاهان و جانورانش است تا تحقیقات علمی. او شتر وحشی و تنها گونۀ باقی‌مانده از اسب وحشی، معروف به اسب وحشی پرژوالسکی، را کشف کرد. در نخستین سفر از مسافرت‌های چهارگانه‌اش، از ۱۸۷۰ تا ۱۸۷۲م از ناحیۀ دریاچۀ بایکال<ref>Lake Baikal </ref> به راه افتاد، از طریق مغولستان و صحرای گبی<ref>Gobi Desert </ref> به جانگ‌جیاکو<ref>Zhangjiakou </ref>، واقع در دروازۀ دیوار بزرگ چین<ref>Great Wall of China </ref>، رفت و از طریق مغولستان بازگشت و به دریاچۀ چینگ‌های هو<ref>Qinghai Hu </ref> رسید. سرمای زمستان مانع از رسیدنش به لهاسا<ref>Lhasa </ref>، پایتخت تبت، شد. دومین سفرش در ۱۸۷۶م، از سین‌کیانگ<ref>Xinjiang </ref>، غربی‌ترین ایالت چین، آغاز گردید. او از سمت جنوب شرقی از کوه‌های تین شان<ref>Tian Shan </ref> و بیابان تاکلا‌ماکان<ref>Taklamakan Desert </ref> گذشت و کوشید به لهاسا برود. در سومین سفرش در ۱۸۷۹م، به ۲۷۰کیلومتری لهاسا رسید. در چهارمین سفرش در ۱۸۸۳م، حرکت خود را از اورگا<ref>Urga</ref> (اولان‌باتور<ref> Ulan Bator </ref> کنونی)، در مغولستان آغاز کرد، از ترکستان غربی<ref>Western Turkistan</ref> گذشت و از ایسیک‌کول<ref> Ysuk-Kol</ref>، یکی از بزرگ‌ترین دریاچه‌های کوهستانی جهان، در تیان‌شان دیدن کرد.


&nbsp;
&nbsp;
<br/> <!--13091800-->


----<br/> <!--13091800-->
[[Category:جهانگردی]] [[Category:جهانگردان]]
[[Category:جهانگردی]] [[Category:جهانگردان]]

نسخهٔ کنونی تا ‏۱۴ دسامبر ۲۰۲۴، ساعت ۱۰:۵۱

پِرِژِوالْسْکی، نیکُلای میخائیلوویچ (۱۸۳۹ـ۱۸۸۸م)(Przhevalsky, Nikolay Mikhailovich)

سیاح روس. به دانش اروپا دربارۀ شرق آسیای مرکزی خدمات شایان کرد. از ۱۸۶۷م تا زمان مرگ به مغولستان، ترکستان، و تبت[۱] سفر کرد. در آن هنگام، مأموریت‌های او محرمانه بود، زیرا بخشی از مبارزۀ روسیه با بریتانیا بر سر سلطه بر آسیای مرکزی ـ معروف به بازی بزرگ[۲] ـ به‌شمار می‌رفت. شهرت پرژوالسکی بیشتر برای مجموعۀ گیاهان و جانورانش است تا تحقیقات علمی. او شتر وحشی و تنها گونۀ باقی‌مانده از اسب وحشی، معروف به اسب وحشی پرژوالسکی، را کشف کرد. در نخستین سفر از مسافرت‌های چهارگانه‌اش، از ۱۸۷۰ تا ۱۸۷۲م از ناحیۀ دریاچۀ بایکال[۳] به راه افتاد، از طریق مغولستان و صحرای گبی[۴] به جانگ‌جیاکو[۵]، واقع در دروازۀ دیوار بزرگ چین[۶]، رفت و از طریق مغولستان بازگشت و به دریاچۀ چینگ‌های هو[۷] رسید. سرمای زمستان مانع از رسیدنش به لهاسا[۸]، پایتخت تبت، شد. دومین سفرش در ۱۸۷۶م، از سین‌کیانگ[۹]، غربی‌ترین ایالت چین، آغاز گردید. او از سمت جنوب شرقی از کوه‌های تین شان[۱۰] و بیابان تاکلا‌ماکان[۱۱] گذشت و کوشید به لهاسا برود. در سومین سفرش در ۱۸۷۹م، به ۲۷۰کیلومتری لهاسا رسید. در چهارمین سفرش در ۱۸۸۳م، حرکت خود را از اورگا[۱۲] (اولان‌باتور[۱۳] کنونی)، در مغولستان آغاز کرد، از ترکستان غربی[۱۴] گذشت و از ایسیک‌کول[۱۵]، یکی از بزرگ‌ترین دریاچه‌های کوهستانی جهان، در تیان‌شان دیدن کرد.




  1. Tibet
  2. Great Game
  3. Lake Baikal
  4. Gobi Desert
  5. Zhangjiakou
  6. Great Wall of China
  7. Qinghai Hu
  8. Lhasa
  9. Xinjiang
  10. Tian Shan
  11. Taklamakan Desert
  12. Urga
  13. Ulan Bator
  14. Western Turkistan
  15. Ysuk-Kol